Lägerfånge A5272

7911 visningar
uppladdat: 2002-01-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Krigsskildring

Titel: Lägerfånge A5272
Original Titel: Eva’s Story
Författare: Eva Schloss & Evelyn Julia Kent
Utgivnings år: 1990
Översättning: Bengt Dagrin

Författare: Boken är skriven av två stycken författare, men huvudförfattaren är Eva Schloss, född 1929 och har skapat denna bok baserat kring hennes liv. Hon är Anne Franks (huvudperson i en annan känd bok kring samma ämne) styvsyster.

Handling: Bokens handling är baserad kring Evas liv före, under och efter koncentrationslägren. Den handlar om det man utsätts för som jude, rädslan, vänner/familj som dör, den eviga förödmjukelsen och hoppet om befrielsen.

Viktiga personer & Förändring : Huvud personen i boken är Eva Geiringer, senare efter giftermål Eva Schloss. Hon är en judiskflicka som blir satt på koncentrationsläger med sin mor, en annan viktig person vid namn Fritzi Geiringer, senare efter nytt giftermål Fritzi Frank, som gör allt för att inte tappa bandet med sin dotter. Även Erich och Heinz Geiringer, Evas far och bror är viktiga. De skiljs från Eva och hennes mor och sätts tillsammans på ett koncentrationsläger för män. Minni Reiser, efter nytt giftermål Minni Samek är även hon viktig . Hon är Fritzis kusin, som med sitt jobb som sjuksköterska på ett av koncentrationslägren (Birkenau) får möjligheter att hjälpa Eva och hennes mor, vilket ledder till att deras liv får en fortsättning...
Evas största förändring sker inom henne och inträffar då hon berättar i dåtid och jagform, som alltid att hon fått reda på att Fritzi, hennes mor förts bort och hennes bror Heinz gasats ihjäl (indirekt). Hon förbereder sig då för att dö pågrund av att hon ej lägre ser mening med livet, vilket snart ändras då hon får ett oväntat besök av sin far Erich och Fritzi återvänder.

Parallellhandlingar: De förekommer tre gånger i boken, då Fritzi skiljs från Eva. Man får då följa henne, när hon berättar i dåtid och jagform om hennes händelser då de skiljs åt tills att de träffas igen. Syftet med detta är att man ska kunna få en inblick i vad som händer under den tiden och hur båda parter reagerar.

Skildring av kriget & Fienden: Kriget påverkar Eva direkt genom att hon och Fritzi separeras från resten av familjen och sätts på koncentrationsläger. Där hon ser kvinnor misshandlas, våldtas, utnyttjas och dödas.
Indirekt så hör hon rapporter från radion (detta före koncentrationslägret), hör av grannar/vänner att folk grips utan anledning och förts bort och hör om koncentrationslägren. När hon sedan placeras på ett av lägren så blir det genom att hon hör människors skrik, märker att fler och fler försvinner, hör rykten om gaskamrarna m.m.
Fienden som i denna boken framföra allt är nazisterna, skildras som grymma, manipulerade, känslokalla, onda barbarer.

Budskapet: De författarna vill få fram med denna bok, enligt min åsikt är att vi ska kunna sätta oss in i vad en jude under 2:a världskriget fick utså. De vill att vi ska veta att detta verkligen har inträffat och att det ej får glömmas bort.

Min recension: Jag anser att boken är bra skriven, med bra miljö-, person- och tankebeskrivning. Den var intressant, vilket beror mycket på bilderna i mitten och att miljöerna ständigt ändras. Bilderna bidrog dessvärre...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lägerfånge A5272

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-18]   Lägerfånge A5272
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=952 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×