Lanzarote

4985 visningar
uppladdat: 2008-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lanzarote ligger ca 125 kilometer utanför Afrikas nordvästra kust och är en spansk ö som tillhör ögruppen Kanarieöarna som ligger i atlanten.

Ursprungsbefolkningen

Lanzarote har varit befolkad i omkring 2000 år. Ursprungsbefolkningen, mahos, eller mahoreros, kom dit från Nordafrika där de emigrerade ifrån. Det ursprungliga namnet på ön var Tyterogakat eller Tytheroygatra som har översatts till den brända ön efter en berbisk region i centrala Algeriet
På Lanzarote levde mahoserna i grottor, kläderna de bar var gjorda av getskinn. Frukt, fisk och getkött var deras dagliga föda. Det fanns ingen kunskap om sjöfart eller jordbruk. De anpassade sig efter öns begränsade resurser. Landet styrdes av patriarkaliska kungar, menceyes, som ärvde makten.

Modern historia

På 1700- talet intog pirater ön, och tillfångatog 1000 invånare som de sålde som slavar till Cueva de los Verdes.
Lanzarote har dabbats av två förödande vulkanutbrott. Det första kom år 1730 och varade i 2053 dagar och upphörde inte förens år 1736! 25 procent av öns yta täcktes med lava. Vulkanen begravde tio städer. Detta stora vulkanutbrott ledde till att hundra stycken nya vulkaner bildades i området omkring Montañas del Fuego (eldbergen) som har fått sitt namn av katastrofen.
1824 kom nästa vulkan utbrott i Timanfaya, men inte fullt så kraftigt som det tidigare. En stor del av befolkningen tvingades lämna ön. Sedan dess har landskapet utvecklats tack vare tekniken inom jordbruket och de fuktiga passadvindarna.
År 1768 drabbades Lanzarote av torka då ingen nederbörd föll undre vintern. Detta bidrog till att en stor del av befolkningen emigrerade till Kuba och Amerika.

Ekonomi

Under den andra halvan av 1700-talet började produktionen och exporten av tomater och malvasíavin.
Konstnären och arkitekten César Manrique (1919-1992) anses vara den som har haft störst betydelse för utvecklingen av Lanzarotes ekonomi. Han skapade en rad sevärdheter på ön utan att påverka landskapet negativt och hans arbete bidrog till att arbetstillfällena inom byggsektorn ökade. Han fick stort inflytande över byggstilen, låga vita hus.
Turismen har varit huvudnäringen i öns ekonomi sedan 1950-talet. Bland övriga stora näringar finns jordbruket. Immigrationen har ökat och de flesta människor som flyttar till ön kommer från den europeiska kontinenten.

Klimat

Lanzarotes klimat varierar mellan milt och hett, beroende på årstid. Under sommaren är det 30-35 grader på dagen och ca 20 grader på natten. Vattentemperaturen i Atlanten ligger på runt 22 grader under sommaren och 17 grader under vinter månaderna.
Lanzarote är den torraste av Kanarieöarna för nederbörden är mellan 135 och 250 millimeter per år och det mesta faller under december och januari. Den mesta nederbörden kommer i områdena omkring Famaramassivet medan den södra delen av ön varje år drabbas av sandstormar från Sahara. Vid sådana tillfällen stiger temperaturen över 40 grader, sikten går ner till bara 100 meter och luften färgas röd och brun. Dessa partiklar kan förstöra ett
flygplans jetmotor. Invånarna på ön kallar denna vinden för Calima.



Geografi

Öns huvudstad heter Arrecife.
Lanzarote är en avlång ö och har en yta på 845,9 kvadratkilometer. Ön är 60 kilometer mellan norr och söder och 25 kilometer på det bredaste stället från öster till väster. Kustlinjen är 213 kilometer lång där 10 kilometer är sand, 16,5 kilometer stränder och den återstående sträckan är berg. Det högsta berget heter Peñas del Chache och är 671 m ö.h.
På ön ligger Atlanttunneln som är världens största underjordiska vulkaniska tunnel. Ön har klassats som ekologiskt skyddsområde av Unesco.
Lanzarote är en vulkanö som skapades för omkring 35 miljoner år sedan.
En man vid namn Alfred Wegener kom till ön 1912 och studerade ön och dess kontinentaldrift.
Liksom andra öar på Kanarieöarna skapades den efter att de afrikanska och amerikanska kontinental platt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lanzarote

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-14]   Lanzarote
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9081 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×