Industriella revolutionen

3 röster
7597 visningar
uppladdat: 2008-03-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
5 april 1823

Hej dagboken !
Idag fick jag ett brev av min mamma som min morfar hade bett henne att ge till mig när jag hade fyllt 13 år. I brevet berättade morfar Folke om hur det var när han växte upp. På 1700-talet var allting annorlunda. Han berättade att allting gjordes med hjälp av muskelkraft, som idag istället görs av maskinkraft.
Det flesta av befolkningen försörjde sig genom att arbeta på åkern. Han skrev att på 1750-talet tredubblades befolkningen här i England, och så är det än idag. Fler och fler föds, färre och färre dör. Det ligger många orsaker bakom det. Bl.a. Att jordbruksredskapen utvecklades, man lärde sig avla djuren och man kom även på att man kunde odla grödor, rovor och klöver. Alla de 3 faktorerna gav alltså mera mat. Man kom även på nya läkemedel för de olika sjukdomarna t.ex. Smittkoppor, fler människor överlevde. Man hittade nya sätt att bruka jorden. Adeln köpte upp böndernas marker och fick en större bit mark som man senare hägnade in. Därmed behövdes mindre folk på åkrarna. Vart skulle då resten av bönderna ta vägen?
Jo, då berättade han att köpmännen betalade kvinnorna för att spinna garn och väva i kläder till dem i hemmen. Köpmännen fick alltså vandra runt i byarna och samla ihop allt. Köpmännen ville ha mera kontroll på arbetet så dom flyttade in alla kvinnorna ”under ett och samma tak” som han beskrev det, därmed byggdes den första fabriken upp. Fler människor behövdes för att tillverka de kläder som behövdes, men spinnrockarna var så långsamma att det behövdes fem spinnerskor för tråd åt en vävare. Därmed på 1760-talet uppfanns en vattenhjulsdriven spinnmaskin som så snabb att det istället behövdes fler vävare för att hinna med att väva all tråd som spanns. Fabrikerna var då tvungna att flytta närmare vattnet. Han lovade att längre fram skriva flera brev om hur samhället såg ut på hans tid, men det blev inga fler brev för att 1766 dog min morfar Folke 35 år gammal.

5 april 1833

Hej igen, det var ett tag sen jag skrev i dagboken. Skriver bara om det är något speciellt. Idag fick jag ett sådant där brev igen, fast av min far. Idag fyller jag nämligen 23. I brevet berättade han såklart om hur det var när han växte upp.
Min pappa Emil föddes år 1762 i England. Han berättade att på hans tid växte städerna bara mer och mer.
År 1765 utvecklade James Watt den första användbara ångmaskinen.
När ångmaskinen uppfanns så kunde man lägga fabrikerna vart man ville. Innan den uppfanns var fabrikerna tvungna att få kraft från vattnet.
När man nu kunde ha fabrikerna var man ville så skapades stora industristäder vilket var bra för arbetarfamiljerna. Då kunde de bo tillsammans. Det var också bra för transporterna, nu kunde man bygga fabrikerna nära staden så man inte behöver frakta så långt. Ångmaskinen drevs av stenkol.
Textil industrin och fabrikerna blev större och större och samhället förändrades. 1768 uppfanns ”spinning Jenny” som var en av de stora uppfinningarna. ”Spinning Jenny” var en spinnmaskin som ersatte 4-8 vanliga handspinnare. Före revolutionen brukades inte särskilt mycket järn. När industrialiseringen kom igång användes betydligt mycket mera järn. För att smälta järnet använde man sig av träkol för att elda i ugnen, efter en kort tid var nästan hela England utan skog. Då fick man en idé på 1780-talet att smälta malmen med hjälp av stenkol, som det fanns gott om här i Storbritannien, berättade pappa. Järnmalm och stenkols produktion ökade ofantligt under dessa tider, skrev han.
Nu hinner jag inte skriva mera, ska till arbetet i gruvan. USCH! Man jobbar ca 12-14 timmar om dagen, med låga löner. Vissa gruvgångar är så små att det endast får plats barn i dom. Jag fick börja arbeta som 10 åring i gruvan. Jag började arbeta som dörrvakt, men senare utvecklades det till att jobba längre ned i gruvan, i de olika gångarna. Som jag gör en idag. Nej nu, måste jag skynda mig! Hejsvejs.


5 april 1837

Idag fyller jag 27 och har inte så många år kvar att leva. Så jag ska själv skriva ett brev och berätta hur jag hade det när jag växte upp, som mina barn senare ska få den dagen dom fyller 13 år.
I det nya industrisamhället som hade växt fram så låg de olika fabrikerna på olika sidor av staden. T.ex. Järnvärken låg på ett ställe och kolgruvorna på ett annat, då ökade transporterna. England hade dåliga vägar och fick därför använda sig av kanaler, som de hade gott om. Kanalerna räckte så småningom till för allt gods som skulle fraktas genom landet. Bomull, mat, kol och allt vad det var. Då var vi tvungna att utveckla ett nytt system. 1804 uppfanns det första lokomotivet som drevs av ånga. Det gick i en fart som aldrig tidigare uppnåtts nämligen 18km/h !
WOW, vilken utveckling! 1825 kom även den första järnvägen gör allmänt bruk i England. Järnvägarna var väldigt dyra att bygga, men blev en symbol för den tekniska utvecklingen. Järnvägen växte fort över hela Storbritannien och spred sig även till övriga Europa. Varifrån kom alla pengar till utvecklingen och järnväg...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Industriella revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-05]   Industriella revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9412 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×