Asaguden Tor

22 röster
21846 visningar
uppladdat: 2008-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tor är en av de främsta gudarna i fornnordisk mytologi. Han är åskgud och den starkaste av asarna. Han har ett fruktansvärt humör men är aldrig elak. Tor är den enkla men tappra människan som vikingarna beundrade mest av allt. Klok var han knappast, snarare modig och och ibland dumdristig.

Huset där Tor bor kallas Trudvagn som betyder styrkans boning, namnet passar Tor eftersom hans egna namn betyder Dundraren. Tillsammans med Tor bor hans fru Siv, och deras barn Mode, Magne och Trud. I huset bor även den snabbfotade drängen Tjalve och den duktiga pigan Röskva. Trots att Tor sägs vara Odens son är de inte speciellt lika, Tor framställs som rättfram och slagfärdig till skillnad mot Oden som är mer av en grubblare.


Tor försvarar Asgård mot jättar och andra vidunder. Till sin hjälp har han hammaren Mjölner. Mjölner träffar alltid sitt mål och sedan återvänder den till sin ägares hand. För att kunna fånga hammaren när den återvände bär Tor en handske av järn. Under sin framfart rör den sig så snabbt att den ser ut som en skinande blixt på himmelen. Då skallen på en jätte spricker hörs en åskknall. Han har också ett kraftbälte som fördubblar hans styrka. När han åker ut på jättejakt åker han i ett ölkar som dras av två bockar.