Claude Monet

28 röster
17530 visningar
uppladdat: 2008-02-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Claude Monet

Den fjortonde november 1840 så tändes ännu en stjärna på den ljusa kändishimmelen, ty då kom nämligen en av världens mest kända konstnärer till världen. Hans namn var Claude Monet och han föddes i den franska huvudstaden Paris, men familjen flyttade bara några år senare till Le Havre. Claude målade främst tavlor med motiv från naturen, i synnerhet näckrosor men också andra motiv. Hans konst gick ut på att han målade av samma motiv flera gånger men på olika tider av dygnet. Detta gjorde såklart att miljön i konstverken blev väldigt skiftande beroende på när dom var målade. Monet hade olika perioder i livet då han fokuserade sig på olika motiv att måla av och gjorde det då konsekvent. Liksom många andra konstnärer och litterera förmågor så hade Monet många, kraftiga humörsvängningar i livet och var en gång nära att ta sitt eget liv. Trots detta så levde han översnittligt för att ha levt på 1800-talet och han dog så sent som år 1926 vid en ålder av hela 86 år.

Skoltiden
När Claude var sex år så började han i skolan i Le Havre och lärarna upptäckte mycket tidigt att den unga eleven var någonting alldeles extra. Han började nämligen redan under sina första skolår visa ett stort intresse för målarkonsten och som ung gillade han att måla karikatyrer med hjälp av kol. Folk var mycket intresserade av dessa tavlor redan då och Claude började sälja sina målningar. Det var ingenting han blev stormrik på just då men han tjänade ju i alla fall in pengar. För att finslipa sin teknik så anlitade Claude Monet experthjälp i form av en viss Jean-François Ochard som var en mycket begåvad konstnär. Han hade tidigare varit elev till den ännu mer begåvade, franske konstnären, Jacques Louis David som var död sen cirka trettio år tillbaka. Till skillnad från många andra kändisar så hade Claude en bra barndom med många vänner och en stöttande och snäll familj vilket självklart underlättade det för honom under hans liv som ungdom.

Till Paris
Claudes mor, som hette Louise-Justine, dog när den unge konstnären bara var 16 år gammal. Det var en stor sorg för Claude som hade stått mycket nära Louise och han bestämde sig i och med denna händelse för att flytta ifrån familjen i La Havre. Monet flyttade då istället till Paris och besökte där det stora konstmuseet Louvren där han skaffade sig mycket inspiration till sin framtida konst. Han målade mycket i Paris och sålde även där många konstverk som han lyckades tjäna en hacka på. Förutom att måla så började Claude även studera på en konsthögskola i Paris. Detta var möjligt tack vare att han hade en snäll moster som verkligen trodde på hans konst och ville finansiera skolgången.

Karriär i franska armén
År 1861 var Monet 21 år gammal och fick en ansökan om att tjänstgöra i den franska arméns kolonier i norra Afrika. Den unga mannan tackade ja till det och stationerade sig i det franskstyrda landet Algeriet. Monets blev kavallerist i det lätta kavalleriet i armén men han visste nog inte vad han gav sig in på. Enligt kontraktet så skulle Monet tjänstgöra i armén i sju år men redan efter ett par år hade han fått nog och ville åka tillbaka till Paris. Han lyckades övertyga befälhavaren om att han hade tyfus och skickades därför hem från Algeriet för att ingen av de andra soldaterna skulle bli smittad av den, i vissa fall, dödliga sjukdomen. Claude träffade dock en ny vän nere i Algeriet vid namn Johan Barthold som beundrade Monets konst.

Camille Doncieux
Väl hemma i Paris igen fortsatte Monet sin utbildning på högskolan och år 1864 mötte han sin stora kärlek i form av den unga kvinnan Camille Doncieux. Det märktes att Claude höll Camille varmt om hjärtat och han lät henne till och med sitta modell för några av hans konstverk som t.ex. i konstverket ”Picknick”. Två år efter att Claude och Camille hade träffats så blev Camille med barn. Då var Claude 26 år gammal och hade fortfarande ett stort intresse för målningen. Parets ekonomi var dock inte den bästa och efter några tuffa månader så försökte Monet begå självmord. Detta misslyckades, och en vän som trodde på Monets konst bidrog med en större summa pengar för att Claude skulle kunna fortsätta med konsten. År 1870 gifte sig till sist paret och hade då hunnit med att få en son som dom gav namnet Jean.

Utomlands
När det fransk-tyska kriget bröt ut strax efter paret Monets giftermål så tog Claude och Camille med sig Jean och flyttade i väg till Storbritannien. Där slog de sig till ro i huvudstaden London där Claude kunde fortsätta måla ostört. Camille och barnet fick också mer ro i London. Det var i London som Claude verkligen började intressera sig för att måla detaljrika sjöar och landskap och han började studera hur de två stora, brittiska konstnärerna John Constable och William Turner hade arbetat. Familjen Monet träffade inte så många nya vänner i London utan höll sig mest för sig själva eftersom språkkunskaperna inte var de allra bästa. När det fransk-tyska kriget var över och när Tyskland hade erövrat en del av den franska östgränsen så började lugnet sprida sig över landet igen. Detta innebar att familjen Monet flyttade tillbaka till sin kära gamla hemstad Paris igen, men där stannade dom inte länge utan valde istället att flytta ut på den franska landsbygden.

Det verkliga genombrottet
Claude Monets stora genombrott kom i samband med att han målade tavlan ”Impression” år 1872, då vid 32 års ålder. Tavlan föreställer en sjö i Monets uppväxtstad La Havre. I sjön ligger ett par små fiskebåtar och skär vattenytan och vädret är ganska grått och dimmigt. Det speciella med just den målningen var att den såg väldigt verklighetstrogen och på något sätt levande ut. ”Impression” upptäcktes av en konstkännare när Claude hade ställt ut den på en impressionistisk utställning år 1874. Idag hänger den underbara tavlan på ett museum i Paris som heter Musée Marmottan-Monet, och är uppkallat efter Claude Monet. Där finns även många andra av hans konstverk. Detta var starten för Monets framgångsrika karriär och tack vare att ”Impression” såldes dyrt så fick Claude både uppmärksamhet och pengar att finansiera sina kommande tavlor med.

En låga som tändes och en som slocknade
År 1878 födde Camille ännu ett barn till familjen. Det blev en till pojke som fick namnet Michel. Tillsammans levde familjen ett bra liv ute på landsbygden där Claude kunde tillbringa den tid han behövde till att måla nya tavlor. Efter ”Impression” hade de konstnärliga framgångarna radat upp sig för vår käre Claude. Ett år senare förändrades dock mycket när Camille plötsligt dog av tuberkulos och Claude blev ensam med de två pojkarna. Det var inte en lätt uppgift att klara av ensam och om inte Claude hade fått hjälp med barnen av en viss fru Alice Hoschede så vet jag inte vart det kunde ha slutat. I alla fall så räddade hon upp situationen och Claude behövde inte ägna mer tid en vad han gjorde tidigare med sina barn vilket gav honom möjlighet att fortsätta med sin målarkonst. Alice hade redan två barn sedan ett tidigare äktenskap och visste hur man skulle ta hand om barnen. Claude blev alltmer förtjust i Alice och alla sex flyttade snart till Normandie och ett stort hus i den lilla landsorten Giverny. Där kunde Claude plantera upp en stor trädgård i vilken han kom att måla många av sina kända konstverk.

Giftermål och seriemålning
Efter att ha levt tillsammans med Alice i drygt 9 år så bestämde sig paret för att ingå ett äktenskap. De gifte sig år 1892 i Normandie och bodde kvar i sitt hus med den stora trädgården där. Claude hade precis börjat måla med en ny teknik som han kallade för seriemålning. Det är den tekniken han har blivit mest känd för och den går ut på att man målar av samma motiv i flera olika klimattillstånd. Det var nu Monets stora trädgård kom väl till pass därför att naturbilder var det allra lättaste att använde seriemålningstekniken till eftersom ett träd eller en blomma inte gärna kan flytta på sig vilket gör att motivet blir stillastående. Monets favoritmotiv blev vid den här tiden den beryktade näckrosen som han hade som motiv i flera tavlor, i synnerhet i tavlan ”Näckrosor” som han målade år 1889.

Äventyr i norr och söder
År 1895 begav sig Claude Monet av till Norge för att försöka hitta inspiration till nya konstverk och han besökte bl.a. staden Sandvika som ligger en bit väster om huvudstaden Oslo. Claude var också mycket intresserad av att resa ner till Medelhavet och beundra de underbara landskapen och det stora havet. Han åkte dit flera gånger mellan åren 1883 och 1908 och målade bl.a. den kända tavlan ”Bordighera” nere vid Medelhavets kust. Claude började vid det här laget bli äldre och hade redan sett sina bästa dagar som konstnär men trots det så fortsatte han måla för den stora passionens skull. 1908 var han 68 år hade tjänat in en hel del pengar på sin vackra konst.
”Bodighera” är en vacker tavla som föreställer ett Medelhavslandskap.

Slutet
Många av Monets närmaste övergav honom i början av 1900-talet. År 1911 dog hans kära fru Alice och bara tre år senare dog även Jean. Den enda familjemedlemmen som återstod var den andra sonen Michel. I början av 1920-talet så fick Monet även väldiga besvär med ögonen och var tvungen att genomgå flera operationer för att få behålla synen. Sjukdomen han hade fått hette starr. Monet levde som sagt ett långt liv och dog först år 1926 då han var hela 86 år gammal, vilket var en väldigt hög ålder med tanke på hans tids resurser. Claude Monet begravdes på en kyrkogård i sin hemort...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Claude Monet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-12]   Claude Monet
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=9240 [2018-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook