Djur och växter i Sydamerika

32 röster
43482 visningar
uppladdat: 2008-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om man är intresserad av växter
och djur så är Sydamerika en utmärkt plats att besöka för
att se organismer av de mest konstiga arterna.
Bara i ett land som Ecuador finns det 5461 olika djur och arter.


Galapagos öarna
Galapagos öarna räknas till Ecuador.
Forskare från hela världen besöker denna plats
för att utforska de mycket ovanliga djur och växt arter som finns här.
På Galapagos öarna finns det bland annat 57 olika fågel arter.
29 av dessa fågelarter kan endast skådas kring dessa öar.
Men det är inte bara dessa ovanliga fåglar som lockar forskare utan
det finns även bla: 300 fiskarter och de berömda jättesköldpaddorna.
Ett ännu populärt djur är de blåfotade sulorna, en slags fågelart.

Amazonas regnskog
Sydamerikas djurliv är som sagt
mycket speciellt och varierande.
Längs Ekvatorn finns Amazonas, 2/3 delar av alla växter o djur lever här.
Amazonas är den världens största regnskog.
Denna skog är 4 miljoner kvadratmeter stort. Här finns det mängder av djur
och växter.

Djuren i Amazonas djungel
Som sagt finns det mängder av djur i Amazonas, tillexempel,
Myrkotten: är ett av djuren som man kan finna i Amazonas.
Som man hör på namnet så äter myrkotten just myror och termiter.
Ett annat djur som man har hört talas om är Geckoödlan:
Denna ödla har platta fötter som passar bra till att klättra med, den
äter precis som myrkotten små kryp.
Den upp och ner vända fladdermusen:
Fladdermusen är ett däggdjur. 50 % av regnskogens
Däggdjur är fladdermössen. Detta ovanliga djur håller mest till på natten, ett nattdjur med andra ord. Några arter suger åt sig blomnektar medans
andra arter äter insekter och andra småkryp.

Aparter
Orangutangen är ett mycket omtalat djur. Denna apa tillbringar sitt liv i Amazonas höga träd.
Ett annat exempel på en apart är den stora Gorillan. Trots dens storlek så äter gorillan endast frukter. Gorillan är för de mesta nere på marken och kan väga enda upp till 90 Kg. Även schimpans lever bland dessa skogar. Schimpansen är den apan som sägs
ha ett DNA som till 99 % liknar vårat eget. Denna apa trivs både bland träden och på marken.

Ovanliga växter
I en Regnskog kan du stöta på djur som Ormar, Grodor, Fåglar och många mängder med
olika slags träd närmare bestämt 700 olika trädslag. Några av dessa träd kan bli
upp till 70 m höga. Kring träden växer den ovanliga växten lian.
Lianer växer från början i marken men sedan växer denna uppåt.
Om man har intresse för Orkideer ska man absolut besöka denna skog.
Här finns nämligen 18 000 olika Orkidéer. Amazonas är en av världens mest djur och växt rika platser. Kolibrierna är världens minsta fåglar, denna fågel finns också i Sydamerika. Papegojorna är också ett exempel på en av de många ovanliga fågelarterna.



Anderna
Bergskedjan Anderna går genom Ecuador. Bergkedjan
är 1500 km lång och har en bredd på 650 km.



Befolkning

Sydamerika består av 13 länder och har en sammantaglig befolkningsmängd på 347 miljoner människor. Dessa länder är:
Colombia - Bogotá, Venezuela - Caracas, Guyana - Georgetown, Surinam - Paramaribo, Ecuador - Quito, Peru - Lima, Brasilien - Brasilia, Bolivia -
La Paz, Paraguay - Asunción, Chile - Santiago, Uruguay - Montevideo, Argentina - Buenos Aires.
Franska Guyana tillhör Frankrike Därför är huvudstaden Paris.

Det bor mest människor på Sydamerikas alla kuster. Vid Brasiliens kust i Sao Paulo och Rio de Janeiro bor det mest folk.

Befolkningen i Sydamerika är stor. I Rio, Sao Paulo, Santiago och Buenos Aires bor det omkring 40 miljoner människor. Och så finns det mindre städer med 1-5 miljoner invånare. Sen finns det ännu mindre städer där det bor lite mindre än 1 miljon människor. Det finns inte så många gamla människor i Sydamerika, 6 % utav befolkningen är över 65 år bara.

Det finns mest katoliker i Sydamerika. Men jag känner väldigt många latinamerikaner som inte alls är religiösa. De flesta jag känner är inte troende.

Kulturen i Sydamerika som alla känner till är Indiankulturen. När man tänker på Sydamerika får man fram Indianer i huvudet.

Spanjorerna tog över nästan hela Sydamerika. Indianer började utrotas. Olika kulturer dog ut. Spanska språket talades mera, därför talar man spanska i Sydamerika.
Från 1500-talet fram till mitten av 1700-talet fanns ett ståndsamhälle. Slavhandeln hade snabbt börjat, afrikanska slavar skeppades över till Sydamerika.
Nu var indianerna och afrikanerna de lägsta skikten. Under 1700-talet började grejer hända. Kyrkans makt var inte så stor längre. Uppror fanns överallt. Länder började befrias. Sydamerika började bli sig själv igen. Men nu talades istället spanska i Sydamerika.

Valutan i Sydamerika är pesos, men inte i Brasilien.

(Min egen teori): Jämställdheten i Sydamerika vet jag inte så mycket om. Men latinamerikaner jag har sett här i Sverige är d nästan så att kvinnorna har det bäst.
männen gör det mesta. Kvinnorna festar och har kul och barnen för att göra det mesta även om dom är bara 15 kanske. Men det kanske bror på att föräldrarna hade det svårt i Sydamerika och dom vill inte att barnen ska ha det så.



Klimatförändringar i Sydamerika

Beroende på vart på kontinenten man befinner sig kan klimatet variera, att det varierar så oerhört beror på kontinentens form, att det är ganska så långsträckt.
Det enda klimat som inte förekommer året om är den arktiska sorten, men i Chile har det påträffats snötäckta bergskedjor.
Chile domineras främst av Andernas kedjor där många toppar når strax över 6000 meter över havet.
Överallt i världen bidrar bergskedjor till förändringar i klimatet liksom här, vindarna över Anderna bidrar till ett kallare klimat.
En intressant faktor är att när luften pressas uppåt där det har regnat mycket och när vindarna blåser inåt via Anderna kan det här ge olika typer av väder.
På många håll är det varmt med ett varierat klimat och på andra håll ett mer kallt klimat.
När de kalla vindarna möter den varma uppåt pressade luften bildas någon annan typ av väder vilket gör att vindarna oftast får en torr effekt, detta finns det gott om bevis på vid Chiles och Perus öken.

Många av landets floder börjar högt upp i Anderna, att floderna rinner igenom leder till olika klimatförändringar.
Precis som i Afrika är det väldigt varmt i Sydamerika, men vad som skiljer världsdelarna åt är att det regnar en hel del i Sydamerika.
Runt ekvatorn är det ett väldigt tropiskt klimat mycket tack vare Amazonas regnskogar som bidrar till att det ständigt regnar året om.
På många håll får man en nederbörd på strax vid 3000 mm och medeltemperaturen om året stannar någonstans vid 25 +.
En annan sak som är gemensamt med Afrika är att länderna ligger vid ekvatorn.
Länderna vid ekvatorn får då dubbelt så mycket solljus som man annars får här i Sverige eftersom landet ligger högt upp på vår klot formade planet.
Olika kontinenter berörs olika av havsströmmar, många strömmar ändrar ibland riktning och drivs mot Sydamerikas kust, temperaturen av strömmen ändras den med, vilket kommer leda till ett annat klimat i framtiden.

De länder som ligger runt ekvatorn har en låg variation av årstiderna vilket gör att det kan regna en hel del under en längre tid eller att det kan vara varmt en längre tid.
Länderna påverkas ständigt av varandra beroende på hur klimatet är.
Vindarna från de höga bergskedjorna kan ändra riktning och påverka andra länders väder.
En annan sak som berör Sydamerikas klimat kraftigt är den uppvärmningen som berör hela världen, som sker av allt avfall och smuts i ozonlagret.
Ozonlagret förtunnas p.g.a. de kärnkraftverk som finns på den nordamerikanska delen och även ifrån länder i syd som med sämre teknik driver egna kraftverk, de vindar som finns där driver med sig avfall som just gör att ozonet förtunnas, detta gör att solljuset tränger igenom på ett annat sätt än tidigare, klimatet förändras i det att solljuset inte driver igenom ozonlagret utan när det väl är innanför stannar det.
För att man lättare ska förstår vad som menas: solljuset tränger igenom, drivs mot marken och när värmen sedan studsas upp igen ändras dess riktning.
Detta gör att värmen stannar innanför skyddet och värmer upp luften.
Luften som sedan är uppvärmd ger stora variationer av klimatet i världen,
Att detta händer visar på att människan idag är beroende i hög grad av vad som finns att hämta av de användbara naturresurserna.

Sydamerikas näringar

Jordbruket
Jordbruket står för en tiondel av Sydamerikas BNP och ungefär 15 % av befolkning arbetar inom jordbruksindustrin.
Det finns ofantligt stora jordbruk som kallas latifundier, och vissa kan ha en area på ca 3000 km² (ungefär lika stort som Gotland). Det finns också små jordbruk som kallas minifundier och de är inte är större än en fotbollsplan.
Dessa små jordbruk drivs av familjer och de får inte mycket över att sälja, för i första hand går grödorna till att mätta familjemedlemmarna.
På grund av detta kan de bege sig så högt som 4000 meter över havsytan för att odla sådant som de sedan kan sälja vidare. Det finns också människor som bränner ner regnskog bara för att de ska få en liten jordlott att så grödor på.

De stora jordbruken ligger oftast på fuktiga grässlätter. De tre, viktigaste grödorna är majs, vete och ris. Sojabönan och sockerröret är två grödor som man också odlar en hel del av. Sydamerika producerar också en stor mängd vin. Det av de tretton länderna som producerar flest jordbruksvaror är Brasilien som står för en stor del av kaffe-, banan- och citrusfruktsproduktionen (men det tar också upp ungefär halva Sydamerikas yta).

En annan växt som man odlar är kokabusken. Genom att man använder bladen från busken kan man tillverka ett mycket illegalt och farligt preparat som kallas kokain. Det är småbönderna som odlar den här busken. Den är lätt att odla och den bringar in mer pengar än vad andra grödor som är svårare att skörda gör. Detta är varken lagligt eller moraliskt rätt. Men om man lever ett liv som gränsar till svält och dessutom har en hel familj som också ska ha mat, ja, då gör man vad som krävs för att man ska kunna överleva.
Det blir även svårare att få arbete eftersom allt fler jordbruk ersätter arbetarna med maskiner som kan utföra jobbet
både snabbare och effektivare.

Gruvindustrin
De flesta av de stora länderna är rika på mineraler. Chile står för en sjättedel av kopparindustrins produktion. Landet har även världens största koppargruva som heter Chuquicamta och ligger ute i Atacamaöknen och som för övrigt är ägt av staten. Kopparen står för ungefär 40 % av Chiles inkomster.
Brasilien har också stora resurser men har inte kunnat få ut lika stor vinst på grund av det dåliga transportsystemet som generellt är väldigt dålig över hela Sydamerika om man inte räknar flygtransporten.
I Colombia utvinner man 60 % av alla världens smaragder.
Det är på Bolivias högländer som man bryter de olika mineralerna i landet. Det var länge ett av världens ledande länder inom tennindustrin, men har nu börjat inrikta sig på att utvinna andra sorters metaller och mineraler.
Det lilla landet Surinam får in ungefär 75 % av sina inkomster från aluminium tack vare bauxit som behövs vid framställningen av legeringen.

Industriutvecklingen
Sydamerika har utvecklats mycket de senaste 15 åren. 1980 bestod 80 % av exporten från råvaror och andel industrivaror låg bara på 20 %. Nu exporteras lika mycket industrivaror som råvaror.
Argentina var ett av de länder som var störst inom industrin i början av 1900-talet, men utveckling stannade av och flera länder har passerat det.
Både turismen och narkotikahandeln har gjort att Sydamerika har blivit rikare och får folk att sysselsätta sig (även om det varken är lagligt eller smart att hålla på med droger).

Turismen
Vikten av turismen i Sydamerika har ökat allteftersom. Industrin förser människor med arbete och länderna kan få in större vinster.
Bolivia är ett stort land som har mycket att bjuda på. I Rio de Janeiro hålls den årliga karnevalen som är landets största attraktion, och turisterna vill också passa på att se lite av Amazonas djungler. De flesta turisterna kommer från grannländerna Argentina, Bolivia, Paraguay m fl.
Ungefär 70 % av turisterna som kommer till Argentina är från något grannland. Det är främst staden Buenos Aires som är det stora turistmålet, men att göra naturresor till Argentinas udde och atlantkusten har blivit allt populärare de senaste åren.
Även till Peru reser folk. Där kan man t ex se den berömda inkastaden Machu Picchu som befinner sig högt uppe i bergen. Turismen har ökat kraftigt här, från 1992 till 1997 ökades antalet besökare med ungefär 500 000 människor per år.

Fisket
Brasilien har ett underutvecklat fiske även om det är den viktigaste källa för protein för befolkningen kring Amazonas.
Chile är däremot en baddare när det gäller fiskeindustrin. De är näst störst i världen när det gäller att fiska lax, bara Norge fiskar mer. Det är den kalla Humboldtströmmen som gör att det blir lönsamt att fiska vid Sydamerikas västkust.
Ecuador är ett land som också kan dra nytta av strömmen. De fångar sardiner och anchoveta, och en del av fångsten går till att producera fiskfoder.
Det lilla landet Franska Guyana fiskar mest räkor och skaldjur.
Peru hade på mitten av 1900-talet en väldigt underutvecklad fiskeindustri, men på 20 år blev det ett av världens största. Men sedan avstannade det på grund av överfiskning. Idag står fisket för bara 0,5 % men det är ändå 13 % av exportinkomsterna som är från fiskindustrin


Naturtillgångar

I Sydamerika finns det gott om naturtillgångar, så som knark, trä, olika metaller, maskiner
och järnmalm.

Sydamerika producerar 1/4 av all järnmalm i världen. Brasilien och Columbia är två av
världens största kaffeproducenter. I Columbia odlar man även andra saker så som
kaffeträd i de svala låglandet, alltså Andernas dalgångar, det odlas även knark i Columbia,
då odlar man främst kokain från kokabusken.
Sydamerika har gott om naturtillgångar så som guld, diamanter, uran, naturgas, kol, koppar,
olja, järn, regnskog och bauxit.
I Brasilien odlas sockerrör som man sedan utvinner bensin av 80% av Brasilien bilar åker
på den bensinen, och därför är Brasilien ett mycket miljövänligare land.

Men brasilianarna har ju även oljefält längs Atlantkusten och Amazonasbäckenet.
I den södra delen av Sydamerikas består folks arbeten till stor del av jordbruket,
och därför dominerar jordbruket på arbetsmarknaden. Sojabönor, vete och majs är det
största exporterna, men det odlas även frukt och vin på Andernas slutningar.
I Sydamerika finns även världens största vattendamm, och världens största koppargruva.

På 1500-1600 talet var det viktigt med guld och silver men nu har dess betydelse
sjunkit och ersätts med andra metaller.
I Brasilien finns världens största producenter av järnmalm, i Chile och Peru produceras
Koppar, i Bolivia Tenn, i Brasilien, Guyana och Surinam bryts bauxit för aluminiumtillverkning
Venezuela är ett av v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Djur och växter i Sydamerika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-23

    Oj, like it!

  • Inactive member 2014-01-29

    Vad växer inte i Brasilien som Brasilien behöver

  • Inactive member 2014-01-29

    Vad växer inte i Brasilien som Brasilien behöver

  • Ahmad Aljoudi 2018-03-28

    bra jobbat där !

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-08]   Djur och växter i Sydamerika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9431 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×