Stress

4 röster
10028 visningar
uppladdat: 2008-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

Innehållsförteckning sida 2
Material och metod sida 3
Bakgrund och inledning sida 3
Varför blir vi stressade? Sida 3
Vad händer i kroppen när vi blir stressade? Sida 4
Behandling mot stress sida 4
Vad man själv kan göra mot stressen sida 5
Sammanfattning sida 5
Diskussion och slutsats sida 5

Källförteckning sida 6


Material och metod

För att ta reda på information så kommer jag nog att söka mycket på internet, samt frågorna jag har så att jag inte får miljontals sidor utan bara de jag är intresserad utav. Ska också prata med min mamma som lider av stress, som ska prata med hennes läkare. Sedan så har jag själv lite erfarenheter av stress när det har gällt skola.
Bakgrund och inledning

Anledningen till att jag valde att skriva om stress är att jag eller de flesta människorna troligen har känt sig stressade någon gång men inte förstått varför man har blivit det eller vad man kan göra åt det, om det är något man själv kan göra eller om man måste kontakta en läkare och få hjälp. En annan orsak till att jag valde att skriva om detta ämne är att jag är intresserad av vad som händer i kroppen när vi blir stressade, eftersom min mamma lider av stress och har därför fått magsår, så det skulle vara intressant att få veta vad som händer så att man kan undvika det eller hur man kan använda det positivt.
Meningen med detta arbete är att jag vill ta fram och svara på de viktigaste frågorna som jag vill ha ett svar på, och se skillnaden mellan positiv och negativ stress.

Mina frågeställningar är:
• Varför blir vi stressade?
• Vad händer i kroppen när vi blir stressade?
• Hur behandlar man stress?
• Vad kan man själv göra mot stressen?

Varför blir vi stressade?
Stress är ingen nysjukdom som många tror stress har nog funnits så länge vi människor har funnits. Men det är absolut inte samma stress utan förut t.ex. på stenåldern blev vi stressade när vi till exempel blev hotade och då ställde kroppen in sig på kamp eller flykt. Men efter det så lugnade kroppen ner sig eftersom de antigen kommit undan eller dödat hotet. Det är samma sak idag när du inte hinner göra det du ska göra och du stressar upp dig för att kroppen tror att du svävar i livsfara och förbereder sig på kamp eller flykt, men det här är en helt annan fara som på sätt och vis är farligare. Men nu förtiden så lugnar vi inte ner oss utan vi stressar upp oss ännu mer än vad vi borde och därför lider vi mycket mer av stress idag. Men stress är inte bara negativt utan man kan använda sig av stress positivt till exempel när vi ska hålla föredrag i skolan så är det ett perfekt tillfälle att använda sig av stress och göra den positiv, just i dem sammanhangen så blir det som en liten knuff och vi gör bättre ifrån oss, efter så lugnar ju kroppen ner sig och allt blir bra igen. Men om kroppen inte lugnar ner sig efter något sådant eller andra tillfällen så blir det till en negativ stress som är den långvariga stressen och det är den som är farlig. Har man varit stressad länge, det vill säga om man är drabbad av negativ stress presterar man sämre än innan och då är det lätt att hamna i en ond cirkel. När man pratar om en ond cirkel inom stress, menar man att man till exempel kommer efter i arbetet och sysslorna och därför väljer att göra klart det innan man går och lägger sig. Hade man valt att gå och lägga sig i stället hade kroppen fått en chans att återhämta sig, vilket den gör när den får vila, men när kroppen inte får den vila den behöver, behövs det därför inte mycket för att vi ska bli stressade igen, mindre än vad som behövdes tidigare. Eller om vi har bråttom någonstans och står i en bankomat kö så stressar vi istället för att ta det lugnt för vi tänker inte att kön ändå inte går snabbare för att vi stressar. Att vi blir stressade finns det flera orsaker till, några av de orsakerna kan vara att man ställer för höga krav på sig själv eller att någon annan gör det och det kan även bero på relationsproblem. De här orsakerna är bara några få av många andra orsaker som gör oss stressade.


Vad händer i kroppen när vi blir stressade?

Som i texten ovanför så tror kroppen att vi svävar i livsfara eller kanske inte livsfara men fara när vi blir stressade och kroppen som fungerar på samma sätt idag som den gjorde på ”stenåldern”, då ett rovdjur kunde hota oss, förbereder sig på samma sätt idag som på stenåldern genom att rusta upp sig inför den kommande ansträngningen, det vill säga att den rustar sig för kamp.
Det är mycket som händer i kroppen när den förbereder sig.
Men det hela börjar i hjärnan. När kroppen känner press på sig skickar den en signal till hjärnan som tolkar signalen. När hjärnan har tolkat signalen skickar den ut stressimpulser som sätter fart på en mängd reaktioner i kroppen, binjurarna är ett av de första organen som får en impuls av hjärnan. Denna impuls gör att binjurarna börjar producera stresshormonerna som är adrenalin, noradrenalin och kortisol, dessa stresshormoner gör att vår energinivå ökar och att vi presterar bättre, men endast om stressen är under kort tid, är det under en längre tid får vi svårt att koncentrera oss.

Kroppen som tror att ens liv svävar i fara gör att hjärta, blodkärl och lungorna är också bland de första som får impulsen från hjärnan. Impulsen till hjärtat gör att den slår snabbare och pumpar ut mer blod till de organen som behöver det, bland annat musklerna. Impulsen till lungorna gör att andningen blir snabbare för att öka syresättningen till andra organ och blodkärlen drar ihop sig samtidigt som koaguleringsförmågan ökar, detta gör kroppen för eventuell skada.
När kroppen rustar sig för kamp eller flykt står vissa organ på sparlåga, mage och tarmar är några av dem. När vi blir stressade får mage och tarmar inte lika mycket blod som annars och detta gör att de drar ner på sin aktivitet. Blodet går istället till muskler, hjärta och lungor som behöver det inför den kommande ansträngningen.
När man har varit stressad under en längre tid krymper hjärnan och man kan få cellskador i storhjärnan. Att man kan få cellskador beror på stresshormonet kortisol, som gör att hjärnan krymper och på så sätt skadas cellerna. Detta gör att de skadar minnesfunktionerna som inlärda minnen och korttidsminnet, vilket resulterar i att vi blir glömska.
När man är stressad och kroppen inte får en chans att återhämta sig, kan kroppen ta stor skada av detta och det kan i sin tur leda till allvarliga sjukdomar. Några av de sjukdomar man kan drabbas av när man varit stressad en längre tid är; depression, panikångest, magkatarr, magsår, högt blodtryck, ryggskott, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Att man blir drabbad av sjukdomar på grund av stressen, beror på att immunförsvaret inte fungerar som det ska när man har varit stressad en längre tid, är man stressad under en kort period och låter kroppen vila stärks immunförsvaret men under en längre period av stress och kroppen inte får den vila den behöver försvagas immunförsvaret och på så sätt är det lättare att drabbas av de olika sjukdomarna.


Behandling mot stress

För själva stressen finns det ingen medicin, men har man varit stressad en längre tid och drabbats av en sjukdom, kan man få medicin till just den sjukdomen. Som jag nämnde tidigare finns det många olika sjukdomar man kan drabbas av när man är stressad och till de olika sjukdomarna finns det många olika mediciner man kan få, både receptfria och receptbelagda. Det flesta medicinerna mot de olika sjukdomarna är receptbelagda, kan man inte själv göra att stressen lägger sig ska man rådgöra med en läkare, speciellt om man misstänker att stressen har gått så långt att man har drabbats av en sjukdom.
Drabbas man till exempel av magsår finns det en mängd olika mediciner mot detta, några av de mediciner som finns mot magsår är Acinil och Tagamet och båda är receptbelagda.

Ibland kan det vara bättre att åtgärda stressen och inte bara följdsjukdomarna, det man kan göra åt stressen är väldigt mycket och det mesta är bara du själv som kan göra.


Vad man själv kan göra mot stressen

För att själv kunna göra något åt stressen måste man inse att man är stressad och ta sig tid till att göra något åt det, även om man känner att man inte har den där tiden. Till att börja med kan man skriva en lista på saker som stressar en och vilka krav man ställer på sig själv. Efter det ska man börja fundera på vad man kan göra åt de där sakerna som stressar, om det är något man kan ändra på som till exempel sänka dina krav på dig själv.
Det finns flera saker man kan göra något åt när man är stressad, saker som du kanske inte är medveten om att du gör. Går du för fort ska du sakta ner och gå långsamt, andas du i korta snabba andetag ska du dra några djupa andetag, äta långsamt och inte framför TV:n och en annan sak som man kan göra är att börja motionera eller kanske motionera mer.
Det finns som sagt mycket man själv kan göra åt stressen, en av de här sakerna man kan göra själv är att göra några avslappningsövningar. Det finns många böcker i biblioteken som handlar om avslappning och det finns många sidor på Internet som också handlar om det, en av dessa många sidor på Internet är sjukvardsradgivningen.se där du kan får tips på både korta och långa övningar för hela kroppen, men det är viktigt att du får ett stort stöd av din omgivning.

Sammanfattning
Det jag ville med det här arbetet var att ta upp de viktigaste frågorna enligt mig om stress, som jag och de stressade nog vill ha svar på. Mina frågor som jag besvarade var: varför vi blir stressade, vad som händer i kroppen, behandlingar och vad man själv kunde göra åt stressen.
Stress har funnits i alla tider men i de lite tidigare tiderna så reagerade kroppen med stress när den var/blev hotad av till exempel ett rovdjur. Det är inte all stress som är negativ det finns även positiv stress, den positiva stressen är när den är kortvarig. Den negativa stressen är den långvariga och det är den långvariga som är skadlig för kroppen.
Varför vi blev stressade beror bland annat på våra egna krav på oss, vi ställer helt enkelt högre krav än vad vi klarar av, en annan orsak kan vara att vi inte låter kroppen få den vila den behöver.
När vi blir stressade reagerar kroppen med att meddela hjärnan detta och den skickar i sin tur ut en stressimpuls till olika organ i kroppen, som förbereder sig för kamp eller flykt. Under långvarig stress kan det vara skadligt för kroppen, stresshormonet kortisol förminskar hjärnan och immunförsvaret försvagas och vi blir på så sätt mer mottaglig för olika sjukdomar som till exempel magsår och diabetes.
Det finns ingen behandling mot själva stressen utan bara mot sjukdomarna man kan få av den. Ska man bli av med stressen får man själv göra något åt den genom till exempel avslappningsövningar och motion.


Diskussion och slutsats

Ja, vad tycker jag om stress, i vissa fall kan man vara stressad i onödan och jag tänker är det verkligen värt det? Om riskerna för att bli sjuk är ganska så stor. Jag känner att jag kanske blir stressad i onödan speciellt när det gäller skola. Men även om stressen kan vara positiv så känner jag att jag absolut inte vill vara stressad. Men det jag tycker är bra, är att vi har fle...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stress

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-13]   Stress
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9457 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×