Vesuvius, tidigare utbrott och läge just nu och inför framtiden

3 röster
9244 visningar
uppladdat: 2008-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En augusti dag år 79 e.kr när napolitanarna och pompeji borna satt och åt sin vanliga middag som normaltsätt varar i timmar i Italien så blev de plötsligt avbrutna av ett högt dån från berget Vesuvius där det plötsligt sprutande ut magma från bergets topp och trögflytande lava forsade ner längs berget. Himlen täcktes med mörk rök Inte allt för långt efter det var allt helt öde, en hel stad hade försvunnit, inklusive deras 20 000 invånare var nu begravda under lavan.

Vesuvius är en stratovulkan som ligger vid Neapelbukten östra kust, endast 12km ifrån miljon staden Neapel. Det är en relativt stor vulkan med en omkrets på 70km och höjd på över 1 km, vulkanen är ofta aktiv också. Vesuvius bildades när de två kontinental plattorn kolliderade, Afrika – och Europa plattan var det som hackade i varandra. Det ligger även i närheten av en subduktions zon

Det mest kända och antagligen det största utbrottet som ägd rum på Vesuvius är det jag berättade om i inledningen, utbrottet år 79ekr. Utbrottet krävde över 20 000 liv och begravde en hel stad, som nu i efterhand han kunnats gräva fram och har bevarats under den gamla lavan. Ironiskt nog skedde detta utbrott den 24 augusti som i Italien och Rom är dagen för ”vulcanalia” som är en festival tillägnad just den romerska Eld-guden. Eftersom det här utbrottet skedde för så pass länge sen har det varit väldigt svårt för forskarna att veta vad exakt som hände och vad som skapade det. Men en teori som finns är att utbrottet som ägde rum var uppföljningen av två stycken jordbävningar som hade skett i samma trakt under tidigare år. En av jordbävningarna var betydligt starkare än den andra och ägde rum i februari sjutton år före vulkan utbrottet. Vissa delar av staden hade man ännu inte byggt upp igen efter jordskalvet innan vulkanutbrottet skedde. Man tror att detta kan ha betydelse med vulkanens uppvaknade.

I nuläget är Vesuvius fortfarande aktiv och skulle kunna få ett nytt utbrott. Det är just nu 67år sen förra utbrottet ägde rum så det skulle mycket väl kunna komma någon inom snar framtid. Och det var inte ett allt för stort utbrott, Vesuvius har endast haft tre stycken ”stora” vulkanutbrott efter det som hände i Pompeji. Utöver de tre stora utbrotten så har det varit kring 50 stycken mindre utbrott.

Eftersom det var så länge sen det var ett stort utbrott så finns rädslan att det kan komma snart och det skulle vara helt förödande eftersom det bor kring 3 miljoner människor inom räckhåll för Vesuvius utbrott, men det finns även beredskap att evakuera. I Italien klassas Vesuvius som ”piano nazionale d''''emergenza” vilket i stora drag betyder att det är en stor säkerhetsfråga som man försöker fixa. T.ex. Har man på en av Italiens andra vulkaner Etna prövat bygga ”skyddsvallar” med betongbarriärer och jorddammar som ska skydda lite alla fall. Men dessa ingrep brukar ofta bara hjälpa tillfälligt.










...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vesuvius, tidigare utbrott och läge just nu och inför framtiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-19]   Vesuvius, tidigare utbrott och läge just nu och inför framtiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9283 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×