Depressioner

4 röster
7942 visningar
uppladdat: 2008-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Våra liv är fyllda med olika känslor och tankar. Vi mår dåligt vissa dagar och vi mår bättre andra. Ibland känner vi för att skratta, ibland vill vi skrika. En del döljer känslorna och en del visar dem öppet. Det går i perioder och någonting som är vanligt hos oss människor är depressioner. En tid då man känner sig ovanligt nedstämd och ensam. Då man känner att man är minst i världen och att man kanske inte ens har något värde – varför finns jag?

Jag har valt att fördjupa mig i det här området för att det är en del av min vardag, inte personligen utan runt omkring mig. Jag har människor som står mig väldigt nära som lider utav depression och jag vill lära mig mer för att i framtiden kunna hjälpa till på ett bättre sätt än vad jag kunnat. Jag vill kunna handskas med känslor som mina nära och kära känner, jag vill inte stå som ett frågetecken, jag vill kunna hjälpa de som betyder något i mitt liv.

Eftersom depressioner är så pass vanligt i dagens samhälle tycker jag dessutom att det är viktigt att omvärlden – som kanske inte drabbas av depressioner dagligen, tar del av vad som pågår i en människa fylld av depression. Jag tycker att det är extremt viktigt för omvärlden att agera. Skulle vi människor veta mer om det här skulle det nog bli lättare att i framtiden hjälpa den som är drabbad.

“Here I am again
getting tortured from the thoughts in my brain
You''''re gone, you don''''t exist anymore
But I''''m still right here
right here on the bedroom floor

The thoughts in my head scream "die"
My heart stops, and whispers "Why?"
I start to scream and questioning
I can''''t understand anything
I chose a path in life which I can''''t walk
All I said back then was nothing but silly talk

I keep having these emotions
You can compare them with explosions
The result is seeing dead faces
and dreams of all these wonderful places
Fuck, I can''''t do this, not even in my own paces

So there I am again
Abandoned and left to rot
All you ever cared about was what you could gain
and not what I got”.
© R.E 2007

VAD ÄR DEPRESSION?
Enligt statistik visar det att varannan kvinna och var fjärde man någon gång under sitt liv drabbas av en depression. Att vara nedstämd och ledsen är någonting som tillhör våra liv. Depressioner tillhör en av vår tids folksjukdomar och att drabbas av en depression är absolut ingen dans på rosor. Stegen är oerhört svåra och taggarna sticker oss om och om igen.

Depressioner är inte detsamma som nedstämdhet även fastän man skulle kunna tro att det är samma sak. Depressioner pågår under en längre tid. Flera symtom som skall överensstämma med hur man känner sig – under lång tid. En depression gör så att man inte orkar göra någonting – allt känns meningslöst och man orkar inte lägga ner tid på att göra någonting som i slutändan inte blir bra i alla fall. Man kan tappa aptiten och man sover sämre om nätterna.
En depression handlar mycket om självkänsla och självkritik. Allting man går igenom handskas med självkritik och man känner sig dålig. Det är jobbigt och svårt att ta sig igenom dagarna. Man känner sig betydelselös av sin omgivning och man önskar ibland att man inte stigit ur sängen vissa morgnar.

Depressioner finns i olika former. Man kan lida av höstdepressioner och man kan lida av melankoli (en sorts fördjupning av symptomen depression). Årstidsbundna depressioner är vanligare hos människor än melankoli som bara drabbar en del utav oss. Årstidsbundna depressioner har oftast med hur ljussättningen är om året. På sommaren då det är ljus länge och solen skiner och värmer är det ovanligare med depressioner än vad det är när vintern närmar sig och det blir mörkare tidigare om dagarna och när det blir kallt. Det sägs att vi människor behöver tio minuters solljus/dag för att inte bli deprimerade/nedstämda.

Drabbas man av en depression börjar även hjärnan att påverkas. Man presterar sämre på arbetet och man får svårare att koncentrera sig under en längre tid. Signalsubstanserna i hjärnan påverkas också och det i sig kan drabba – sömn, aptit, tankeverksamheten och sexualiteten.


SYMTOM OCH BEHANDLING

Är du känslomässigt frusen? Känner du dig nedstämd eller betydelselös? Har dina föräldrar precis skilt sig eller har du förlorat någon du håller kär? Det kan vara tecken på en depression förutsatt att det håller i sig i minst två veckor. Inte förrän efter två veckor kan man ställa diagnosen – depression.
Symptomen behöver inte alltid vara psykiska utan kan också övergå till den fysiska delen av kroppen. Minskar man i vikt och känner man mindre matlust kan det vara ett symtom på en depression. Får man plötsligt sömnsvårigheter eller koncentrationssvårigheter kan det vara en. Det finns många faktorer som spelar roll i diagnosen.

Behandling
I dagens samhälle finns det ett rad antal med läkemedel som ska hjälpa människor som diagnostiserats med depression. De antidepressiva läkemedlen blir allt vanligare och idag, tack vare tekniken, har dem en specifik verkan och allt oftare slipper man biverkningar.

Idag kan man också behandla depressioner med hjälp av en teknik som kallas ECT som står för – Electro Convulsive Treatment. Det är en elbehandling som används vid gravt svåra depressioner när aktuella läkemedel inte hjälper patienten. Behandlingen går ut på att man framkallar ett epilepsiliknande anfall med hjälp av en svag elström som utförs under narkos.

En annan metod är att använda ljusterapi – detta är ett sätt som oftast använda mot årstidsbundna depressioner. Terapin går ut på att man får sitta i ett rum i ett par timmar. Rummet är helt vitt och väldigt ljust belyst av starka lampor.
På senare dagar har man också upptäckt att musik har en bra verkan mot depressioner. Genom att den drabbade får lyssna på lugn musik tillfredsställer man sinnet och kroppen som i sin tur gör så att man mår bättre.

Den viktigaste behandlingen är dock att man får stöd från familj och vänner. Man klarar inte av en svår depression på egen hand och därför är det viktigt att människor i sin omgivning vet vad som är på gång. Att bara bekräfta, finnas till och lyssna kan göra den mest deprimerade människan mindre deprimerad. Att veta att det finns någon som lyssnar – en nära vän eller en psykolog är viktigt. Att även veta att man inte är ensam är en faktor som spelar stor roll i hela rehabiliteringen. Tålamod och styrka är även viktigt i dagens samhälle. Allt fler och fler lider av svåra depressioner och för att ta sig upp över ytan är det viktigt att man kämpar och kämpar. Att man reser sig upp om och om igen efter ett nedslag och fall.

SJÄLVMORD OCH SJÄLVMORDSRISK
Självmordstankar och självmord blir tragiskt nog allt vanligare i vårt samhälle idag. Människor som lider av depressioner får inte tillräckligt mycket hjälp och stöd för att ta sig igenom den svarta tunneln som i sin tur i värsta fall leder till självmord.
Lider man av en depression färgas vardagen svart och tillvaron blir helt meningslös att uppleva. Man lär sig att bara se det negativa och man kan inte längre vara glad för det positiva som händer runt omkring. Det är extremt viktigt att man ser depressioner som en sjukdom och inte bara ser det som ett psykiskt problem.

Får man inte rätt behandling kan det leda till döden. Har det gått för långt kan det vara försent att göra någonting åt det. År 2004 tog ca 1400 människor livet av sig i Sverige. Av dem var ca 1000 av dem män och 400 kvinnor. Det stiger kraftigt och det är viktigt att man får rätt behandling i tid.

Man ska alltid ta självmordshot och självmordstankar på fullaste allvar. Oftast är sådana tankar om självmord väldigt planerade och det är oftast ingenting som händer impulsivt. Risken för att försöka begå självmord efter ett misslyckat självmordsförsök är mycket stor. Därför ska man se till att prata med någon så fort som möjligt om man börjar tänka på att begå självmord.

Idag finns det effektiv hjälp att få. Och det är extremt viktigt att man söker vård. Psykiatri och stöd är det vanligaste hjälpmedlet idag. BRIS, Rädda barnen, jourhavande kompis, präst och kurator är bra att vända sig till om man känner att man inte vill prata med någon som står en nära. Alla dessa har tystnadsplikt och får inte läcka ut med information som du ger dem.

Självdestruktivitet
Idag är det vanligare med självdestruktivitet. Vi är omringade av människor som lider av det. Det kan vara grannflickan, läraren eller servitören på din favoritrestaurang. Vem som helst kan lida av det och det är vanligt bland människor som lider av depressioner.

Är man självdestruktiv försöker man att stilla den psykiska smärtan med fysisk. Det vanligaste idag är att man skär sig själv. På så sätt glömmer man de psykiska besvären för en stund och fokuserar på den fysiska smärtan. En mildare destruktivitet är att använda ett gummiband och dra det och släppa mot handleden. Det gör också ont och man glömmer allting runt om för att fokusera på det fysiska.

Självdestruktivitet är givetvis ingenting man ska sträva efter att känna. Man ska inte sträva efter att må dåligt. Ingen människa i världen ska behöva må dåligt på grund av att man känner sig nedstämd, ensam eller betydelselös. Alla människor ska få känna sig älskade av någon och inte behöva stå i skamvrån av depressioner.

FÖREBYGG EN DEPRESSION
Det finns ingenting som visar oss människor hur vi kan förebygga en depression. Det man kan göra är att försöka omgiva sig med människor som betyder mycket, göra saker man tycker om att göra och försöka att tänka så positivt som möjligt. Att förändra vardagen och göra någonting nytt kan också hjälpa. Bowla, fiska, gå på bio – vad som helst. En förändring kan vara början på flera nya steg.

Det enda man ska ha i åtanke är att aldrig ge upp. Lyssna på musik, läs roliga tidningar eller böcker. Umgås med vänner och familj. Skaffa en hobby, någonting man kan sysselsätta sig med som gör att dagarna går fortare.

Något annat man kan göra är att försöka att inte vistas i för mörka rum. Ha lampor tända om nätterna när du är vaken och var ute så länge som möjligt tills det blir mörkt. Ha inte persienner eller gardiner fördragna för fönstren och lyssna inte på depressiv musik. Lyssna på någonting som gör dig glad.

EGNA REFLEKTIONER OCH ÅSIKTER
Jag har sen snart två år tillbaka blivit inblandad i en vardag fylld med ångest, depressioner och panikångestattacker. Dåligt självförtroende och dålig tillit hör också till mina veckodagar. Det är inte min vardag, men som jag nämnde tidigare är det den viktigaste människan i mitt livs vardag. Min pojkvän. Sedan barnsben har han tacklats med mobbing, dåligt självförtroende och rädsla. Tilliten har försvunnit och han har svårt för att lita på andra människor – även mig, trots att jag känt honom i snart två år. Alla problem har orsakat socialfobi, dålig självkänsla och i princip ingen tillit till andra människor.
Att leva med en person som är så underbar, men som har så enorma problem är både svårt och jobbigt. Jag har flera gånger velat ge upp och jag har ibland även börjat tveka på mig själv, klarar jag det här? Men eftersom kärleken till min pojkvän s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Depressioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-15]   Depressioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9648 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×