Abort - Mord av oskyldig

4 röster
14433 visningar
uppladdat: 2008-03-06
Erik Ramberg

Erik Ramberg 27 år

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I dagens Sverige är det tabu att vara emot abort. Det räknas som en förlegad kristen moralfråga, och samhället indoktrinerar sina medborgare med propaganda om att abort är en fråga om jämställdhet och inte om livssyn. I ett sekulariserat Sverige finns det således ett ”objektivt” svar på vad som är rätt och vad som är fel när det kommer till abort. Det finns därför ingen plats för åsikter som att foster har ett mänskligt värde.

År 2005 var det 34 978 barn som aldrig fick födas i Sverige. Årligen gör 2 % av alla kvinnor mellan 15-45år abort. För mig och många andra abortmotståndare är det här en skrämmande siffra. Hur kan vi brutalt avrätta så många oskyldiga liv utan att människor reagerar? Sverige är ett av få länder i världen med extremt liberala abortlagar. I inget land utförs det så många aborter per graviditet som i Sverige.

Jag anser att det enbart finns en icke godtycklig gräns för mänskligt liv, nämligen befruktningsögonblicket. Sveriges abortpolitik idag grundas på att fostret först får ett mänskligt värde när de är så att säga livsdugliga, således är gränsen för abort den artonde graviditetsveckan som även är genomsnittet när foster är livsdugliga. Med tanke på att all utvecklig är individuell är det uppenbart att foster som redan är livsdugliga oskyldigt avlivas med dagens abortpolitik. Bara misstanken att vi har med ett oskyldigt människoliv att göra skulle för mig vara en tillräcklig anledning till att förbjuda abort.

Att livet börjar vid befruktningen är helt klart, det är ren fakta och ingen lös värdering eller tyckande. Att det rör sig om en individ av arten homo sapiens, alltså en människa, torde ingen kunna bestrida. Vad skulle det annars vara? Det handlar alltså om en levande människa, om dock en mycket liten sådan.

Att barnet är en del av moderns kropp är en vanlig missolkning i den Svenska abortdebatten. Vid varje abort slutar ett hjärta att slå. Barnet har en egen helt unik genetisk struktur och kvinnans kropp blir vid en graviditet biologiskt förändrad för att inte stöta bort den nya individen.

Många abortförespråkare brukar hävda att det är bättre för barnet att inte födas alls än att födas oönskat eller i dåliga sociala och ekonomiska förhållanden. Hur kan man sitta och ta beslut om avlivandet av andra människor? Har jag rätten att gå fram till människor som ser ledsna ut, och hävda att de skulle må bättre av att vara döda, varefter jag avlossar ett skott i pannan på dem? Självmord är ett individuellt val alla borde ha rätt till, men man kan inte sitta och säga vem som kommer få ett bra liv nog för att få leva. Tycker ni kanske att vi skall tvångsabortera gravida kvinnor i tredjevärlden, för att ”rädda” dessa barn undan svält och fattigdom?

Avslutningsvis vill jag att ni läsare tar i betänkelse när ni anser att någon får ett mänskligt värde, för det är där abortdebatten har sin vitalitet. Vidare s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abort - Mord av oskyldig

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Sepanta Shar 2008-10-14

    Det var en bra skriven text men jag håller inte fullständigt med dig. Om vi förbjuder abort i dagens samhälle kommer fler att begå självmord. Du sade att vi inte hade någon rätt till att ta någon annans liv men vi tar rättigheten för en kvinnas beslut om att behålla sitt barn eller inte, om vi förbjder abort och dessutom kommer vi kanske att ta den moderns eller faderns anledning för att leva. Ser du inte detta som ett mord? Eller så finns det de människor som lever med en sjukdom de inte vill att deras barn ska få, kanske en väldigt allvarlig sjukdom. Jag tycker inte det är bra med abort och självklart vill jag förminska antalet på foster som dör men själv tycker jag att det är var och ens beslut att fatta den. Däremot tycker jag att männsikor borde ta mer ansvar för det dem gör och börja använda preventivmedel.

  • Filip Granberg 2010-09-11

    Jag gillade det. Jag har gjort ett liknande arbete som håller på att granskas. :P Jag gillade speciellt: "Tycker ni kanske att vi skall tvångsabortera gravida kvinnor i tredjevärlden, "för att ”rädda” dessa barn undan svält och fattigdom?" Som jag säger: "Ett dåligt ställt liv är bättre än att aldrig haft något."

Källhänvisning

Erik Ramberg [2008-03-06]   Abort - Mord av oskyldig
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=9419 [2018-05-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook