Om radion

15 röster
8904 visningar
uppladdat: 2008-01-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Radions färg är nog för det mesta träfärgad, silver eller svart.
Radions utseende och form är vanligtvis fyrkantig med rundra kanter
men det finns även radioapparater som är ”bara” fyrkantiga och platta radioapparater. Gamla radioapparater är som en halvmåne ovanför och fyrkantig nedanför.
Radions knapp skruvar man på så att man kan välja vilken frekvens man ska ha och lyssna på. På sidorna så kommer ljudet ut ur högtalarna.
Det finns också en liten display som man ser vilken frekvens det är på, så man ser vilket håll man ska skruva på om man vill byta kanal. Det finns också en antenn så man kan rikta den rätt så det inte blir något brus. (i högtalarna)
Det finns också en ljudknapp som man skruvar på för att bestämma ljudet.
Och så klart själva lådan allt detta sitter på och i.
Man kan ha radion på många olika ställen här är några alternativ:
T.ex. I bilen, i mp3, tv:n, mobilen, lyssna på den i datorn.

Innan radion uppfanns använde man brevbärare eller kompisar för att berätta nyheter och dåliga nyheter. Om man hade viktiga saker att säga
fick man springa mellan husen och berätta det, även om det var jobbigt.

Då radion uppfanns kunde man höra nyheter tidigare och om det hade hänt någon hemskt hos någon annan, kanske t.ex. om en eldsvåda.
Man fick också höra om det som hände i utlandet.
Om man själv inte hade en radio gick man över till grannen eller en kompis för att höra nyheterna som sades. Man tycker nog det är lite konstigt nu, men förr hade man inget att göra om kvällarna.
Man umgicks med varandra samtidigt som man lyssnade på radion.

Nu ska jag berätta lite om historien bakom radion.
Radion är trådlös. Överförningen är av signaler som är elektromagnetiska vågor med frekvens. Överföringen sker från en sändare till en mottagare. Detta kallas rundradio. Radio som är mellan två stationer, som båda är både sändare och mottagare kallas kommunikationsradio.
Det var Guglielmo Marconi som var uppfinnaren av radion och han kallades ofta för ’’radions uppfinnare’’. Men det fanns de som hade gjort han stridig som t.ex. Aleksandr Popov och Nikola Tesla. Vissa anser att Aleksandr Popov hann före, men Marconi gjorde den första demonstrationen av trådlös telegrafi på ett större avstånd än de andra år 1896, men till sist fick Nikola Tesla titeln.

Några milstolpar:
• År 1895 lyckades Marconi sända ett meddelande på några km.
• År 1896 ansöker han 18 år gammal patent i London på uppfinningen Trådlös telegrafi genom elektriska vågor. Både sändare och mottagare är uppbyggda med öppen svängningskrets. Patentet beviljas året därpå med nr 12 039.
• År 1897 klarade Marconi en 15 km lång förbindelse över Bristolkanalen
• År 1898 byggdes de första stationerna för kommunikation över Engelska Kanalen

Marconi använde gnistsändare och genom en snabb följd av gnisturladdningar skapades korta radiovågspulser. Det är ungefär som om man med snabbt upprepade knäppningar på en gitarrsträng kan upprätthålla en ton. Denna angav mycket orena signaler, vilket innebar att en sändare blev brusig på många frekvenser.
År 1895 så lyckades italienaren, Guglielmo Marconi sända det första trådlösa meddelandet på 1,5 km avstånd.

Den första rörbestyckade sändaren byggdes redan 1913, men tekniken mognade på 1920-talet och ersattes efterhand alla tidigare typer av sändare.
Redan 1947 utvecklades transistorn, som inte bara revolutionerade utvecklingen av radiomottagare utan hela elektronikutvecklingen. Transistorerna var i sin barndom opålitliga, de gick lätt sönder och kunde inte hantera så höga frekvenser som krävdes i en FM mottagare.

Radion blev snabbt ett massmedium, p.g.a. sin snabbhet och lättillgänglighet. Det dröjde till exempel inte länge förrän det fanns byggsatser för radioapparater till salu. Antalet program var i början begränsat, men det fanns enbart bara på vissa dagar och en enda kanal. Senare kom flera kanaler och längre sändningstider. I Sverige var det inte förrän Fotbolls-VM 1958 som antalet tv-apparater kunde tävla med antalet radioapparater.
Under 1980-talet var det populärt att spela in låtar från radio för att visa sin musiksamling utan att behöva köpa albumen. Detta gjorde att en överenskommelse mellan musikindustrin och radioindustrin ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Om radion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-07]   Om radion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9050 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×