Harry potter

2 röster
5028 visningar
uppladdat: 2008-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokanalys:

Harry potter och fenixorden är den boken som jag valde att läsa och sedan skriva om. Författaren heter J.K.Rowling, J.K.Rowling kommer från en ganska fattig familj men är nu en av världens rikaste författare. Hon har precis gett ut den sista boken i hennes trilogi om Harry Potter. Hennes böcker är till både vuxna och barn, och är en fantasy och äventyrs bok om mycket välskriven men ändå lätt att läsa.

Inledningen i boken är ganska lik de i de andra Harry potter böckerna, allt börjar med att Harry drömmer, fast till skillnad från om någon annan skulle drömma så händer det som Harry drömmer på riktigt. Harry potter och fenixorden är den femte boken av de sju, och den handlar som alla dem tidigare om att Harry går på en trollkarlsskolan som kallas Hogwarts. Där lär han sig magi och massa annat, i år får de en ny lärare i försvar mot svartkonster ,som är ett ämne då de lär sig att försvara sig mot förbannelse som någon skulle kunna tänkas kasta över de. Hon är sänd från Trolldomsministeriet, som styr i de lilla trollkarlssamhället. Hon börjar straffa Harry för att hon vägrar tro på att Harry sett n ond trollkarl kommit tillbaka från det döda (i tidigare bok). Det blir en hård tid i skolan och Harry funderar på att fly därifrån för att slippa allt, men då riskerar han att bli dödad att den ond Voldemort. Han kämpar under hela året med en desperat känsla av att han måste göra något. Han vägrar ta hjälp och stöd från sina vänner och stöter bort de. Det blir en ganska ensam termin. Avslutningen är ganska sorlig, en av de få personer som älskar Harry går bort och han fylls med skuldkänslor.

Boken handlar egentligen huvudsakligen om 3 huvudpersoner. Dessa personer är Harry och hans två vänner Hermione (Hermione Granger) och Ron (Ronald Weasley). Hermione är en begåvad häxa som kommer från en mugglarfamilj (Icketrollkarlar), hon vet alltid vad men ska gör för att ta sig ut ur en knippa. Ron är ganska korkad och inte bra på något förutom att vara en bra vän, han blir alltid undantryckt på grund av att Harry är känd, vilket han blev genom att Lord Voldemort försökt döda honom men inte lyckats. Harry är ganska duktig på saker han tycker är roligt, som t ex Quiddich (sport på kvast) han är väldigt modig och sätter alltid andras liv före sitt eget.

Boken utspelar sig i slutet av 1900 talet, ibland i London fast oftast på Hogwarts. Tiden spelar inte så stor roll i boken för den fick man reda på i sista boken, hade jag gissat själv när den utspelat sig hade jag inte haft en enda tanke. Miljön på Hogwarts beskrivs som väldigt vacker och blomstrande. De säger att det är omringad av berg och stora ängar. Det verkar ganska mysigt tycker jag. Jag tror att hon valde att beskriva miljön vid Hogwarts som vacker för att man skulle veta varför Harry så gärna inte åker hem på loven.

Även om jag inte skulle veta vilket år det var skulle jag helt säkert kunna säga att det var ungefär nutid. Boken handlar om ett år från sommar till sommar. Den här boken skrevs 2005 det går inte märka att det kommer just från det året, för språket är inte fult eller särskilt slarvigt och slangigt. Den är mycket lättläst men ändå är det väldigt bra språk. Det betyder att både vuxna och barn kan läsa den utan att tycka som vuxen att det är en tråkig bok med dålig svenska, och för barn att tycka att det är särskilt svår obegripliga ord. Det tycker jag är väldigt bra.

Det finns olika tempon i boken, för ibland när det inte händer någon speciellt och de bara berättar kortfattat som t ex: november for förbi snabbt och innan de visste ordet av det så var det snöiga december, och sedan berättar de kortfattat om vad som man inte följt med i boken t ex: de första veckorna med strafftjänst hade varit hårda och efter de… osv. Ibland om det något har stor betydelse för vad som ska hända senare tar de och berättar mer avancerat om. Men det får alltid allt att sitta ihop...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harry potter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-26]   Harry potter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9322 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×