Djurförsök och Djurrätt

1 röster
10510 visningar
uppladdat: 2008-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mina tre frågor jag valde att söka svar på, diskutera och reflektera över
1. Vad är skillnaden på djurskydd och djurrätt?
2. Borde djur ha samma rätt som människan?
3. Djurförsök för djuren?
1. Vad är skillnaden på djurskydd och djurrätt?
Djurskydd nämns oftast vid tillfällen där djurförsök används. Det är ett mildare begrepp som går att använda när man tycker att djuren kan användas för människans syfte, så länge djuren skyddas mot lidande. (http://www.djurskyddet.se/organisation/index.asp )

Djurrätt används däremot, när man talar om naturrätt. Som vi människor har nedskrivna i de Mänskliga Rättigheterna. Djurrätt kommer på tal, när människor som är emot djurförsök eller annan behandling av djur, som skiljer sig från det sättet vi behandlar människan på vill påpeka och skydda de små skillnaderna som finns mellan den mänskliga rasen och den djuriska (vad är skillnaden egentligen?)
Djurens Rätt skriver i sin ideologi på sin hemsida så här:
’’ Djurens Rätt anser att alla kännande varelser ska få leva sitt liv utan förtryck, tvång eller utnyttjande. Det låter som självklara rättigheter, men ändå gäller detta inte alla individer. För dem som exempelvis går på fyra ben eller lägger ägg ser förutsättningarna väldigt annorlunda ut. ’’ (http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,12368&_dad=portal&_schema=PORTAL )
Djurens Rätt behandlar frågan på ett mycket märkligt sätt, (kan vi tycka som äter kött, har husdjur och egentligen lever ett normalt europeisktliv ), men jag skulle vilja ta upp ett citat från Djurens Rätts hemsida, ’’ Att det är fel att diskriminera någon bara för att de har en viss hudfärg eller tillhör ett visst kön diskuteras ofta, även om problemen är långt ifrån lösta. Den systematiska diskriminering som utgår från art ifrågasätts däremot i princip aldrig.’’
(citatet kommer från länken ovan).
Men är det verkligen sant?
Varför har vi i sådana fall tagit fram MR? Vi vill, och vi försöker sannerligen att motstå och motarbeta diskrimineringar av ”alla” slag, säger de som står för Mänskliga Rättigheterna (MR) men egentligen, om de nu står för MR, vad händer med djuren? Har de samma rätt som människan? Kommer det komma en deklaration om Djurens Rättigheter snart?
Man kan diskutera länge, kring frågan om Djurskydd och Djurrätt. Jag måste tyvärr säga att jag ställer mig bakom Djurskydd och endast delvis för Djurrätt. Djurskydd kan användas delvis i praktiken, djurrätt däremot skulle vara nästan omöjlig att följa.

Människan är bara en liten, en absolut nästan obefintlig länk i naturens cirkel, dvs. vi bidrar inte till naturens utveckling på något sätt, vi bara förstör den. Och jag tycker därför att vi bör behandlas likadant, oavsett om vi är människor eller djur. Men då kommer en annan fråga upp, hur ska man dra en linje och säga ’’det normala’’, att behandla en människa normalt, och behandla ett djur normalt? Hur ska vi veta vad det rätta sättet att behandla djuren på är? Vi kan inte fråga de, vi kan därför aldrig veta exakt, men vi kan sekularisera, vi kan tro och vi kan försöka lära oss genom djurens beteende mot varandra. Men jag menar hallå, djuren är helt olika. Ska vi ha en deklaration om varje rätts rättigheter? Vi har jo en för människan?
Ska vi då ha en för grodor, en för elefanter, en för tigrar en för möss...? Jag menar jo, man kan jo förstå att djuren inte tycker om att vi experimenterar på de, och att vissa föds i fångenskap och dör ofta på samma ställe. Men om vi skulle sätta en människa i den musens plats, och föda upp ett barn i en bur, utan föräldrar, utan vänner, utan ett samhälle, tror ni inte då att den människan kommer att tro att det är hans eller hennes öde? Att han är född till att vara därinne? Det tror jag minsann, det finns sjuka människor också, människor som inte kan prata, röra sig, eller har en otrolig hårtillväxt ska vi behandla de värre för det?
Det är alldeles för krångligt. Därför tycker jag att man borde belysa de två begreppen ännu mer, djurrätt och djurskydd. Då man kan misstolka och misstro väldigt mycket.
Jag själv har köpt Djurens Rätts almanacka varje år i säkert 5 år tillbaka nu, men jag äter kött, har husdjur, och jag har päls på min jacka? Gör jag emot mina egna handlingar nu?

2. Borde djur ha samma rätt som människan?
Djuren anses av många som en del av många som bidrar till faunan och floran på vår planet. Men vart går det eviga sträcket, för vad som är mer en mänsklig art och vad som är, djur?
Djurens Rätt anser att djuren borde ha samma rättigheter som människan, ’’ Djurens Rätt arbetar för ett samhälle som inte förtrycker djur, ett samhälle som ser till alla individers intressen, oavsett art. Djur har rättigheter!’’ (http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,12368&_dad=portal&_schema=PORTAL )
Är vi djur? Ja, enligt Djurens Rätt är vi det. Vi är alla individer olika arter på jorden, vi som är tvåbenta ”människor” borde inte se oss själva som överlägsna, för det är vi inte. Om alla världens djur skulle ingå i ett krig mellan den mänskliga arten och resterande djur skulle vi förlora. Varför?
Det är enkelt. Djuren som lever i det vilda, i sin naturliga miljö lever efter ’’djungelns lagar’’ där den starkaste överlever och sprider vidare sina gener. Men vi människor, har rubbat den perfekta balansen i vår egen art, och vi försöker skapa oss vår egna. Hur kan vi då säga att vi är perfekta? När det egentligen är djuren ute i det vilda som skapar fram de perfekta bland sina egna medlemmar i arten.
Det finns fler än bara Djurens Rätt som anser att djuren borde ha samma rättigheter som människan. En Djurgrupp vid namn Eld säger att djuren misshandlas varje dag, och att de behandlas lika dåligt som människan behandlar andra människor. De menar att det ur en objektiv synvinkel inte finns någon som helst skillnad mellan människan och djuren, det är bara människans synvinkel som gör oss till en överlägsen art. Intervjun med djurgruppen Eld hittar man i Arbetarbladets nummer 31.
( artikel på sidan 4 i Arbetarbladet nr 31, 30 augusti- 5 september 2007 ’’Djur ska ha samma rättigheter som människor’’ skriven av Mira Berndtson )

Det är egentligen en enkel fråga, med ett enkelt svar.
Nej, jag tycker inte att djuren ska ha samma rättigheter som människan, och än så länge har jag staten på min sida. Djuren kan inte ha samma rättigheter som människan, då dessa ses som Mänskliga Rättigheter, och är anpassade efter vår art, efter hur vi lever och efter våra behov.
Det finns en gräns, mellan våra arter, och än så länge måste den gränsen hållas på en ganska ostadig nivå, ända tills vi får reda på vad djuren egentligen behöver eller vill. Hur de skulle vilja ha sina rättigheter? För om vi bestämmer dessa, är det väl också diskriminering och orätt? Vi kan inte bestämma deras rättigheter, det måste de göra själva, men hur ska det gå till, det får vi fråga de som säger att djuren är lika mycket värda som människan.
3. Djurförsök för djuren?
Vi diskuterar ofta försök på djur för vår kosmetika, för vår medicinskt forskning och för vår skull, allt , allt handlar om oss. Men vad händer med forskningen för djurens skull?
Man forskar inte bara i människans syfte, men det är fortfarande bara djuren som utsätts för tester som vi aldrig skulle låta människan utstå.

(http://www.djurforsok.info/module.asp?XModuleId=12062 )
Sidan www.djurförsök.info , har i avsikt att locka människor till att vara positivt inställda till djurförsök. De ger många bra anledningar, och en av dem är forskning för djurens skull. De olika forskningarna som görs för djurens bästa, för deras utveckling, och för utveckling av mediciner till djuren är en bra anledning till att låta djurförsök stanna kvar. Men att låta djurförsök stanna kvar för djurens skull är samma sak som att låta människorna utsättas för försök för deras skull. Det är min åsikt.
Den tidigare nämnda organisationen Djurens Rätt säger denna gång ingen exakt åsikt. De pratar lite hit och datt om alternativ till djurförsök, sen att det inte finns alternativ till allt, och till slut att djuren faktiskt inte är till för försök. Därmed är det svårt att räkna ut, vad de egentligen säger om djurförsök, även om det handlar om djurförsök för djuren själva.
Organisationen Djurskyddet Sverige (http://www.djurskyddet.se/organisation/index.asp ) säger att alla individer borde behandlas lika. Men ännu en gång säger jag, hur lika? Vad innebär lika behandlande?
Alla djuren tycker inte om att hälsa med en handskakning som vi människor, men ska de behandlas lika ska de väl hälsas på så?
Sedan om man ska behandla någon lika, bör man diskutera vad lika innebär, lika ute efter anpassningen av individerna, eller helt enkelt likadant behandlande, även om behandlandet kan råka fungera för den en parten eller arten lär den inte funka för alla andra.

Att ha djurförsök på djur, för att djuren ska gynnas är egentligen lite galet, men låt oss vara verklighetsbaserade. Det finns ingen annan chans för tester till djuren.
Vi kan inte testa medicin eller andra saker på människorna för att det ska vara rättvist mot djuren då vi testar vår kosmetika och medicin på de, det skulle bli kaos om den frågan ens över huvudtaget kom på tal.

Jag tycker att djurförsök för djur är nödvändigt.
Det skulle aldrig kunna gå ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Djurförsök och Djurrätt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-18]   Djurförsök och Djurrätt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9485 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×