Bokrecension: Breven inifrån av John Marsden

6501 visningar
uppladdat: 2008-01-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Breven inifrån:


Detta är en bok som är skriven av författaren John Marsden. Det är faktiskt inget namn jag känner igen från tidigare men jag ska däremot tilläga att om du hittar en utav hans böcker så ska du absolut läsa den. John Marsden har skrivit böcker som I Morgon När Kriget kom, När Natten Är Som Mörkast och Den Tredje Dagens Kyla. Du har säkert hört talas om någon bok i den serien. Breven inifrån skrevs 1994 men översattes till svenska 95 (Bonnier). Var boken utspelar sig vet jag inte men jag kan tänka USA och nutid. Jag har aldrig läst någon sån här bok innan för den består nämligen bara av brev.
Det hela börjar med att Tracey skickar in en annons till tidningen G.D.Y. hon skriver lite om sig själv och så adressen. Först får hon bara en massa struntbrev från barnungar och gamla pervon. Men sen får hon ett av en tjej som på nått sätt får henne att bli nyfiken. Det lockar henne att skriva tillbaka. Detta är en början av en lång brevväxling som vid flera tillfällen är på väg att avbrytas. Genom drygt halva boken får vi lära känna två helt olika sorters människor. ett rikemansbarn som tycks ha allt, om än för mycket och så en helt vanlig tjej med samma obetydliga problem som alla andra plus att hon har en mycket märkig bror som närmast misshandlar henne. Men så kommer vi till den delen då Tracy (rikemansbarnet) helt slutar skriva. När hon sedan svarar
Mandy (den andra tjejen) berättar hon en omvälvande sanning. Det visar sig att Tracey sitter i fängelse. Men detta ändrade inte på den första beskrivningen av Tracey som person. Mandy blir faktiskt inte avskräckt och tjejerna slutar inte skriva till varandra. De byter djupa hemligheter och tankar med varandra och blir mycket goda vänner. Bokens slut vill jag helst inte berätta för det skulle göra meningen med att läsa den helt förstörd.
Jag kan istället beskriva huvudpersonerna mera ingående:
Mandy är rolig, lite filosofisk och väldigt ärlig. Det märker man redan i första brevet.
Hemma har hon det inte lätt eftersom hennes bror har det kortaste och farligaste temperament du kan tänka dig. Visserligen har hon både mamma och pappa men dom lyssnar inte tillräckligt för att förstå problemet. Mandy har väl de vanliga intressena, musik, shopping, och vänner. Hon spelar även i ett lag som heter mammas arme. Det är stoftball dom spelar. Men det är mest på skoj för att få motion.
Mandy har ingen kille i börja men får en i slutet. Han heter Adam.
Mandy är nog lika gammal som Tracey. Alltså 16. Hon är halvlång och har blå ögon och brun-blont hår.
Tracey är däremot ganska lång men inte fullt lika smal. Hon har blont hår.
Som sagt var hon ju ingen ängel. Hon bor på en anstalt för tjejer med de allra gravaste brotten. Block A heter det. Där är hon fruktad med flera fula smeknamn. Plitarna som dom kallar vakterna är känslokalla och grymma. Det är inte många saker som är tillåtna där på anstalten men Mandy lyckas faktiskt skicka en present till Tracey på julafton.
Man får aldrig reda på vilket brott hon egentligen har begått. Kanske skäms hon över det. Hon säger faktiskt att hon förtjänar att sitta inne. Men det dröjer inte heller länge förrän hon blir så pass gammal att hon får flytta till ett kvinnofängelse. Där är det ännu värre.

Betyg:
Den får en stark 4:a. Själva berättelsen och breven är så väl arbetat och skrivet och hans språk är jättebra. Men den får ingen femma för jag älskar lyckliga slut och kan inte hjälpa det. Det finns många bra böcker men den här är väldigt speciell. Jag har minne av att jag läst Imorgon När Krige...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Breven inifrån av John Marsden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-31]   Bokrecension: Breven inifrån av John Marsden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9167 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×