En hjältes död - Per Lagerkvist

15 röster
42822 visningar
uppladdat: 2008-02-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pär Lagerkvists novell ”en hjältes död” driver med oss människor och vad vi gör för pengar, trots att novellen är skriven 1924 så kan man känna igen sig på flera sätt.
Det första har jag redan nämnt, idag gör folk vad som helst för pengar – utan att tänka efter vad det egentligen är dom gör. Och det finns fortfarande människor som gör självmord för pengarnas skull, utan att tänka på att man inte har någon nytta utav pengar om man är död.
Men också hur engagerade vi kan bli i någonting, hur idiotiskt det än är, och dessutom bli riktigt fästa i vad som ska hända och bli besvikna när det visar sig att det verkligen var idiotiskt trots att man redan visste det innerst inne från början…
Själva novellen handlar om en man som ska stå på huvudet på kyrktornet så han trillar ner och slår ihjäl sig för 500 000 spänn. Hela staden intresserar sig då för händelsen och mannen som ska utföra uppgiften behandlas som en hjälte, han hade ständigt reportrar och intervjuare efter sig och man kunde se honom i varenda tidning och på alla löpsedlar. Man ville veta allt om honom, precis som folk vill veta allt om kändisar idag.
I novellens inledning får man veta att ett företag förhandlat med en man om att han ska stå på huvudet på kyrktornet och falla ner för att slå ihjäl sig för 500 000.
Med tanke på att han hinner få all uppmärksamhet och folk hinner intressera sig så pass mycket i händelsen antar jag att den utspelar sig över en vecka eller två.

”En hjältes död” slutar med att folket går ifrån kyrkan, besvikna över att han dog trots att dom redan visste hur det hela skulle hända. Just det är lätt att relatera till vekligheten eftersom att det lätt blir så att personer som är uppmärksammade av media framtås som bättre och näst intill odödliga. Och uppmärksammas då något sådant, så är det nästan självklart att folk vill se och förväntar sig någon som står på huvudet, trilla ner och överlever, bara för att det blivit sån uppståndelse kring det hela. Och fast att man visste att han skulle slå ihjäl sig så väntade man nästan att han skulle överleva, bara för att han varit med i media.

Jag tyckte om novellen för den är lätt att relatera till verkligheten och för att den är skriven på ett tydligt sä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En hjältes död - Per Lagerkvist

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-12-02

    tack

  • Inactive member 2019-10-03

    Det är bra och akademisk analys, men jag undrer om det kan vara kortare!

  • Inactive member 2020-03-27

    Jag håller med dig om allt du sa. Har exakt samma tanke om budskapet. Men jag trodde att människorna som bevittnade det blev besvikna över att de sedan fattade hur dumt det är att göra så mot någon efter att mannen hade dött. Ditt sätt att reflektera över saker är imponerande. Jag får A i svenska men tror inte jag skulle kunnat reflektera så bra som dig. Har du tips på hur jag kan bli bättre?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-23]   En hjältes död - Per Lagerkvist
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9300 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×