Övervikt

10711 visningar
uppladdat: 2001-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Övervikt kan drabba vem som helst. Det finns många orsaker till övervikt och det kan drabba vem som helst, oberoende av ålder, kön eller bakgrund.

I Sverige har 30 % av den vuxna befolkningen övervikt. Det är en ökning med 50 % sedan 1980 (Statistiska centralbyrån). I många delar av världen är övervikt ett långt större problem än i Sverige. Tendensen i Sverige är att antalet överviktiga ökar mycket snabbt. Det beror på försämrade matvanor, ökad stress och minskade kroppsaktiviteter.

Övervikt kan sin tur leda till ett flertal sjukdomar som tex diabetes, gallvägssjukdomar, ledbesvär, menstruationsrubbningar och cancer. Redan en blygsam viktökning på 5-8 kg innebär en, inte obetydligt, större risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Man ska dessutom inte förringa den negativa effekt övervikt har för självförtroendet och självkänslan. Trots den ökade övervikten i samhället är faktum att många överviktiga behandlas illa och respektlöst, vilket kan utvecklas till ett stort socialt problem för individen.
Med en mer normal kroppsvikt förbättras hela allmäntillståndet. Patienten får bättre hälsa, bättre kondition, ser hälsosammare ut och känner tillfredsställelse över vad denne åstadkommit. Många upplever att de fått en ny chans, rentav en ny start på livet, och att långvariga problem och orsaker till nedstämdhet är som bortblåsta. Naturligtvis försvinner inte gamla problem av sig själva, men med nyvunna fysiska krafter och förbättrad självkänsla verkar de förut så oöverkommliga problemen helt plötsligt mycket mindre och därmed hanteras de också på ett helt annat sätt.

Vad räknas som övervikt?
BMI (Body Mass Index) är ett enkelt sätt att bedöma en persons vikt och ta hänsyn till längden. BMI tar dock ingen hänsyn till om övervikten beror på fetma eller muskler. Det går också att göra en uppskattning på graden av övervikt genom att mäta mi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Övervikt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-12-14]   Övervikt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=930 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×