Gao Xingjian

1 röster
8125 visningar
uppladdat: 2001-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kinesisk författare och konstnär, född i Ganzhou i Jiangxiprovinsen i östra Kina. Fadern var bankman och modern amatörskådespelerska. Modern väckte tidigt Gaos intresse för teater och litteratur. Efter sin grundutbildning studerade han franska och avlade en akademisk examen 1962 vid Institutet för främmande språk i Beijing, men under kulturrevolutionen (1966-76) skickades han ut på lansbygden för omskolning. Först 1979 kunde han publicera sig samt resa utomlands, till Frankrike och Italien. Genom essäer och översättningar introducerade han fransk litteratur i Kina. På 80-talet arbetade han som dramaturg i Beijing, men sedan 1989 har han varit bosatt i Paris, oönskad i Kina på grund av sitt stöd till demokratirörelsen. Numera är han också fransk medborgare.

Gao Xingjian har skrivit romaner och noveller. Han har vidare fungerat som målare och kritiker, bl.a. med en inflytelserik bok om den moderna romanens tekniker, men han är först och främst känd som dramatiker. Viktiga inspirationskällor är den absurda teaterns stora namn, t.ex. Artaud och Beckett, men delvis också Brecht. Genom att kombinera denna inspiration med östliga traditioner har Gao skapat sin egen experimenterande teater, dock inte utan problem med censuren - efter 1986 har inga av hans pjäser uppförts i Kina. Bl.a. har han försökt sig på att skapa en slags totalteater där maskeraddans, pantomim och vanlig teater kombineras på flera scener. Ett par av Gaos pjäser, "Ett sommarregn i Peking" och "På flykt" har också spelats på Dramaten i Stockholm.
Romanen "Andarnas berg" (1990), påbörjad redan 1982, utgavs först i Taiwan. Det är en storslagen roman om en mans sökande efter berget där de döda människornas själar finns. Parallellt växer andra berättelser fram och det hela bildar en brokig gobeläng av fascinerande historier om olika människoöden. På svenska finns nu också den mer självbiografiska "En ensam människas bibel", som i första hand är en uppgörelse med kulturrevolutionen, men där också kvinnor och sex spelar en framträdande roll.
Som tuschmålare har Gao Xingjian haft ett trettiotal internationella utställningar. Han illustrerar också själv sina bokomslag.
År 2000 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. Sven...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gao Xingjian

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-12-14]   Gao Xingjian
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=935 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×