Alkohol

6 röster
19115 visningar
uppladdat: 2008-01-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alkohol

Vad är egentligen alkohol ?
Alkohol är nog en av de äldsta drogerna. Man vet med säkerhet att egyptierna framställde öl och vin ett par tusen år f. Kr. Man har funnit papyrusrullar med recept som byggde på alkohol.
Alkohol eller etanol (etylalkohol) har den kemiska beteckningen C2 H5 OH. Det är en färglös vätska som är lätt antändbar, löser sig i vatten och det är ett nervgift som bedövar hjärncellerna. Alkohol kokar vid lägre temperatur än vatten. Ordet ”kohl” kommer från arabiskan och betyder finaste eller lättaste. ”Al” är den bestämda formen av ”kohl”.
Etanol kan lätt förväxlas med metanol (träsprit) som är livsfarligt och kan ge upphov till blindhet och döden. Det som idag kallas för alkohol är all sorts sprit, vin och öl. Det är som det gemensamma samlingsnamnet.

Skador
När vi dricker alkohol sänks blodsockernivån, blodtrycket höjs och pulsen ökar Urinen mängden stiger vilket kan leda till uttorkning.

Nervskador
Alkohol är ett nervbedövande ämne. Då man är berusad reagerar man inte som vanligt på kroppens varningssignaler. Nerverna i händer och fötter skadas av långt missbruk. Det kan ge smärtor, förlamningar och man kan missta känseln i dessa områden.

Hjärtat
Kroppens pump blir överstimulerad. De små blodkärlen kan spricka. Slagen blir oregelbundna och man kan drabbas av hjärtförstoring. Bara några minuter efter att man fått in alkoholen i kroppen börjar hjärtat slå snabbare och ibland i otakt.

Hjärnan
Det är svårt att tänka klart, man får balanssvårigheter och musklerna samordnar dåligt med varandra. Lillhjärnan kontrollerar de viljestyrda delarna i kroppen. Alkoholen bedövar lillhjärnan och alla dessa funktioner störs då. Alkoholen verkar som ett bedövningsmedel. Då hjärnbarken bedövas allt eftersom, minskar graden av medvetande.

Bukspottkörteln
Det är nästan bara alkoholister som drabbas av inflammation i bukspottkörteln och dödligheten vid akuta fall är 10 %. Detta tillstånd orsakar svårigheter att tillgodogöra sig maten.
Halsen.
Sura uppstötningar/halsbränna är vanligt hos människor som dricker alkohol. Pågår detta under en längre tid kan slemhinnan som ska skydda matstrupen, ersättas av en magslemhinna som kan orsaka cancer i matstrupen. Saltsyran kan även fräta på matstrupeväggen och då skadas slemhinnan, vilket ger upphov till smärta. Man kan även få åderbråck i de nedre delarna av halsen som kan brista och ge livshotande konsekvenser.

Skelett
Benbrott är vanligt eftersom att man råkar ut för olycksfall. Även benstommen blir skörare av giftet.

Åderbråck
Åderbråck kan orsakas av alkohol. De kan brista och ge mycket farliga blödningar. Orsak: blodet tvingas hitta nya vägar pga. att blodet blodflödet genom levern har försämrats. Skulle ett åderbråck brista på ett fel ställe som i halsen t.ex. kan man få livshotande skador som jag redan nämnt.

Magsäcken
Alkohol skadar ofta magen. Det är inte ovanligt att man får magsår och magkatarr.

Musklerna
Man kan få kramper och smärtor i musklerna. Alkohol orsakar en speciell sjukdom som gör att hela muskler kan förstöras.

Levern
Om man druckit mycket kan man andra dagen få en ömmande och svullen lever. Vid förbränningen i levern bildas acetaldehyd som är farlig. Detta kan ge förgiftningssymptom som t.ex. illamående, svettningar och hudrodnad. Enzym i levern bryter ner detta, farliga, ämne och omvandlar det till ättiksyra istället. Efter en tid försvinner detta ur kroppen. Är det något fel med levern kan inte organet bryta ner detta ämne och det kan ge farliga biverkningar.
Skrumplever är nog det värsta levern kan vara med om. Man kan säga att levern helt enkelt skrumpnar och alla dess funktioner förstörs. Det finns inget effektivt botemedel mot det om man redan fått det. Blodet måste finna nya omvägar för att komma fram till andra ställen och detta kan ge åderbråck.
Vanliga leverskador efter en lång tids alkoholmissbruk är fettlever, lever inflammation (hepatit) och skrumplever. Man kan hamna i levercoma vilket är ett livsfarligt tillstånd.

Leverförfettning
Det kan bildas fettdroppar i levercellerna om man dricker mycket. Om detta sker blir levern större. Den orkar inte omvandla fettet, vilket bidrar till växten. Brist på kolhydrater och vitaminer är en av orsakerna till att levern inte kan omvandla det. Leverns funktion minskar och giftiga ämnen kan passera (som levern egentligen skall ta hand om). Dessa ämnen kan påverka våra andra organ.
Skadan är allvarlig eftersom att det kan utvecklas till skrumplever vilket är leverns död.

Huden
Människor som dricker mycket har ofta problem med nerverna, blodcirkulationen och immunförsvaret. Detta kan leda till att sår i huden inte läks ordentligt. Man kan även få små röda ”spindlar” som kallas för ”spiders”. Detta beror på att de små blodkärlen blir utspända och syns genom huden.

Smaken och lukten
Eftersom att lukten påverkar hur maten smakar, kommer maten att smaka mindre vid ett alkohol intag. Både lukten och smaken påverkas av alkohol. Maten får en tråkigare smak.

Hörseln
Vi både hör och uppfattar sämre då vi druckit.

Synen
Avståndsbedömningen försämras och även mörkskeendet. Detta kan vara farligt, bl.a. när man skall köra om i trafiken. Man är ofta ouppmärksam, trött och man handlar långsamt vilket gör upphov till många bilolyckor. Man får även tunnelseende, vilket betyder att synen i utkanten av synfältet är suddig. Skulle ett djur t.ex. stå en bit från vägen, skulle kanske inte föraren lägga märke till det, och det skulle kanske hoppa fram på vägen. Eftersom man tänker långsammare vis ett alkohol intag tar det extra lång tid för oss att trampa på bromsen.

Historia
Det har druckits alkohol sedan urminnes tider. Det står skrivet i bibeln om vin och på många lertavlor. Vikingarna drack mjöd för att bli berusade.
Sverige hade länge stora alkohol problem speciellt i början av 1800- talet, folk söp ihjäl sig, det är kanske därför Sverige har en så sträng alkoholpolitik.
Brännvinet kom på 1500-talet från Ryssland till Sverige. Vi skall ”tacka” soldaterna, för det var nämligen de som tog hit det. 200 år efter det, då potatisen började odlas i landet ordenligt, lärde man sig att göra brännvin på det.
Brännvinet är nog det mest svenska av alla drycker. Det heter just brännvin pga. att det destilleras många gånger. Man säger att det bränns.
Det användes förr vid krut tillverkningen.
Spriten som länge producerades genom destillation av vin kallades då för ”Spiritus Vini”. När man började använda spannmål fick det namnet ”Spiritus Frumenti” vilket betyder sädessprit.
På 1700-talet började man tillverka ättiksprit genom oxidation (syretillsättning) av alkohol. Det används för att smaksätta smakämnen, och vid ost- och senaps tillverkningen.
Det första svenska apoteket öppnades 1496 i Stockholm. Där fanns kryddor, konfekt och mediciner från djur- och växtriket med alkohol som lösningsmedel.
1796 lyckades apotekaren Lowitz i S:t Petersburg framställa vattenfri (rensprit). Den fick namnet ”Alcohol absolutus”.

Mjöd
Redan under bronsåldern då varken vin eller brännvin kommit till vårt land, drack man mjöd här i Norden.
Men vad är mjöd? Mjöd är samlingsnamnet för olika sorters jästa drycker med honung som viktig ingrediens.
Man har funnit bevis på att man drack denna dryck för 3500 år sedan.
Till skillnad från ölet som vi dricker i dag (vilket är vardagsmat) drack man mjöd främst i rituella sammanhang. Honungen var nämligen väldigt dyr. Det är inte så konstigt eftersom att ett bi måste flyga mer än en halv miljon gånger för att tillverka ett kilo honung. Eftersom att det behövdes ett kilo honung för att göra fem liter mjöd var det inte märkvärdigt att det var en exklusiv dryck.
På systembolaget finns ”Svea Viking mjöd” som inte skiljer sig mycket från ölets kostnad. Den är lite dyrare. Drycken består mest av vatten, honung och det kryddas med kryddor, örter och frukter.
Gustav Vasa rekommenderade mjöd för soldater som var krassliga. De skulle få mod och kraft av det. Gustav lät mjöd beskattas hårt trots eller kanske på grund av att han älskade det. Det blev då en lyx dryck. Efter en viss tid blev billigare öl och brännvin alltmer populärt och vanligt.
Mjöd dracks i nästan hela Europa men när vinet börjades dricka på allvar var det mest i norra Europas kyliga delar man drack det. I Etiopien dricks det något som liknas med mjöd och det är populärt där. Dryckens storhetstid varade ända in på 1500-talet.

Användningar
Alkohol är inte bara något man dricker utan det användes förr som bedövningsmedel vid operationer. Man rengör sår (det är bakteriedödande) och det finns bl.a. i parfymer, hårvatten, munvatten, solskydds medel, rengörings krämer, handloation, hudcréme, tvål, färg och tvättmedel.
Det används även som konserverings medel och det finns i T-röd, T-blå och andra lösgörande vätskor. Spritlampor, spritkök, spritkaminer etc. är exempel på ting som har alkohol som bränsle. Man använder inte etanol i bilar alltför mycket pga. att det finns andra råvaror som är lönsammare.

Kort om lagar
I de flesta fall då en person dömts för rattfylleri eller grovt rattfylleri dras körkortet in i minst sex månader, om det blivit i fråntaget i mer än 12 månader krävs det att man tar om körkortet.
Om en person döms för rattfylleri och domstolen tror att det är risk för att han/hon kommer att köra berusad igen, kan den få sitt fordon beslagtaget. Man blir dömd för grovt rattfylleri om föraren blir tag en med mer än 1,0 promille. Max straffet är 2 års fängelse. Om man gör sig skyldig till grovt rattfylleri och samtidigtvållande till annans död, kan straffet bli sex års fängelse.

Kvinnor och alkohol
Om en kvinna delar en flaska vin med en man får man samma alkoholhalt i blodet om kvinnan druckit 1/3 av flaskan och mannen 2/3.
Kvinnor tål 25 % mindre än män, vilket beror på att kvinnan har mindre vatten i kroppen. Alkohol löser sig endast i vatten, så kvinnor skadas snabbare än män. Idag räknar man med att en kvinna inte bör dricka mer än 1 ½ flaska vin per vecka.

Dyr alkohol
I Sverige kostar spriten drygt 200 kr/litern. När Danmark snart kommer att sänka skatten med 45% kommer en flaska sprit kost mindre än hälften som i Sverige. Många kritiserar de höga kostnaderna men politikerna menar att om de skulle sänka skatten, skulle alkohol skadorna öka kraftigt. Andra menar att om man sänker skatten kommer fler köpa alkoholen i Sverige istället för att köpa det i Danmark och Tyskland där det är relativt billigt.
Frankrike har flest fall av skrumplever i hela världen. Det är inte så förvånande eftersom att de dricker vin till de flest måltiderna. Varannan fransk sjukhussäng är upptagen av en alkoholskadad människa.
Det är inte många som tycker om det svenska priset på alkohol, enligt en undersökning som gjordes på Internet ville 85% sänka alkohol skatten.

Skrämmande siffror
*Bakom 10-15% av sjukhus kostnaderna ligger alkohol.
*10% av alla som dricker blir alkoholister. En femtonåring kan bli det på mindre än ett år.
Inom den psykiatriska vården har hälften av patienterna alkoholproblem.
*Varje år dör 5000-7000 personer i Sverige av alkohol.
80% av alla som drunknar har haft alkohol i blodet.
*Ca hälften av det sprit som konsumeras kommer från systembolaget resten smugglas in, försäljs privat, eller tillverkas själv.
*Bakom 8 av 10 våldsbrott ligger alkohol.
*Det finns mer än en kvarts miljon människor som dricker så stora mängder att de får skador. Inom den psykiatriska vården har 40 % alkohol problem.
*13% av all alkohol som säljs är otillåten.

Alkohol under graviditeten
Moderkakan skyddar och genom den ger mat åt fostret i mammans mage. Men kakan kan inte bryta ner alkohol. Om mamman dricker får fostret därför in alkohol i sig. Barnet har en liten, liten lever som inte kan bryta ner det. Då blir fostret berusat, mycket mer än mamman. Om hjärnan utsätts för det bildar den inga hjärnceller. Om mamman druckit mycket kan fostret få en liten hjärna eller en som fungerar dåligt. Det få allvarliga skador och kan dö.

Alkohol + läkemedel
Om man dricker alkohol ofta kan levern bryta ner vissa läkemedel snabbare. Paracetamol (finns bl.a. i Alvedon) som bryts ner i levern, kan påverkas på det här sättet. Om detta ämne sker bildas farliga ämnen. Om man druckit mycket alkohol under en lång period, och även ätit dåligt, kan paracetamol ge leverskador även om man tagit det i rekommenderade antal doser eftersom att kroppen inte hinner ta hand om dessa giftiga ämnen.
Acetylsalicylsyra och iboprofen som båda är smärtstillande ämnen, irriterar magslemhinnan. Denna hinna skall verka som ett skydd för att inte saltsyran i magen skall fräta hål på magväggen. Alkohol irriterar också magen. Därför skall man inte dricka alkohol och samtidigt ta läkemedel som innehåller dessa ämnen.

Positiva effekter
Alkohol, speciellt vin anses vara bra för bl.a. hjärtat, men i små mängder.
Alkohol verkar bra för kranskärlen, men i lagom mängd.
I en studie som gjordes visade man att patienter med diabetes hade minskad dödlighet om de druckit alkohol, jämfört med de som inte drack.
I an annan studie visade man att det verkade som ett skyddsmedel mot stroke. Det var vin som visade de positiva effekterna. Alkohol sägs motverka blodpropp och åderförkalkning.
Men allt detta jag nämnt kan man inte med säkerhet fastställa att det är sant. Med större säkerhet kan jag säga att det är positivt f ör hjärtat. De som dricker lite grann har mellan 1/5 till 1/3 lägre risk för att få kranskärlsjukdomar än de som inte dricker alls.

Varför sänker man inte åldersgränsen?
På systembolaget måste man vara över 20 år för att köpa alkohol (och man får inte vara berusad), skulle det sänkas till t.ex. 18, skulle risken öka att ännu yngre ungdomar skulle få tag i alkohol, bl.a. genom langning ( att sälja vidare alkoholen). På restauranger räcker det att man är 18 för där kan de kontrollera drickandet. I affärer måste man även var 18.
Det är jästsvampar som producerar alkoholen. Jästsvamparna dör om procenttalet överstiger 15-18%. Detta visar att det är ett gift. Detta är svaret till varför naturviner inte kan ha högre alkohol halt än ca 18%. Starkvin skapas genom att starksprit tillsätts. Starksprit får man genom destillation.

Hur gör man vanlig alkohol?
Man kan använda potatis, säd, vindruvor, frukt, bär eller växtdelar för att tillverka alkohol. Det viktiga är bara att det innehåller socker även majs och sockerrör går bra, men vill man få hög alkoholhalt måste man destillera det.

Hur gör man vin?
Vin är inte alls svårt att göra men att göra gott vin är betydligt svårare.
Egentligen behöver man bara krossa druvorna och resten sköter sig självt. Sockret i druvorna och jästen finns i skalet. Av jästen och sockret bildas alkohol, värme och kolsyra (koldioxid).
Klimatet och jorden man odlar vinrankor i påverkar vinet. Vin som är avsett för att konsumeras omedelbart lagras under kort tid i t.ex. glasfibertankar. Viner med hög kvalitet lagras ofta i minst sex månader i träfat. Mycket vin i världen lagras faktiskt i ståltankar inte i trätunnor, enligt systembolaget.

Alkohol i trafiken
En onykter förare med 1,0 promille i blodet löper ca 13 gånger större risk att dödas i en trafikolycka än en nykter.
Om ett fordon skadas vid en trafikolycka och föraren varit rattfull så betalar inte försäkringskassan någon ersättning.
*Av de personer som råkar ut för singelolyckor dvs. då ingen annan trafikant är inblandad är 50% alkoholpåverkade.
*Varje dag kör 14 000 berusade förare i trafiken.
*Det är nästan bara män som kör berusade
* 8 av 10 som blivit dömda för rattfylleri är tidigare straffade för något annat.
* En av tre som kör berusade är mellan 18- 24 år.
*Alkohol är inblandad i en tredjedel av alla trafikolyckor.
*1500- 2000 personer dör i trafikolyckor där en berusad förare varit inblandad

Olycksrisker
0,5-1,0 promille= 13 ggr större risk än en nykter
1,0- 1,5 promille= 100 ggr
över 1,5 promille= 150 ggr

Hur mycket kan man dricka för att kunna köra bil?
Det varierar från person till person men om vi räknar med att en man väger 70 kg och dricker en burk folköl, kommer promille stiga till 0,2 promille.

Kostnader
Alkoholen kostar samhället 100 miljarder kronor. Mest förlorar samhället pengar pga. alla dagar man måste stanna hemma eftersom att man druckit några glas för mycket. Tidig död, social-, kriminal- och sjukvård är andra faktorer till den stora summan.

Inköpsåldern
Man har tydligt visat att inköpsåldern spelar stor roll. I Virginia sänktes åldersgränsen från 21 år till 18 år. Antal trafikolyckor tredubblades. När man ändrade till den tidigare åldern var läget ganska normalt.

Alkohol och ungdomar
Alkoholen har blivit mycket populär hos ungdomarna. Flickar och pojkar dricker ungefär lika mycket förutom att tjejer dricker mer vin och sprit. Killarna föredrar öl. Men tjejerna dricker alltmer om man jämför med hur det var förr.
Att alkohol är farligt, vet de flesta och speciellt farligt är det för ungdomar. De har inte vanan att dricka och det är svårt att säga stopp. De vet inte hur mycket de kan dricka. Många vill uppleva att bli berusade men de vet inte att man blir som fullast efter en timme efter alkohol intaget. Då har de redan druckit mycket, och den kraftiga berusningen kommer sen. Nästan alla ungdomar i årskurs 9 har prövat på alkohol. 9 av 10, faktiskt.
Var tredje niondeklassare har druckit illegal alkohol.

Systembolaget
Systembolagen är de enda affärerna i Sverige som får sälja t.ex. sprit och vin. De har monopol på att sälja det dvs. ensamrätt. I andra länder kan man köpa vin i affärer. Man måste vara 21 för att få köpa på systembolaget och man får inte vara berusad. Det finns 900 systembolag. Här i Sverige konsumerar vi 30 miljoner liter sprit, 105 miljoner liter vin och 200 miljoner liter öl! Under år 2001 sålde systembolaget alkohol för 18 miljarder. 89% av det du betalar för då du köpet brännvin är skatt.
Idag är Sverige ett at världens största importländer av vin. En anledning är att vi inte kan tillverka eget vin pga. av klimatet.
Systembolaget har ca 6000 olika sorter drycker, sammanlagt. Det är ett av världens bredaste sortiment. I snitt finns det ca 1000 st artiklar i varje affär.
Enligt systembolaget köper människor i Sverige 160 miljoner liter lageröl sammanlagt per år.
Förra året var 40% av all konsumerad alkohol köpt på Systembolaget.

Visste du att…
Det tar två timmar för kroppen att göra sig av med en burk öl och åtta till tio timmar fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkohol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-01-27

    Vart hittade du faktan om skrämmande siffror? Hade uppskattat svar då jag också håller på med en samhällsrapport om just detta :)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-25]   Alkohol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9145 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×