Filmrecension: Sweeney Tod: The Demon Barber Of Fleet Street av Tim Burton

3617 visningar
uppladdat: 2008-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handlingen är en pastischartad thriller som bygger på berättelsen om den bittre barberaren vid Fleet Street i London som tar hämnd på samhället genom att mörda sina kunder och göra dem till innehåll i Mrs. Lovetts delikata pajer.

Sweeney Todd börjar med ensemblen, Londons befolkning, som samlats för en fattigmansbegravning, dumpar en svept kropp och en urna aska i graven. Ensemblen sjunger Balladen om Sweeney Todd, ber publiken att ”kom och lyssna här” om ”barberardöden på Fleet Street”. ”Balladen” kommer att sjungas som ett återkommande tema flera gånger under föreställningen, när ensemblen kommer in och kommenterar handlingen.

Vi är i London 1845. I stadens hamn kommer ett litet skepp med två män in: Anthony Hope och Sweeney Todd. Anthony är en käck ung matros, Todd är en barsk, dyster figur i 40-års åldern. Anthony är entusiastisk över att vara tillbaka i sin hemstad och menar att det finns ”No place like London”. Todd är missmodig och märkligt nog distraherad. ”Du är ung” säger han till Anthony, ”Världen har lett mot dig. Du lär dig.” Det två blir antastade av en smutsig, galen tiggarkvinna som ber om pengar och erbjuder sin kropp för prostitution. Todd föser bort henne när hon tror sig känna igen honom. När Anthony frågar om hans melankoli, svarar Todd att London är anledningen till den. Det är världens avgrund för honom trots allt han har sett. Till exempel, för många år sedan förstördes staden en ung barberare, vars enda brott var att han hade en vacker fru (The Barber and his Wife). Det är en hemsk historia utan slut. De båda männen går skilda vägar, Todd säger att Anthony kan fina honom på Fleet Street.

Todd tar sig till Fleet Street och går in i en tom Pajbutik som ägs av Fr. Nellie Lovett, en energisk kvinna, även hon runt 40 år. Mrs. Lovett är förvånad över att ha en kund då hennes pajer enligt egen utsago är Worst pies in London för hon inte har råd med köttet. Hon förser Todd med rutten paj och avslagen ale under tiden som hon babblar om affärerna, sin konkurrent, Mrs. Mooney, och sitt hälsotillstånd. När hon gör en paus i sitt prat passar Todd på att fråga om det tomma rummet ovanför hennes butik. Om tiderna är så svåra, varför inte hyra ut det? Folk vill inte gå nära säger hon. ”För länge sedan, skedde något där uppe. Något.. otrevligt.” Hon berättar att för 15 år sedan bodde där en skicklig barberare, Benjamin Barker, med sin fru Lucy och babydotter där. Men så blev den förmögna domaren Turpin förälskad i Lucy. Trots domaren och hans assistents, Beadle Bamford, strävan efter henne var hon envis. Domaren arresterade hennes man på falska anklagelser och dömer honom till livstids exil. Lucy blev bjuden på maskerad hos Turpin och blev då våldtagen.

Då kan Todd inte hålla sig längre och skriker ut sin sorg och ilska och bekräftar samtidigt vad Mrs.Lovett misstänker; ”Så det är du, Benjamin Barker…” Han har återvänt från fånglägren i Australien efter 15 år för att träffa sin fru och dotter. Mrs.Lovett berättar att Lucy blev galen och tog sitt liv med gift och Johanna blev adopterad av densamme Turpin som våldtog modern och förgjorde fadern. Todd svär att hämnas men den praktiska Mrs.Lovett oroar sig mer för Todds överlevnad i staden och hur han ska försörja sig. Samtidigt har hon har en idé. Hon har förvarat hans rakknivar, Englands bästa sådana. Han kan bli barberare igen. Todd greppar tag om sina instrument och sjunger mjukt till dem (My Friends). Han reser sig upp och med ett galet skimmer i ögonen höjer han kniven och vrålar ”Min arm är hel igen!” (The Ballad of Sweeney Todd: Swing your razor wide, Sweeney)

Scenbilden ändras till utanför domare Turpins hus. Femton år har gått och Barkers dotter har växt upp och blivit en mycket vacker ung kvinna. Johanna står i ett fönster och betraktar en fågelhandlare och undrar varför en inburad fågel fortfarande sjunger (Green finch and linnet bird). Anthony kommer gående och faller pladask för flickans skönhet (Ah Miss). Efter att ha förvissat sig om vem hon är genom att fråga tiggarkvinnan, som igen erbjuder sig själv för rajraj, köper han en fågel åt flickan, som kommer ner för att ta emot den. Deras händer möts och kärlekens klockor klongar direkt (Johanna). Deras kärleksmöte avbryts av att Turpin kommer hem. Han skickar iväg Anthony och visar en tillgiven attityd mot Johanna som inte är särskilt faderlig. Anthony är upp över öronen förälskad och svär att han ska befria Johanna från tyrannen till förmyndare.

Nästa dag besöker Sweeney Todd och Mrs.Lovett Dunstans marknadsplats, där ”kungen av barberare”, Adolfo Pirelli, har slagit upp sitt stånd. Utanför Pirellis husvagn står hans assistent Tobias Ragg, en halt/lam och enkel pojke, och trissar upp folket för att kunna sälja dunder-hår-kuren Pirelli’s miracle elixir. Todd luktar på en flaskas innehåll och menar att det är inget annat än en blandning av piss och bläck. Pöbeln kräver pengarna tillbaka, och Pirelli, en överdådig/flambojant italienare, kommer ut för att lugna ner kunderna. Todd tar tillfället i akt och utmanar honom i en rakningstävling. Beadle Bamford, som just kom till marknaden, blir domare. Pirelli showar med publiken och sjunger höga tenortoner men Todd rakar klart sin kund innan Pirelli har börjat och han vinner The Contest. Pirelli plockar fram 5 pund ur en prålig börs och försvinner sedan med svansen mellan benen. I efterspelet så lovar Beadle att han ska komma förbi Todds salong för att få ”den närmaste rakningen som finns att få”. (The Ballad of Sweeney Todd: Sweeney poundred and Sweeney Planned)

På sin kammare brottas domare Turpin med sig själv och sina känslor för sin adoptivdotter. Han tar en bibel och flagellates(eng. ..?) sig själv. (Johanna) Domaren med sitt fromma och rättrådiga yttre kan inte dölja sina perversa känslor för dotter till kvinnan han förstörde. Han kan inte motstå lustarna och beslutar sig för att han ska gifta sig med henne följande söndag.

Samtidigt så kör Mrs.Lovett iväg tiggarkvinnan från dörren. Todd vankar av och an i sitt rum i väntan på att Beadle ska dyka upp för sin rakning. Mrs.Lovett uppmanar honom att vänta (Wait) och inte göra något dumt. Anthony dyker upp och berättar om sin nyfunna kärlek och deras planer på att rymma. När Todd förstår att det är hans egen dotter som Anthony pratar om så går han med på att hon får gömma sig hos honom under tiden som Anthony ordnar med busstransport till Plymouth. Anthony rusar iväg för att träffa sin älskling. I samma sekund så kommer Pirelli och Tobias in i salongen/butiken. Lovett tar med Tobias ner i pajerian och Pirelli bekänner förg och försöker med utpressning mot Todd. Han förklarar att Pirelli är ett artistnamn, han var förut Danny O’Higgins, en irländare som jobbade för Benjamin Barker några veckor, innan han blev dömd, med att sopa hår och städa salongen. Pirelli kände igen Barkers rakknivar och barberaren själv och kräver nu hälften av Todds förtjänst för att hålla tyst. Todd är rosenrasande och medan Lovett kväver/överöser Tobias med moderskänslor en trappa ner så skär han halsen av utpressaren. (The Ballad…: His hands were quick, his fingers strong)

När Anthony kommer till Johanna är hon utom sig och panikslagen över det förestående bröllopet. Han lugnar ner henne, kysser henne och berättar om sin plan och förtäljer sitt namn, vilket hon inte känner. Hon går med på allt han säger och de två hänrycks i en duett (Kiss me). Samtidigt är Turpin på väg hem, i sällskap med Beadle. Turpin är förbryllad över Johannas motstånd mot att gifta sig. Beadle menar att det handlar om yttre beskaffenhet, domaren måste snygga till sig (Ladies in the sensativities). Turpin går med på att gå och raka sig och Beadle rekommenderar en fantastisk barberare: Sweeney Todd. (Quartet)

Sweeney själv sitter och tvättar sin kniv från blod och Mrs.Lovett, praktisk som alltid, tar Pirellis pråliga börs. Kroppen har de lagt i en stor kista. Domaren anländer. Äntligen får Todd tillfället som han drömt om, han drar ut på tiden och för Turpin till stolen för en sista rakning. Offer och förövaren sjunger tillsammans Pretty woman. Just som rakbladet ska svingas mot domaren rusar Anthony in salongen och berättar att Johanna gick med på att gifta sig. Domaren blir rasande och lovar att han ska låsa in Johanna där Anthony aldrig kan komma åt henne. Han lovar även att han aldrig ska komma tillbaka till Todds salong. Han stormar ut. Anthony försvinner också på Sweeneys order.

Todd som har kämpat för att hålla tillbaka sin galenskap i 15 år brister slutligen och får en uppenbarelse (Ephiphany): ”De förtjänar döden allihop.” Han svär att han ska komma tillbaka till dom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Sweeney Tod: The Demon Barber Of Fleet Street av Tim Burton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-10]   Filmrecension: Sweeney Tod: The Demon Barber Of Fleet Street av Tim Burton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9220 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×