Malaysia

2 röster
9846 visningar
uppladdat: 2008-03-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Malaysia är delad i två delar, väst- och östmalaysia. Västmalaysia ligger i malackahalvön och Östmalaysia ligger i Borneo ön. Malaysia gränsar till Thailand, Singapore, Brunei och Indonesien.

Malaysias huvudstad är Kuala Lumpur och Putrajaya är adminastriv huvudstad i Malaysia. Kuala Lumpur ligger i Västmalaysia och Putrajaya ligger nära Kuala Lumpur. Andra större städer är Kuching, Kota Kinabalu och Johor Bahru etc. Östmalaysia har två delstater, Sabah och Sarawak. Huvudstaden i Sabah är Kota Kinabalu och huvudstaten i Sarawak är Kuching. Malaysias högsta berg är Gunung Kinabalu som är 4 095 m ö.h. (meter över havet). Det mesta av Malaysia är täckt av skog, med en bergskedja som följer halvöns sträcka. Medeltemperaturen i Kuala Lumpur är ca 27 celsius hela året. Viktiga floder är Pahang, Rajang och Kinabatangan. Malaysias yta är 329 750 km².

Befolkning, språk och religion:

Malaysia har 24 385 858 invånare. De flesta av Malaysias invånare bor i Västmalaysia, det bor fyra femtedelar av Malaysias invånare där! Malajer är en etnisk folkgrupp som finns i Malaysia. Malaysia har tre kännetecken för en malaj: den ska tala malajiska som modersmål, följa den malajiska sedvanerätten och vara muslim. 50% av Malaysias invånare är malajer. Kineserna är Malaysias näst största folkgrupp. De finns både i Väst- och Östmalaysia. Antalet kineser har minskat mycket under åren. I 1950-talet var de 37% av befolkningen. Idag är deras andel av befolkningen bara 25%. Malajiska är ett malajo-polynesiskt språk. Det innebär att språket talas i många asiater. Det är modersmål i Singapore, södra Thailand, Filippinerna, centrala östra Sumatra, Riauöarna och delar av Borneos kust. Det officiella språket i Malaysia är malaj. Men man pratar även mandarin (kinesiska) och engelska används som ett handelsspråk och man lär sig engelska även i skolan.Folktätheten i Malaysia är mycket tätare än Sverige. I Malaysia är folktätheten 73 inv/km² och i Sverige är folktätheten 22 inv/km².

Industri, jordbruk och naturtillgångar:

Skogen har en mycket stor betydelse för Malaysia. Jordbrukets största export är palm oljan som är mycket populär hos oss västerlänningar. Men gummi är också en mycket stor export. Idag är Malaysia fortfarande täckt av 59 % skog. Men skogen är mycket hotad och regeringen har lovat att skydda området och det ekologiska systemet. Olja, timmer, trävaror och textiler är också andra viktiga export varor.
Tenn och bergolja är de två viktigaste mineral tillgångar för den Malaysiska ekonomin. Malaysia var en gång världens största tillverkare av tenn innan sammanbrottet av tenn marknaden i tidiga 1870-talet.
Religion:
Malaysia är ett mång-religöst samhälle. Men Malaysia är officiellt ett muslimskt land och regeringen försöker alltid att befordra spridningen av Islam. Det finns 60.3 % islamer, 19.2 % buddhister, 9.1 % kristna och 6.3 % hinduer. Resten 5 % har andra kinesiska traditionella religioner. Malaysia har religionsfrihet men ändå lever malajerna inte lika fritt. De måste följa den muslimska rätten (Sharia). Alla icke-muslimer som gifter sig med muslimer måste avsäga sig till muslimer.

Buddhismen är den näst största religionen i Malaysia. De som är buddhister i Malaysia är mest kineser. Buddhisterna i Malaysia bor vanligtvis vid stadsmässiga orter, för de är oftast begripna av affärsverksamheter. Tack vare religionsfriheten får buddhismen möjligheten att expandera sig i framtiden. Men buddhismen har alltid setts som lugn och söker inte möjligheter att ändra någoting. Buddhister is Malaysia är inte så nogranna som andra buddhister i andra länder. Var och en följer sina egna rutiner och det kan oftast leda till förvirring hos många buddhister i Malaysia.

Ekonomi:

Malaysia har alltid varit i centret av handeln i århundraderna. När Malaysia fortfarande var ett brittiskt koloni tog britterna över gumm och palmolje industrierna för kommeriella syften. Tack vare dessa varor så har Malaysias ekonomi ökat mycket in till 1900-talet. Britterna lät kineserna och indierna göra det jobbet. Malaysia har utvecklats väldigt snabbt ekonomiskt.och fortsätter att växa för varje år. Nu är Malaysia en av världens största ekonomi. På de här två diagrammen här nedan kan man se att BNP har gått ner men återhämtat sig under åren och fortsätter gå uppåt. Befolkningen har sjunkit under åren dock. Malaysias BNP per capita var $12,700 år 2006. Malaysias BNP per capita har ökat med mer än 480 % sedan 1970! Bilden längst ner visar Sveriges BNP i procent. Den gick upp mycket under 2003-04 men sen under 2005 har den sjunkit lite granna. Sveriges BNP per capita var $34,735 år 2006.

Malaysias exportvänner är Usa, Singapore, Japan, Kina och Thailand. Malaysias viktigaste importländer är Japan, USA, Singapore, Kina, Thailand, Taiwan.
Viktiga importvaror för Malaysia är t ex maskiner och transportutrustning, kemikalier, livsmedel och bränslen. Importen har minskat väldigt mycket under åren och det har gjort att Malaysias ekonomi har ökat.

Statsskick och Politik:

Malaysia är en monarki och deras kung heter Mizan Zainal Abidin. Mizan Zainal Abidin blev kung år 2006 och efterträdde Tuanku Syed Sirajuddin. Den nuvarande kungen är den trettonde i ordningen och den sjuttonde sultanen i ordningen.Mizan blev sultan år 1998 och efterträde sultanen Mahmud Al-Muktafi Billah Shah. Malaysia är indelat i elva sultanat(delstater). Regeringen bestäms av kungen. Malaysia är demokratiskt och har fri partibildning men kommunistpartier är förbjudna.

Historia:

Malaysia var brittiskt koloni sedan 1824. Malaysia blev självständigt år 1957. Innan britterna hade portugiserna koloniserat Malacka-halvön ändå sedan år 1511 sedan hade holländarna tagit över år 1640. Britterna ville kontrollera handelsvägen till Kina genom Malackasundet. År 1786 gjorde britterna Ön Penang till ett handelcentrum som britterna hade kontroll över. Fyra sultanat sammanfördes och bildade en administrativ enhet som kallades för Malayas federerade stater. ”Malaya” blev kallad på de brittiskdominerade delarna av Malackahalvön, förutom Singapore. Britterna hittade tenngruvor i Malackahalvön men lokalbefolkningen ville inte arbeta i gruvorna. Eftersom de inte ville arbeta i gruvorna så tipsade de malajiska härskare britterna att säga till arbetare från södra Kina att arbeta i gruvorna.På grund av att de fick jobb i gruvorna är kineserna Malaysias näst största folkgrupp.
Under andra världskriget invaderade japanerna Malaya och Singapore och britterna flydde. De Malajiska härskare valde att sammarbeta med japanerna. Kineserna blev mycket upprörda av vad japanerna hade gjort till kineserna i Kina och vissa försökte motstå ockupanterna. Efter Japans kapitulation återinsattes den brittiska administrationen och de ville bilda en unionsstat av Malaya med förutsättnigar att alla folkgrupper skulle ha lika rättigheter. Men det gillade inte den malajiska eliten och bildade ett eget parti, UMNO, som sammarbetade med britterna. Kineserna blev inte glada över detta, för de fick inte bli fullvärdiga medborgare. Det kinesiska kommunistpartiet startade ett gerillakrig. Gerillakriget gjorde så att Malaysiska federationen blev självständigt, det var år 1957. Efter gerillakriget har det blivit bättre mellan malajerna, kineserna och indierna. Singapore, Sabah och Sarawak blev sammanlagt med Malaysia (malaysiska federationen) år 1963 men år 1965 sparkades Singapore ur federationen. På grund av detta så har Malaysias och Singapores relation inte alltid varit så bra.

Analys:

Malaysia håller på att utvecklas från ett u-land. Men Malaysia har fortfarrande en väg att gå innan landet blir ett i-land. Kanske en av orsakerna att Malaysia är ett u-land var de ekonomiska kriserna i Asien i början av 1997. Då blev hela Asien drabbad. Med många framgångar så lyckades Malaysia att rycka upp sig och återhämta sig. I Malaysia så är lönerna låga om man jämför med Sverige och levnadsförhållandena för familjer kan vara ganska jobbigt. Men om man jämför lönerna med Indonesien t ex så är lönerna i Malaysia höga. Många flyttar till Malaysia för att jobba. Arbetslösheten minskade när Malaysia skicka ut de illegala invandrarna. I Malaysia så är egetföretagande det smartaste (säger min farbror som har bott i Malaysia.) Slutet av 1990-talet så återhämtade Malaysia sig, exporten ökade och tillväxten översteg 8 % år 2000. Det skedde en ny kris i Malaysia när efterfrågan av högteknologiska varor minskade i omvärlden fast efter ett år så var tillväxten återigen hög, och BNP hade ökat med över 7 %.
Sveriges BNP/capita är betydligt mer än Malaysias. Folktätheten är mycket tätare än Sverige och det finns betydligt mer invånare i Malaysia än i Sverige. Jag tror kanske att Malaysia har lägre BNP än Sverige för det finns betydligt fler invånare i Malaysia och Malaysia är ett hög exportivt land och exporterar mer än vad de importerar. Men så är det med Sverige med men bara det att Sverige exporterar och importerar mer än Malaysia i huvudtaget och Malaysia har ju större befolkning och därför tror jag att Malaysias BNP är lägre.
Sverige och Malaysias levnadsförhållanden är relativt lika. Barnadödligheten är inte så hög i Malaysia men den är ändå lite högre än Sverige. Utbildningen i Malaysia är obligatoriskt upp till man gått ur mellanstadiet. Men utbildningen i Malaysia är gratis och nästan alla i Malaysia lyckas med grundskolan. Vatten är det mest viktigaste i ett land, Malaysia har tillgång till vatten men landsbyggden så kan det inte vara lika rent överallt men stort sagt så har Malaysia rent vatten.
Arbetslösheten är större i Sverige än i Malaysia. I Malaysia finns det gott om jobb och många Indonesier kommer till Malaysia för att jobba. Arbetslösheten är lika hos männen som kvinnorna i Malaysia. I Sverige är det männen som har högre arbetslöshet.

För Malaysia ser det bara ut som allt går uppåt för dem. Deras tillväxt är hög och exporterna går bra. Arbetslösheten är låg jämfört med Sverige. Malaysia har blivit ett stort exportland och deras BNP växer. Malaysia vill förbättra deras levnadsstandard. De vill halvera antalet barnadödlighet fram till år 2015. De vill förbättra tillgången för vatten i landsbyggden till hundraprocent. Malaysia ligger ganska bra till i förhållande med milleniemålen. Nu har Malays...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Malaysia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-07]   Malaysia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9424 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×