Blåbandsföreningen

4563 visningar
uppladdat: 2008-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Blåbandföreningen

Blåbandföreningen i Strängnäs bildades 1887 och redan från start fanns Augusta Widebeck där och styrde upp verksamheten. Föreningen hade en stor framgång och hade under sina bästa år 249 medlemmar. Strängnäs Blåbandhus är ett av de ståtligaste byggnadsverken i dåvarande Strängnäs. Tyvärr blev föreningen tvungen att sälja huset på 1950-talet pga. de stora kostnaderna.
Föreningen ordnade kaffefester, missionerings - och midsommar fester och lämnade även bidrag till olika verksamheter och hade även ett eget kafé i Strängnäs som hete Blå Bandet.
I slutet av 1990-talet gick blåbandföreningen i Strängnäs ihop med föreningen i Länna och föreningen finns kvar idag.

Lördagen den 14 maj år 1887 kunde man läsa i tidningen att alla som var intresserade att bilda en nykterhetsförening var välkomna till ett möte i folkskolan. Dagen efter hade en stor skara människor samlats utanför folkskolan, som alla hade läst annonsen och tillsammans gick det förväntansfulla in i lokalen.
Mötet började med en gemensam psalm och bön. Kandidat E. Huldin höll sedan ett tal där han påpekade hur nyttigt det är att vara absolut nykter och att tillhöra en nykterhetsförening. Människorna i lokalen satt som trollbundna av hans tal och redan samma kväll hade 46 personer blivit medlemmar och en Blåbandförening bildades.
Föreningens viktigaste syfte var att ”kämpa emot alkoholism och rusdrycker vilket är människors fördärv. ”
Inträdes avgiften blev 25öre och årsavgiften låg på 5öre/månad.
Insiativet togs av ”den varmhjärtade nykterhets kämpen ” kandidat E.Huldin och av fru Augusta Widebeck som var född Svinhufvud.


Föreningens första år

Blåbandföreningen protesterade mot användningen av svordomar och grovt tal. Ett beslut genomfördes och trycktes ut på papper och delades ut till hem, skolor och arbetsplatser.
På pappret stod följande: ”föreningen uttalar som sin bestämda mening att användningen av svordomar och annat rått tal är icke blott onödigt och fullt utan även från sedlig synpunkt förkastligt och att det på det kraftigaste bör bekämpas ”

Medlemmarna uppmanades att läsa böcker och tidningar folk skulle upplysas. Ett problem som fanns i Strängnäs då var meniga som mönstrade i Strängnäs och som brukade festa loss när dem hade permission. Föreningen ville ge dem ett alternativ till festandet, föreningen tog tag i saken och det serverades kaffe, sång och det berättades historier ledsna och roliga om fylleri och nykterhet. Allt för att få medlemmar. Föreningen satte även utt skyltar med texten:
”undfly krogen där förlorar du hälsa, anseende, pengar, familjelycka och samvetsfrid.”
Blåbandföreningen protesterade även mot alla ölkaféer som fanns i staden. Så småningom lyckades föreningen genom påverkan minska ölkaféerna till hälften.

År 1891 öppnade Augusta Widebeck caféet Blå Bandet där serverades kaffe och svagdricka som en motsatts till ölkaféerna och stadsfullmäktige skänkte ved till kaffet så att det kunde vara öppet även under vinter halvåret. År 1899 blev kaféet ett folkkök där det serverades mat till självkockspris och folkköket låg bara några meter från järnvägsstationen.



Blåbandföreningen idag

Idag kämpar blåbandföreningen för att få ungdomar att inte använda droger även alkohol är inräknad. Under 1960 och 1970 blev problemet med ungdomar och narkotika uppmärksammat blåband föreningen höll föredrag om problemen och 1965 hade föreningen ett arrangemang på vasaskolan och framförde programmet ”examensyra” föreställningen blev en stor succé och alla som såg föredraget och föreställningen tyckte att det var ett nykterhetsprogram med klass. Under det kommande åren har föreningen kämpat hårt för att se till att det i alla skolor hålls föredrag och att se till att medlemmarna vet om det bakomliggande orsakerna och ökar deras kunskap inom ämnena
I Strängnäs tidning 1974 stod det om ungdomar och deras supande och det var många av ungdomarna som skrev att de lät blev utstött ur gänget om det inte ville supa, rädslan av att hamna utanför var den viktigaste drivkraften för att hamna i ett missbruk av olika slag.
Ska det verkligen behöva vara så här undrade föreningen oc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Blåbandsföreningen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-19]   Blåbandsföreningen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9659 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×