Debatt artikel om GBG-kravallerna

3 röster
7410 visningar
uppladdat: 2001-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Se fallet ur allas synvinkel

Upploppet i Göteborg under EU-mötet skapade stora rubriker i både press och TV.
Att något som detta kunde hända här i vårat skyddade land, vi hör att det händer i andra länder då vi lugnt sitter hemma i våra fåtöljer och säger att det inte skulle kunna hända här hos oss. Men nu hände det verkligen och vi står med facit i hand och tänker på vad vi egentligen kunde ha gjort för att ha motverkat det hela. Vad andra gjorde för fel, som vi borde ha tänkt på. Vi borde trots allt ha utgått från det värsta som skulle kunna tänkas ske.

Ligister, marodörer och huliganer, säger poliser och de som ser det hela ur deras synvinkel om dem som kastade sten under kravallerna i Göteborg. Fascister och kapitalistlakejer, säger militanta vänsteraktivister om polisen som sköt skarpt, kastade tillbaka stenar, kallade fredliga demonstranter för luder, bögnylle och bananätare
- eller bara skötte sitt jobb.

Men under stenkastarnas rånarhuvor och bakom polisens visir fanns varken demoner eller jävlar. Där fanns människor av samma kött och blod, förvirring, ilska och sorg. Rädda, stressade, adrenalinstinna. I stunder drabbade av dödsångest.

De flesta såg kravallerna ur polisens synvinkel och förstod deras agerande när det började slängas ord mot dem som sedan resulterade i stenkastning och förstörelse i allmänhet. På Avenyn förstördes och vandaliserades det för ett belopp som nådde 3,8 miljoner kronor till vilken nytta? Medan andra tittade på hur polisen betedde sig mot demonstranterna att de över huvudtaget har tillåtelse att bete sig på det sättet, de som ska vara en grundförebild i samhället. Men vad skall de göra när deras liv hotas, man agerar som vilken människa som helst man försvarar sig för att överleva.
Eller skall de bara stå och se på när gatorna raseras och saker bränns upp?
Det kan verka som om de väntar på att bli behandlade på det sättet som de själva uppträder på, det verkar vara det enda som biter på dem.

De grupper som var inblandade i demonstrationerna kom huvudsakligen från Sverige men också från andra länder i Europa som alla tillhörde samma rörelser så som Svarta Blocket, Ya Basta, Vita overaller, Globalisering underifrån och De autonoma. Man visste att de skulle komma att bli oroligheter i alla olika former och att det var vissa grupper som utifrån sitt rykte skulle utmärka sig på merbrutala sätt än de andra. Sammanlagt var det runt 60000 demonstranter. Under EU- mötet greps 513 personer, 35 st. greps efteråt misstänkta för brott.

Hittills har 35 personer åtalats 22 av dem har tingsrätten dömt till fängelse. Hittills har också 150 privatpersoner anmält polisen för bland annat misshandel, tjänstefel och olaga frihetsberövande. Förundersökningen har inletts och hittills har 40 förhör hållits, man vet dock inte om något kan leda till åtal.

När man nu har börjat med utredningarna om vem som gjort rätt respektive vem som gjort fel, så skall man förstås se situationerna ur allas synvinkel. För att få en så rättvis bedömning som möjligt så måste man ta hjälp av allt material som existerar. Därför bör man vid rättegångarna få tillåtelse till att använda sig av såväl civila som medias reportage för att få rätt bedömning i de olika fallen. Lagen säger nämligen att man inte får undanhålla några som helst fakta som kan påverka domen. De finns dock en motsägelse mot detta som talar om att vid en rättegång behöver man inte använda annat material än det polisen upptagit i ett fall som detta. Detta kan ju leda til...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debatt artikel om GBG-kravallerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-12-06]   Debatt artikel om GBG-kravallerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=905 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×