Bokrecension: Grottbjörnens folk av Jean Marie Auel

2 röster
6918 visningar
uppladdat: 2008-02-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
HANDLINGEN
Boken handlar om att den lilla cromagnon flickan Ayla. Hon mister hela sin familj i en jordbävning för 30 000 år sedan och hon kommer till en grupp neandertalmänniskor. Sedan får hon leva med dem men hon är och ser annorlunda ut än dem och detta leder till stora konsekvenser men även framgångar.

HUVUDPERSONEN
Huvudpersonen är Ayla hon är lång, har blont långt hår, blåa ögon, starka muskler och välformad ” modell kropp”. Hon bär ett löst hängande skinn som är fäst med ett band i midjan. I bandet har hon många påsar och fickor fastsatta, att samla frön och växter i. hon är en mycket självständig och stark person hon står för det hon tycker och vill. Jag tycker att Ayla är en sådan person som jag själv vill vara, jag kan inte hitta något dåligt hos henne. Hon intresserar sig för allt och är duktig medicinkvinna och tvekar inte i kritiska situationer. Hon tänker på andra i första hand än sig själv. Ayla har grottlejonet som totem detta anses som ett manligt totem och förvånar många.

BIPERSONER
KLANEN
Bipersonerna i denna berättelse är klanmedlemmarna (dit Ayla kommer). Klanmedlemmarna pratar med handrörelser och gutturala ljud. Deras minne är inte som vårt de minns genom att komma ihåg allt som deras förfäder kan och minns ärvs så att de kommer ihåg. De har även regler t.ex. en kvinna får inte jaga och hon ska alltid lyda en man. Det är kvinnorna som plockar nötter och frön m.m. de får även städa, bereda korgar och skinn och hjälpa en man med vad som helst.
De tror även på andar i form av totem, totem är ett djurs ande som skyddar en person alla i klanen har olika. Klanens eget totem är grottbjörnen, alla klanmedlemmar har en liten skinnpung som deras totem kan bo i. de kan även lägga i saker som de tror att totemet har gett som ett tecken.
Alla klanmedlemmar är korta och krumbenta de har framåtlutad panna tjocka hopväxta ögonbrynsbågar, håret och ögonen är svart eller brunt. Män och kvinnor ser förstås olika ut kvinnorna är mindre än männen och har såklart bröst m.m. Alla i klanen bär koltar av något slag.
De tror att barn kommer till av att ett manligt totem besegrar ett kvinnligt och när männen ska utföra vad de kallar ”behov” så våldtar de bara en kvinna.

CREB
Han har ett öga och en arm han är även förlamad i ett av sina ben, som alla klanmedlemmar har han framåtlutad panna, tjocka hopväxta ögonbrynsbågar han är kort och krumbent. Creb är klanens mogur (andlige ledare) som leder olika ceremonier och talar med andarna m.m. Creb är Izas och Bruns bror och är som en far för Ayla. Han lär henne klanens seder och bruk och han lär även henne att tala med handrörelser. Han är mycket mäktig och de flesta i klanen är lite rädda för honom eftersom han förstår sig på andar. Jag tycker att Creb är snäll och hjälpsam precis som någon gammal morfar.

IZA
Iza är klanens medicinkvinna hon kan allt om mediciner och läkande örter, hon hjälper alla som är sjuka eller har skadat sig. Hennes utseende är som alla kvinnliga klanmedlemmar ser ut. Det var Iza som hittade Ayla när hon miste sin familj, Iza är som en mor för Ayla hon lär henne allt hon kan om läkekonst. Jag tycker att Iza är mycket duktig och bestämmer lite själv fast hon inte får. Iza lär både Ayla och Uba (hennes dotter) att bli medicinkvinnor.
UBA
Hon är Izas dotter och är som en lillasyster för Ayla. Uba föddes efter Ayla kom till klanen och Ayla tar hand om Uba. Uba är en glad person och mycket vacker. Eftersom hennes mor Iza är medicinkvinna så kommer även Uba bli en, för att hon har minnena till det.

BROUD
Är en man i klanen han är jämnårig med Ayla. Han hatar Ayla eftersom hon är annorlunda och får göra saker som inte kvinnor får, han är avundsjuk på henne. Broud våldtar Ayla bara för att han hatar henne. Han är son till ledaren Brun och blir ledare efter honom.

BRUN
Är ledare i klanen, han är en rättvis man och smart. Han hjälper Ayla så gott han kan när hon gjort något som inte är tillåtet. Jag tycker att han är en mycket bra ledare eftersom han tänker på alla.

DURC
Är Aylas son som hon fick när Broud våldtog henne. Han ser annorlunda ut än alla i klanen han ser till hälften ut som klanen och tillhälften Ayla.

OGA, ONA, OVRA OCH EBRA
De är några av kvinnorna i klanen och vänner med Ayla.

VORN, GROD, ZOUG, GOOV, DORV, VOND OCH BORG
De är några av männen i klanen.

RELATIONER
Creb och Ayla har en mycket bra relation till varandra, eftersom Ayla inte minns sin far så har Creb ersatt honom. Han lär henne att tala som klanfolket och att lära sig sederna. Han är mycket förstående och ha skyddar Ayla så mycket som möjligt Både Ayla och Creb älskar varandra som far och dotter.

MILJÖ
Miljön nära grottan där klanen bor är en gröngrönskande skog och en liten klarblå sjö. Där männen i klanen jagar mammut är det prärielandskap. I grottan är det många olika eldar till varje härd och härdarna är avgränsade från varandra med stenar. Enligt kartan i boken (hur det såg ut där Ayla bodde) och en nuvarande karta så tror jag att klanen bodde någonstans mellan Ryssland och Ukraina. Miljön har mycket stor betydelse om klanen ska överleva de måste ha goda jaktmöjligheter och mycket växter och örter, annars svälter de ihjäl.

TID
Det är historisk tid, för ca 30 000 år sedan. Tidslängden i boken är ungefär från att Ayla är 5-12år, allt sker i kronologisk ordning. Allt från hur de jagar och hur de samlar mat ger den tidsuppfattningen att det handlar om stenåldern/ istiden.

SYFTE, TENDENS
Författarens avsikt med boken är att berätta hur folk levde och såg ut på stenåldern. Författaren berättar nog den här historien så man får en insikt att det inte skiljer sig så mycket mellan oss och stenåldersfolket. Problemen som tas upp är vanliga vardagars problem så som mat och sysslor, men även att Ayla har svårt att anpassa sig till klanens seder och det leder till svåra konsekvenser.
FÖRFATTARENS ROLL
Författaren skriver som en utomstående person, men hon skriver som att hon ser med Aylas ögon.

FÖRFATTAREN
Jean Marie Auel född 18 februari 1936 i Chicago, Illinois, USA, amerikansk författare. Hon gifte sig vid 18 års ålder och innan dess att hon var 25 hade hon fött 5 barn. Hon lever nu med sin make Ray Auel i Oregon.
Detta är hennes böcker hon har skrivit:
1. Grottbjörnens folk, 1980
2. Hästarnas dal, 1982
3. Mammutjägarna, 1985
4. Stäppvandringen, 1990
5. Nionde grottan, 2002
6. ännu ej utkommen

CITAT
”Jägarna lade in fler jakter än normalt under sommarsäsongen för att kunna lagra upp kött för den kommande vintern.” (s 255)

”Iza hade aldrig i hela sitt liv gjo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Grottbjörnens folk av Jean Marie Auel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-28]   Bokrecension: Grottbjörnens folk av Jean Marie Auel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9349 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×