Skoggskövling

6 röster
12695 visningar
uppladdat: 2008-01-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De senaste siffrorna från olika naturföreningar visar att ca 16 miljoner hektar tropikskog försvinner varje år För att göra det lättare för er att förstå så kan man säga att det varje minut skövlas lika mycket skog som det skulle få plats på 37 fotbollsplaner med skog. Skogsskövling innebär när man hugger ner träd så pass mycket utan att återplantera så att skogen inte själv kan börja växa igen och detta ger en effekt på klimatet och djurlivet.

För att förstå hur mycket regnskogen betyder för jorden ska jag berätta vad vi har för användning av den.
Träden tar med fotosyntesen upp koldioxid ur luften, vatten ur rötterna och solenergi från solen och gör om det till syre och socker. På detta sätt hålls koldioxid och syrebalansen i atomsfären under någorlunda kontroll så inte växthuseffekten blir för stor. Skogens alla träd förhindrar även jorderosion som är en sorts nedbrytning av jord och berg. Trädens rötter binder jord och vatten så att vattnet inte spolas bort utan hålls kvar. Träden hindrar också regnet som faller från att svämma över och förstöra mark.
En utbredd missuppfattning om regnskogen är att den är jordens lungor och att den levererar syre till hela jordklotet. Egentligen är det så att syret som frisläpps vid fotosyntesen balanseras helt med syreintaget hos djuren och andra organismer i regnskogen. Så syret som bildas i regnskogen ger inte oss som bor utanför regnskogen något syre. Den tredje och kanske största anledningen till att vi behöver vår regnskog är att i den bor de flesta av världens djur behövs för att ekosystemet och jordens kretslopp ska fungera. Om en art dör ut bidrar detta ofta till att flera arter dör ut. Detta därför att arterna är beroende av varandra för att fungera och leva.

Vad använder vi då regnskogens nedhuggna träd till?
De nedhuggna träden kan användas i dyra träslag såsom mahogny och teak, dyra träslag som används i möbler och andra föremål.
Jorden som finns kvar där träden är borthuggna är oftast bördig och lättodlad och bönderna kan lätt odla olika sädesslag och låta sina djur beta där. Marken är dock bara bördig för ett kort tag och näringen i jorden tar slut efter några månader. Då flyttar bönderna vidare till ny områden. Oftast har bönderna själva bränt ner skogen för att få mer bördig mark. Detta kallas för svedjebruk och är förbjudet världen över. Det tilltas mest i fattiga länder där bönderna ser det som det enda sättet att försörja sina familjer med mat.
Etanol är en alkohol som framställs vid eldning av träd. Etanol är ett alternativ till vanlig bensin och sägs vara snällare mot miljön: Idag pågår debatter världen över om etanolets påverkan på miljön. Fördelen med etanol jämfört med bensin är att man vid förbränningen i motorn inte släpper ut lika mycket koldioxid. Men om man tittar på fakta så släpps det under produceringen av etanol ut koldioxid. När man eldar växterna och träden så släpps koldioxid ut och man ska ju heller inte glömma att nedhuggningen innebär en minskad fotosyntes som i sin tur innebär att koldioxiden inte kan ombildas till syre.
En annan sak man använder marken som finns kvar efter de nedhuggna träden till är framställning av palmolja. Den vegetabiliska oljan som finns i t.ex. margarin, glass, kex, chips och smink har stor påverkan på miljön. Man hugger ner träden i regnskogen och planterar istället oljepalmer. Det är ur fruktköttet som palmoljan pressas fram.
.
Var sker då den mesta av jordens skogsskövling?
Det är främst den tropiska regnskogen som huggs ner. Amazonas, regnskogen i Norra Sydamerika är hårt drabbad. På senare år har även skogarna i södra Asien och indiska oceanen drabbats. T.ex. så har de flesta träden som en gång växte längs stränderna i thailand huggits ner för att ge plats åt turisthotell. Efter tsunamin 2004 så kom det fram att de platser där de stadiga träden inte huggits ner hade fått betydligt lindrigare skador än de ställen där turisthotell hade tagit plats.

Vad får vi för konsekvenser av skogsskövling?
När regnskogar skövlas minskar nederbördsmängden men trots det orsakar de kraftiga tropiska regnen stora erosionsskador på marken, eftersom all markens näring har försvunnit med träden. Jorden eroderas och spolas ned i vattendrag. Resultatet blir förstöring av mark, jordskred och översvämningar i vissa områden. Floder kan svämma över och detta orsakar fruktansvärda följder för människor och djur, och förstör odlingar och jordbruksmark.
Precis som jag tidigare sa så kommer även fotosyntesen att minska när vi inte längre har några träd som kan ta upp koldioxiden.. Detta kommer innebära en ökad växthuseffekts som i sin tur leder till ett varmare klimat.
Djuren som har levt i regnskogen kommer flytta in i städerna. Flera djurarter kommer dö ut eller utrotas.

Vad kan vi göra för att undvika problemen?
Stora företag som McDonald’s stöttar indirekt skogsskövlingen när de köper nötkreatur som har betat på skogsskövlade platser. För att få stopp på avverkningen så måste alla företag börja tänka mer ekologiskt och ha mer koll på hur varorna har kommit till. Vi måste också ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skoggskövling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-16]   Skoggskövling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9072 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×