Bokrecension: Proffsdrömmar av Mattias Göransson

7 röster
9093 visningar
uppladdat: 2008-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Hur det är att vara femton år, Ha livet framför sig, Med svåra beslut och proffsdrömmar. Får vi läsare svar på i Mattias Göranssons bok proffsdrömmar. Författaren, Mattias Göransson, är reportageskribent och chefredaktör på fotbollsmagasinet offside. Han har också skrivit ett antal böcker till exempel Matchhjältar, som blev utgiven 2005. Boken är skriven i jag – form och en ungdomsbok anpassad för oss fotbollsälskare, men boken handlar inte bara om fotboll utan även livet utanför. Anledningen till att jag tog denna bok var att jag har läst flera av författarens böcker tidigare. Han är en väldigt bra författare som uttrycker sig på ett bra sätt så att även unga läsare kan förstå boken. Boken säger mycket hur jobbigt det kan vara att vara i tonåren. Boken handlar om sådan i min ålder så att jag är med om många saker som händer i boken. Denna roman handlar mycket om fotboll, eftersom jag också spelar fotboll så blir det mer intressant.
Bokens personer
Boken handlar om Johan och Micke, båda femton år, som brinner för fotbollen. Micke har mörkt hår och klär sig oftast i mörka kläder medan Johan är motsatsen eftersom han är blond och klär sig i ljusa kläder. Johan är den tillbaka dragna typen i början han är inte den som tar initiativ och visar sig, Micke är den typen som syns och är den häftiga typen som Johan hänger med. De ser upp till varandra på olika sätt, Micke är stjärnan i laget som Johan ser upp till fotbollsmässigt medan Micke ser upp till Johan skolmässigt. Efter ett tag i boken så mognar Johan och blir en mer utåtriktad person. Micke är sig lik boken igenom men får psykiska problem då hans mamma blir inlagd på sjukhus för sin cancer. Micke älskar verkligen sin mamma, hon är den som ger stöd och trygghet. Hans pappa är tränare i fotbollslaget och är en väldigt Argossinnig person. Johans mamma är också väldigt snäll mot Johan och liknar Johan till sättet och då syftar jag på att hon inte är så utåtriktad. Hans pappa är motsatsen till mamman och är väldigt social och framåt. Pappan är också väldigt snäll mot Johan vilket påpekas vid flera ställen av boken.
Micke strävar efter framgång i fotboll och är väldigt eftertraktad av klubbar som vill ha den lovande talangen. Johan är också väldigt begåvad när det gäller fotboll, men satsar mer på skolan i första hand. Författaren betonar mer egenskaperna och dessa personer är inombords. Om jag skulle få åka jorden runt med någon hade jag valt Johan för att han verkar vara väldigt snäll och han är lite mer som jag till sättet.



Handling
Handlingen utspelar sig i staden Göteborg i en liten stadsdel som heter Majorna. Boken utspelar sig i nutid och författaren hoppar i olika tidsperioder. Han uttrycker sig i tankar, vad som kommer att hända i framtiden men det utspelar sig alltid i nutid. Man märker att boken utspelar sig i nutid för att författaren använder sig av vardagliga termer, det är mycket dialoger vilket är ett tydligt exempel. Den viktigaste händelse i boken är slutet då de vinner jag Gothia cup. Detta leder till att Johan och Micke får ett kontraktsförslag med en utav Sveriges största fotbollsklubbar. Man kan säga att boken är uppbyggd av denna händelse, det är förberedelser till cuppen, saker som inträffar som gör att laget får dålig stämning och konkurrenskraft etc.
Miljön som beskrivs i boken är ekonomiskt sätt typiskt svenskt. Både Johan och Mickes familjer bor i lägenhet vilket många familjer gör nuförtiden i storstäder. Föräldrarna har det bra ställt med fasta anställningar vilket tyder på detta. Jag har på så sätt fått lära mig mycket om hur det är att bo i en storstad, vad som är för och nackdelar, vilket var en positiv sak med boken.

Språk
Boken var relativt lättläst, anpassad till huvudsakligen ungdomar. Boken är realistisk, allt är trovärdigt, vilket jag tycker är mycket roligare att läsa än om det är motsatsen. Man kan tänka sig in i vad man själv hade gjort i vissa situationer vilket är väldigt kul enligt min åsikt. I boken förekommer det dialekter då deras lag möter ett lag ifrån Norrland i Gothia cup. Det förekommer också engelska i en konversation med motståndare ifrån Italien.
Författaren använder ett vardagligt ordspråk, alltså han skriver så att även unga ska kunna förstå hans budskap. Jag tycker att effekten av språket har stor betydelse. Om man kommer ifrån Skåne och boken är skriven på deras dialekt kanske de tycker att boken utspelar sig mera hemma och kan på så vi sätta sig in i situationen mera. Det är samma ska med om boken utspelar sig i trakterna där man bor. ''''

Budskap
Författaren har en bakgrund som fotbollsspelare, detta skulle aldrig en vanlig människa kunna skriva som inte har spelat fotboll. Jag tror att han har inspirerats mycket av det han skriver i sitt fotbollsmagasin. I och med detta så vill han nog skriva något eget som inte var förknippat med offside. En bok är en sak som många journalister skriver som sin hobby, eftersom de är vana att skriva så blir det enklare att göra en bra bok. Jag gillar böcker där jag kan tänka mig in i, sådana böcker älskar jag. Det bästa med böcker är sådana som man inte kan sluta läsa, det är för spännande helt enkelt. Jag spelar fotboll på min fritid och kan på så sätt sätta mig in i situationer som händer på planen. I och med detta så kan jag tänka mig in i vad jag hade gjort i vissa lägen, så att därför gör blir boken mer intressant för mig.¨

Tema
Lutet har en stor betydelse för mig och det avgör om boken är bra eller i dålig i många tillfällen. Om slutet är dåligt så får boken ett sämre betyg av oss läsare. Jag tyckte att denna bok hade ett dåligt slut och i och med detta tyckte jag att boken inte var så bra, det är ju slutet som man kommer ihåg efteråt. I boken förkommer ofta vänskap och glädje. Det förekommer också jobbiga situationer och pinsamma saker. Jag känner igen mig i många situationer, killarna är i min ålder och har många jobbiga beslut att fatta vilket jag också har.

Omdöme
Jag blev besviken över slutet, det gjorde att boken blev sämre. Om man kan gissa sig till slutet så är det ett tydligt exempel på att författaren har gjort ett dåligt slut. Jag tycker att boken skulle ha fått ett oväntat slut, något överraskande. Jag tycker att författaren skulle koncentrera sig mer för att göra ett bra avslut. Han kunde till exempel ha skrivit mer intryck och tankar hos huvudpersonerna i slutskedet. Boken slutade precis efter att de hade vunnit Gothia cup. Men boken sa mig mycket om livet som tonåring bland annat. Det bästa med boken var att jag kan tänka mig in i deras situationer. Jag skulle säga så här om boken, är man fotbollsintresserad så är detta en bra bok. Sådan fotbollstokiga som jag kan nog inte lägga ifrån sig boken. Alla har ju olika smak och tycke så att därför har alla olika åsikter om boken. Kristianstads bladet kommenterade boken ” Författaren är en av landets allra bästa reportageskribenter men också chefredaktör på fotbollsmagasinet offside. Göransson är vassare och aktuellare än någonsin tidigare, ibland är det lysande. Allt är beskrivet med stor insikt och kärlek.” Jag kan inte förstå att boken har fått såda...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Proffsdrömmar av Mattias Göransson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-23]   Bokrecension: Proffsdrömmar av Mattias Göransson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9509 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×