Analys av Bröderna Lejonhjärta, 2003-10-21

9 röster
39640 visningar
uppladdat: 2008-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Bröderna Lejonhjärta skrevs av Astrid Lindgren (född 1907, död 2002), som även har skrivit en mängd andra barnböcker. Boken handlar till stor del om det starka brödraskapet mellan Jonatan och Karl. Hur deras brödraskap sätts på många prov, sedan de efter döden kommit till Nangijala, där en stor maktkamp pågår mellan de onda och de goda.


Intrigen

Intrigen, alltså vad boken handlar om, anser jag i Bröderna Lejonhjärta är brödraskap, och det visar sig väldigt snart i boken. Här följer några tydliga exempel. När Jonatan springer in för att undsätta Karl i deras brinnande lägenhet. ” En skräckslagen folkmassa som samlats utanför huset tvingades maktlös bevittna hur trettonåringen tog sin bror på ryggen och med elden flammande bakom sig utan betänkande kastade sig ut genom fönstret. I fallet mot marken skadade sig gossen så svårt att han nästan omedelbart avled.”(sid. 16-17).
Jag upplever det som att Jonatan tycker om Karl så mycket, att han nästan gör vad som helst för honom. En sådan sak som att offra sitt jordliv för att rädda Karl är inga problem för honom. Jag tror inte heller att Jonatan, i boken, är särskilt rädd för att hoppa. Han vet ju att han kommer till Nangijala om han dör.

När Jonatan har ridit i väg för att befria frihetskämpen Orvar ur Katlagrottan får Karl ett rop på hjälp från Jonatan i sin dröm. Det är då Karl bestämmer sig för att han ska rida och hjälpa sin bror. Jag tycker att detta tyder på stort mod och kärlek för sin bror, även om han bestämde sig först när han tänkte på vad Jonatan sagt: Vissa saker måste man göra, annars är man ingen människa, utan bara en liten lort. ”I soluppgången nästa morgon, innan någon i Körsbärsdalen hade vaknat, lämnade jag Ryttargården och red upp mot bergen.” (sid.72) Här är det istället Karl som offrar sig för Jonatan. Detta tror jag beror på att han helt enkelt känner sig tvungen. Han tycker ju om sin bror väldigt mycket, och Jonatan ställde upp för Karl tidigare, (när han räddade Karl ur den brinnande lägenheten).

”En gång till lämnar du mig inte. Dit du går, följer jag också med.” (sid.138) Detta säger Karl innan Jonatan ska rida till Katlagrottan i Karmanjaka och befria Orvar. Jonatan skulle göra detta själv, men Karl ville också följa med. Detta gick Jonatan med på. Även denna uppoffring anser jag tyder på en nästan otrolig relation mellan bröderna. De kan helt enkelt inte vara ifrån varandra. Men efter fritagningen av Orvar, som enligt mig är den klart största påfrestningen för brödraskapet, anser jag, att brödraskapet inte utsätts för samma påfrestningar som innan. Karl och Jonatan är inte ifrån varandra lika mycket efteråt och Karl får följa med Jonatan på hans uppdrag.


Berättarform

I Bröderna Lejonhjärta berättar Karl utifrån sitt eget perspektiv. Boken är alltså skriven i jag-form.
”Nu ska jag berätta om min bror. Min bror, Jonatan Lejonhjärta, honom vill jag berätta om.” (sid.7).
Jag kan tänka mig att författaren skrivit på detta sätt därför att berättelsen ska bli mer trovärdig och verklig. Men även därför att hon lättare ska kunna framföra sina åsikter i boken, i dethär fallet genom Karl. Är den det så är det ju även lättare att ta till sig budskapet.

Budskapen

Det jag har fått ut av boken är något mycket tänkvärt, att man ska, och ibland också måste, hjälpa och ställa upp för varandra när någon t ex är i knipa eller är ledsen. För detta krävs mycket mod, osjälviskhet och att man övervinner sin rädsla. Genom det här budskapet tror jag att Astrid Lindgren vill förmedla hur hon tycker att man ska vara mot varandra . Budskapet är skrivet så att det främst riktar sig till barn och ungdomar.

Men boken har också ett annat mycket tydligt budskap, nämligen att man inte behöver vara rädd för döden. Många barn och ungdomar tänker säkert någon gång på vad som händer efter döden. Jag tror att författaren genom att beskriva hur bra det är i Körsbärsdalen, hur det goda segrar över det onda och att bröderna återses där, vill lugna dem och visa att det kanske trots allt inte är så farligt som många kanske tror. Jag tror att författaren även försöker visa hur hon tror att det är efter döden.


Avslutning

Boken har gett mig en annan bild av vad som händer efter döden. Det skulle ju kunna hända på riktigt, att man kom till en plats liknande Nangijala då. En annan sak som tilltalar mig i boken är det starka brödraskapet mel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av Bröderna Lejonhjärta, 2003-10-21

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-13]   Analys av Bröderna Lejonhjärta, 2003-10-21
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9620 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×