Biologi/Svenska | PBL (Problembaserat lärande)

4735 visningar
uppladdat: 2008-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Hjalmar är en del av ett arbete som vi ska jobba med i några veckor framöver. Vi jobbar med hjälp av en metod som kallas PBL (Problembaserat Lärande). I detta arbete ingår många delar, vi ska välja två patienter vars, samt Hjalmar som är obligatoriskt. Jag tror detta kommer att bli svårt och inte speciellt roligt eftersom biologi, kroppen inte är ett ämne som jag är särskilt intresserad av. Är även ganska säker på att det kommer bli körigt att hinna bli klar i tid. Men jag ska göra mitt bästa och hoppas på bra resultat.



Hjalmar
Hjalmar är en medelålders man med dåliga matvanor. Han jobbar som kirurg, och är mycket efterfrågad p.g.a. sin skicklighet. Därför blir det inte mycket tid hemma. Han är väldigt dålig på att laga mat, så det händer inte så ofta, därför äter han på krogen inne i stan, ett kvarter från sjukhuset han jobbar på. Hjalmar bor i en förort till Karlstad, så att gå till jobbet är inte ens att tänka på. Han är snart 50 år och har länge funderat på att göra något åt kulan på magen som bara blir större och större för varje bit mat han stoppar i sig. Själv tycker han att han inte har tid att träna. När han kommer hem sjunker han genast ner i sin gamla inrökta fåtölj, pimplar på sin Whiskey och läser böcker. Hjalmar är en mycket tillbakadragen man som ägnar hela sin fritid åt sin egen ensamhet.

En kall kväll i mitten av november, när han kör hem efter att ha jobbat hela dagen, varit nere på buben där han är stamkund och ätit en stor portion potatisgratäng med schnitzel, ser han i gatlyktornas sken små, små snöflingor singla ner och landa på marken. Fridfullt, tänker han. Väl hemma känner han sig otroligt trött och kryper ner i sängen direkt, utan att ta av sig kläderna. Morgonen därpå vaknar han tidigt, känner en väldig, dunkande huvudvärk. Han stiger ur sängen och tittar ut genom fönsterrutan. Ett tjockt, vitt täcke vilar över hustak, träd och vägar. Han stoppar snabbt i sig en macka med ost och majonnäs, klär på sig och går ut för att skotta uppfarten. Efter bara några skoper känner han en fruktansvärd smärta sprida sig från bröstet, ner i vänster arm och sida. En kort stund undrar han vad som händer, men sen blir allt svart. En granne som lägligt stod i fönstret såg Hjalmar ramla ihop och ringde snabbt ambulansen och sprang sedan ut för att hjälpa honom. Efter bara fem minuter kom sjukvårdarna och tog Hjalmar till sjukhuset.


Hjärtat
Hjärtat är uppbyggt i två halvor. Dom två halvorna har vars två ventilrum, men klaffar som öppnas och stängs för att blodet ska komma in och ut. Klaffarna gör så att det blir omöjligt för blodet att strömma i fel riktning. Det övre ventilrummet heter förmak och den undre heter kammare. Hjärtat är den viktigaste muskeln i kroppen och ungefär lika stor som individens knuta näve.

Det syrefattiga blodet kommer till höger förmak och kammare och pumpas sedan vidare till lungorna där det syresätts. Sedan åker det tillbaka in i hjärtat, till vänster kammare och förmak, därifrån pumpas det sedan ut i kroppen igen.

Ljudet av hjärtat har två olika toner, ett dovt och ett lite hårdare, de ljuden uppstår när klaffarna stängs.






Hjärtinfarkt
Hjärtinfarkten kan drabba olika delar av hjärtat, men den gemensamma orsaken är att ett kärl, stort eller litet, täpps igen av fett som lossnat från kärlväggen, vilket leder till syrebrits i hjärtat. Detta i sin tur gör att delar av vävnaden i hjärtat förstörs, och ärr bildas. Den bestående skadan av infarkten beror på kärlets storlek och hur lång tid det dröjer innan proppen löses.

Dom flesta som får en hjärtinfarkt överlever faktiskt, bara man kommer till sjukhuset i tid är det större chans att överleva än att dö. Symtomen kan variera från individ till individ men också mellan könen. Män får oftast jätteont i bröstet, medan kvinnor oftast har symtom som kan likna en vanlig förkylning, blir lätt andfådda, trötta, mår illa eller känner sig yra.


Det finns olika sorters medicinsk behandling vid en hjärtinfarkt. Följande mediciner kan användas. Exempelvis blodförtunnande medel: Magnecyl, Trombyl, Albyl Minor och Plavix. Dessa mediciner hjälper till att tunna ut blodet och lösa upp eventuella klumpar. Får man i sig för mycket av dessa mediciner blir blodet för tunt vilket inte heller är bra för kroppen. Nitroglycerin gör blodkärlen större så blodet lättare kan rinna igenom och ju lättare blodet flödar ju mindre tryck blir det för hjärtat. Snabbverkande nitroglycerin kan man ta när man har jätteont och vill ha en snabb lindring. Man kan också ta en tablett innan man ska göra något ansträngande, för att minska risken att få kärlkramp.

Man kan också få betareceptorblockerare till exempel Atenolol, Emconcer och Inderal. Dessa tabletter gör att hjärtat arbetar i lugnare takt och sänker förhöjt blodtryck. Kalciumflödeshämmare gör blodkärlen större och gör så att hjärtat inte behöver lika mycket syre och då får man inte lika många kärlkrampsattacker. Vissa sorter gör också så att hjärtat slår mer regelbundet.

Man kan också göra en bypassoperation, som faktiskt är vad det låter som, man kopplar om kärlen. Man tar ett friskt blodkärl från ett annat ställe på kroppen och sätter det där det blodkärlet som inte släpper igenom blodet sitter, och låter även det gamla sitta kvar.

Det finns också en operation som heter ballongvidgning. Man kör in kateter i blodkärlet och blåser upp en liten ballong där inne, och på så vis töjer man ut blodkärlet och blodet kan lättare passera när det blivit större.





Blodomloppet
Blodets viktigaste uppgift är att föra syre och näring runt i kroppen till alla muskler och organ. Lilla kretsloppet kallas det omlopp som transporterar blod från den högra hjärtpumpen, via lungorna där blodet syresätts och sedan vidare till den vänstra pumpen. Det andra kretsloppet går tvärt emot det lilla kretsloppet. Det pumpar det syresatta blodet genom hela kroppen via pulsådrorna.


Hjalmar, fortsättningen
När Hjalmar vaknade upp, låg han i ett rum på sjukhuset. Det kom in en sjuksyster ganska omgående och undrade hur han mådde. Han tänkte en stund och svarade att han mådde helt okej, men hade ont i bröstet. Hon sa att det var helt normalt, dom hade nämligen opererat honom. Sjuksystern berättade om operationen, och att allt gick lysande. Hjalmar skulle inte ha några problem i vardagen om han bara började motionera och äta bättre. Han fick en lista på sund mat som skulle hjälpa honom att komma i form. Grönsaker, som han tidigare undvikit så mycket så möjligt skulle han nu äta en hel del av. Det ljusa brödet skulle han byta ut mot grovt fullkornsbröd och tänka på vilka fetter han åt.

När Hjalmar två dagar senare hade skrivits ut och var på väg hem i taxin såg han att det pågick ett polispådrag. Han tyckte det var märkligt eftersom han inte såg något annat som var konstigt. När dom en stund senare kommit ut på motorvägen såg han plötsligt vad det var som inte stämde. En stor Jeep körde på samma vägbana men i motsatt riktning. Hjalmars hjärta började slå snabbare, slutet var nära, han kände det på sig. Det var fullständigt kaos. Bilen körde i rak riktning mot dom, taxichauffören försökte väja, men utan resultat. Allt gick väldigt snabbt och Hjälmar upplevde ingen smärta. Både taxichauffören och Hjalmar dog ögonblickligen vid kollisionen.




Beatrice
Beatrice är tillsammans med sin pojkvän Daniel. Dom har att väldigt dramatiskt förhållande. Daniel tar nämligen droger, och är skyldig väldigt mycket pengar till langarna. Gång på gång får dom hotbrev, märkliga telefonsamtal mitt i natten, det kommer till och med fram skumma killar till Beatrice på stan. Hon vågade knappt lämna lägenheten, inte utan sina kompisar eller där det garanterat är stora folkmassor. En kväll ringde det på dörren, hon tvekade innan hon låste upp, fortfarande med säkerhetskedjan på. Det var en kille som kallade sig för Ra´s. Han hotade dom båda till livet om han inte betalade till baka hans 7000 på direkten. Hon sa som det var att det fanns inte möjlighet till det. Hon stängde dörren i tron om att han nöjt sig med det svaret och lämnat trappuppgången. Men ack så fel hon hade, bara några sekunder senare sparkade han in dörren till deras lägenhet. Både Beatrice och Daniel blev livrädda. Ra´s viftade med sin pistol och förste in dom i köket. Han riktade pistolen mot Beatrices huvud och hota med att blåsa huvudet av henne om han inte fick sina pengar. Precis när han skulle skjuta hoppa Daniel på Ra´s från sidan och skottet träffade Beatrice i axeln. Killarna fortsatte att brottas på golvet. Beatrice ålade sig fram till köksbordet och fick tag på pistolen som hade landat där under slagsmålet. Hon skrek av smärta och klarade sig nätt och jämt upp att ställa sig på knä och som han tidigare gjort mot henne, rikta den mot hans huvud. Daniel resta snabbt på sig och sprang till telefonen och ringde en ambulans. Några minuter gick och Beatrice kände sig yr och illamående. Hon hade förlorat mycket blod och nu var goda råd dyra. När ambulansen kom hade hon längre ingen aning vad hon gjorde.

När hon vaknade upp befann hon sig på sjukhuset i en säng bredvid ytterligare en säng som där det låg en flicka, lite yngre än hon själv var. Hon funderade några sekunder på vad som kunde ha hänt flickan, sen gick hennes tankar snabbt över i kall oro över hur det var med henne själv. Hon tittade sig omkring, och fick syn på en röd knapp med texten ”hjälp”. Hon tvekade en stund innan hon tryckte. Det kom in en knubbig medelålderstant och frågade hur hon mådde. Beatrice kände efter och svarade sen att hon mådde helt okej. Systern sa då att det nog berodde på att hon fått en hel del smärtstillande efter operationen. Hon berättade också att hon förlorat enormt mycket blod och fått nästan en hel liter blod transplanterat. Sekunderna efter att sjuksystern lämnat rummet slog det henna att det måste finnas en massa människor som hade skänkt sitt blod för att rädda andra. Hon bestämde sig snabbt att det skulle hon också börja göra. Alla dom som ger sitt blod är stora hjältar, kanske utan att dom vet det.



Blodgivare
Om man vill bli blodgivare kan man gå till att sjukhus och anmäla sig. Man måste då ha med sig legitimation. Man lämnar ett blodprov, och får sedan reda på om man har rätt blodvärde och inga sjukdomar. Om allt stämmer får man komma tillbaka och skänka blod. Men får inte lämna blod innan man fyllt 18 år. Och vanligtvis tills man är 60. i vissa fall ända upp till 70 år. Kvinnor får lämna blod tre gånger om året, medan män får lämna blod fyra gånger om året. Vid varje tillfälle ger man 4,5 dl blod, samma för både män och kvinnor.

Om man har varit i något land utanför Europa, knarkar, har en infektion i kroppen, äter speciella mediciner eller är underviktig får man inte lämna blod. Inte heller om man är homosexuell. Sjukvården anser att män som har aktivt sex med andra män löper större risk att få sexuellt överförbara sjukdomar. Och får därför inte ge blod. Själv tycker jag att det bara är trams, eftersom att män och kvinnor kan ha sex på samma vis som två män kan! Alla blir ständigt uppmanade till att anmäla sig som blodgivare. Det är stor efterfrågan och för få som ger blod. Killar som vill hjälpa blir istället nobbade för dom har en annan sexuell läggning än dom som anses vara ”lämpliga” och en liten flicka som varit med om en bildolycka dör, istället för att få en homosexuell mans blod.

”Blodet är tyvärr slut. Får vi bjuda på lite homofobi istället?”



Blodgrupper
Det finns fyra olika blodgrupper. A, B, AB och 0 (noll). Alla människors blod har ungefär samma innehåll, men blodgrupperna kan vara olika, man har oftast samma blodgrupp som en av sina föräldrar. Det som är olika i blodgrupperna är små proteiner.

I Sverige har flest invånare blodgrupp A, nästvanligast är blodgrupp 0. Har man blodgrupp 0 kan man ge blod till vem som helst om det behövs. De andra måste man testa och matcha. Får man blod som har fel blodgrupp klumpar de röda blodkropparna hopa sig och spricker. Det görs även andra tester på blodet innan man ger det till någon annan t.ex. HIV, hepatit B och C. Innan blodet har testats får det inte lämnas ut till sjukhus. På de ställen man lämnar sitt blod gör dom även andra saker, dom kan separera blodet, blodkroppar och plasma var och en för sig och kan transplanteras var för sig också.





Ivar
Ivar är en ung kille som precis gått ut skolan, fått en egen lägenhet och ett jobb som lärling på ett snickeri. Allt går hans väg, lever livet samtidigt som han är skötsam och väldigt flitig. När han en dag var på väg hem efter en lång dags hårt arbete. När han sitter och väntar sliter han åt sig en tidning ur en automat som står bredvid honom. På förstasidan läser han den feta texten ”vinterns influensa”. Han bläddrade till de sidor som handlade om influensan och utan att riktigt intresserad. Förra vintern var jag ju sjuk i influensa, så risken att jag får det i år också är liten, tänkte han. Men där hade han helt fel, när han kom lite längre ner i texten läste han att influensaviruset ändrades från år till år och man blev aldrig immun om man inte vaccinera sig för det. Han tänkte då
- Bäst att jag vaccinerar mig, jag minns hur dåligt jag mådde sist, så vill jag inte ha det igen.
Sagt och gjort, Ivar gick till vårdcentralen och fick en spruta mot influensa



Influensa
Influensa är ett stort virus som sprider sig jättesnabbt i kroppen. När viruset angriper kroppen får man oftast huvudvärk, muskelvärk, ömma röda ögon, hosta och hastigt stigande feber. Luftvägarna drabbas värst och man brukar få riktigt ont i halsen. Efter att ha haft en influensa är kroppen väldigt trött då den har använt all energi åt att döda influensaviruset. Gamla och sjuka människor bör vaccinera sig mot influensa, för de har sämre immunförsvar. Vaccinet är gjort av ämnen från hönsägg så om man inte tål ägg, ska man inte vaccinera sig.

Influensa är en väldigt smittsam sjukdom och den kan smitta genom att man t.ex. hostar, nyser eller bara andas ut i närheter av en annan person. Det kan också smittas utan att man träffas, räcker med att man har varit på samma ställe eller rört vid samma saker. Risken att bli smittad beror på hur pass starkt immunförsvar personen har. Man kan få influensa mer än en gång, för viruset är ett sådant som ändras från år till år. Influensa är inte speciellt farlig, men om du inte ser till att bli frisk från det relativt snabbt kan det leda till andra sjukdomar så som lunginflammation, och då blir det livshotande.

Det finns tre olika ”storlekar” på influensa som kallas för A, B och C. A är den största influensan som är väldigt smittosam och kan smitta flera världsdelar på väldigt kort tid. B är inte lika smittosam som A och C är bara den ”lilla” som t.ex. smittar barn på dagis.





Immunförsvaret
Immunförsvaret är det man har i kroppen som dödar och gör sådana bakterier som kommer in i kroppen inte kan skada oss och göra oss sjuka, men ibland så klarar bakterierna sig undan immunförsvaret och då kan det hända att man blir sjuk. I de vita blodkropparna som åker omkring i blodomloppet finns det antikropparna, det är dom som är själva immunförsvaret. När kroppen känner att det finns bakterier i kroppen som vill skada olika saker i kroppen så skickar de vita blodkropparna iväg sina antikroppar som förhoppningsvis dödar bakterierna.




Ivar, fortsättningen
Det var fredag och Ivar och hans vänner skulle gå på fest senare på kvällen, det såg han fram emot, eftersom det skulle komma en tjej till samma fest som han hade fått syn på helgen innan. Ivar skulle just hoppa in i duschen när hans mobiltelefon ringde. Det var Linus, en av hans kompisar som skulle med på festen. Linus presenterade sig med ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Biologi/Svenska | PBL (Problembaserat lärande)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-24]   Biologi/Svenska | PBL (Problembaserat lärande)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9511 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×