Tsar Ivan IV Groznyj (Den förskräcklige)

2 röster
13279 visningar
uppladdat: 2001-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vasilj III Ivanovitj av Ryssland dog vid relativt unga år. Bara 55 år gammal och året var 1533. Hans 3 år gamle son, Ivan, var på tok för ung för att regera ett av världens största riken. Han blev dock, vid sin faders död, tilldelad Moskva. Han blev ”den lille storfursten av den stora staden”. Men det stora riket fick hans mor, Helena Vasiljevna Glinska, i form av enda förmyndare ta över styret för fram till sin död 1538. Uppväxten för Ivan och hans yngre broder blev, från och med moderns död, minst sagt hemsk! De bodde i ett jättepalats och blev dagarna i ända utsatta för kränkningar. Resultatet av detta tillsammans med sjukliga anlag (fadern var mycket aggressiv och överaktiv och lärde sig heller aldrig att hantera sina problem) tros ha gjort Ivan till vad han slutligen blev. Under hela ungdomen var han ett enda stort bekymmer, inte bara för folket i palatset, utan också ute på gatorna. Det hände ibland att Ivan samlade några av sina jämnåriga kamrater och red runt på gator och torg och gjorde livet surt för folket. Misshandel och rån var melodin. Han tyckte också mycket om att plåga djur till panik med fruktansvärda metoder för att till slut döda dom.

Som fjortonåring började att Ivan att ta tillbaka makten till den Ruriska ätten. Han var vid det här laget ansedd, trots problemen, som en mycket beläst ung man med snabb uppfattningsförmåga och stort intresse för västvärlden(!) och religion. Ivan blev dock inte krönt till Rysslands förste tsar förrän än vid 17 år ålder.
Om du inte redan har på känn varför han kallades ”den förskräcklige” så kommer du senare att förstå! (Av vissa ansett som felaktigt översatt ryska: ”Groznyj” som egentligen betyder ”den åskdundrande”. Nu när jag har gjort lite efterforskningar om honom så tycker jag att båda översättningarna är utmärkta för att beskriva hans personlighet!)
Kärleken då? Jo för fru det ville han ha. Så han bjöd in ett antal unga damer från hela Ryssland för att välja ut en. Det blev tillslut Anastasia Romanova. Trots att han nu inte längre var ”ungkarl” så fortsatte han sitt minst sagt vilda liv med att supa, slåss och ha sexorgier med sina jämnåriga ynglingar.

Han krigade och expanderade det redan väldiga Ryssland. Han öppnade handel med England, och det var den första handeln mellan Ryssland och väst. Han erövrade Livland och hade då ett Ryssland med Östersjöhamn som ansågs så viktigt. Krigen fortsatte under en lång tid mot Svenskar och Polacker. Allt han ville åstadkomma var en hamn för handel i Östersjön.

Åren gick men Ivan verkade aldrig bli vuxen. En vändpunkt i hans liv kom år 1560 när han älskade Anastasia avled, möjligtvis av en förgiftning. Psyket sviktade och alkoholkonsumtionen blev allt mera påtaglig. I 25 år framöver skulle nu tsaren terrorisera sitt eget land. Personlighetsbeskrivningen munk/bödel ligger relativt nära till hands.
Ivan började bedriva en bojarfientlig politik och utrotade många av dem genom terror. Orsaken till Ivans hat mot bojarerna var att de tros vara de som tog livet av hans hustru genom förgiftning. Bojarerna var mäktiga släkter som ägde mycket mark. Faktum är att det var bojarerna ägde större delen av Ryssland på 14-,15- och 1600-talen.
Det började med bojarerna. Men i slutänden valde Ivan sina offer efter humör. Det kunde lika gärna vara en helt vanlig ryss som en adlig gammal vän. Ivan hade anlitat en styrka, Opritjniki (6000 man), som bl.a. fungerade som livvakter åt honom. När han - alternativt Opritjniki, mördade sina offer så var det hemska metoder som brukades. Vattendroppstortyr (droppen som urholkar stenen), knutpiska, strypning, stening. Folket tvingades till avrättningsplatsen för att bli vittnen. Kvinnor våldtogs och deras män torterades till döds.

Massakern i Novgorod. En av de blodigaste och sjukaste, om inte den allra sjukaste historien som någonsin skakat Ryssland (det vill inte säga lite när vi talar om Ryssland!). Kvinnor, män och barn föstes ihop likt boskap och knöts fast i varandra för att sedan tvingas ned i den iskalla floden Volkhov tills den svämmade över. De som inte drunknade stacks, ströps, slogs eller till och med kastrerades och avled till följd av smärtan. 60 000 människor på morgonen var 60 000 lik på kvällen. Ivan uppges ha dödat drygt 1 500 av dem själv. Den kvällen frös inte Volkhov. Allt blod gjorde det omöjligt. Ivan lät sy in ärkebiskopen i staden i en björnskinnsfäll för att sedan hetsa hundar som jagade honom till döds. Senare ska också staden Pskov ha gått samma öde till mötes. Jag kan dra vissa paralleller till nazityskland. Hitler hatade. Frågan är om Ivan gjorde det. Gjorde han det månne för nöjes skull? För mig låter det helt tänkbart. Sjukt. En mänsklig djävul. Hur en folklig ledare kan göra någonting sådant mot sitt eget folk är för mig helt obegripligt.
Massakern i Novgorod ägde rum år 1570. Men han fick tydligen inte nog. 1581 misshandlade han sin gravida svärdotter och orsakade missfall p.g.a. att hon var ”för enkelt klädd”. Tronföljaren och Ivan IV egen son (även han namngiven Ivan) klev in i rummet mitt under tumultet och tog sin frus parti. Ivan blev galen och slog våldsamt sonen i huvudet med en tungt metallkäpp. Sonen avled av slaget. Tids nog ångrade han sig dock. Han blev allt mer förvirrad och tokig. Han ville gå i kloster och lämna över styret åt någon annan. Den andre sonen Fjodor var ej något alternativ.

Ivan blev sjuk 1584 och ingen läkare kunde hjälpa honom. Den 16 mars kom så s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tsar Ivan IV Groznyj (Den förskräcklige)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-12-14]   Tsar Ivan IV Groznyj (Den förskräcklige)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=928 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×