Religion och vetenskap

8153 visningar
uppladdat: 2008-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Forskning inom genetik och genteknik har gått framåt med stormsteg de senaste årtiondena. År 2000 var människans arvsmassa kartlagd och tekniken är på väg framåt. Att klona ett djur är möjligt. Man kan t.ex. se till så att en ko ges konstgjorda enäggsfyrlingar, då även en enäggstvilling är en klon. Inom gentekniken har man även klonat får och andra djur, samt genmanipulerat växter och djur för starkare och mer effektivare egenskaper. Att klona en människa är dock en helt annan sak! Man får nu både se från det moraliska och det vetenskapliga perspektivet. Riskerna för missfall och missbildningar är stor och vad kommer hända med klonen som troligtvis får leva som försöksprojekt hela livet? Är det i sådana fall än människa? Har man då motbevisat guds existens? Nu är inte bara för fattigt vetande som är problemet. Att ha kyrkan emot sej med dess makt och inflytande gör projektet nära omöjligt. Här återkommer vetenskapens och kyrkans ständiga kamp.

Att se vetenskapens framsteg är för mig ett sätt att beundra guds storhet och makt. Detta kan ses annorlunda i olikas ögon. Då varken vetenskapen eller kyrkan vill ge med sej och erkänna den andras framsteg uppstår då den ständiga kampen om att ha folkets uppmärksamhet. Samtidigt som båda grenarna har poäng i det de står för, är det någonting som saknas.

Kan man leva utan vetenskap? Förutom läkemedel har inte vetenskapen bidragit med mycket positivt. Det är vetenskapen som står för miljökatastrofer, det är industrin och teknologin i största allmänhet som står för vår ojämnställda värld, ekonomiskt och globalt. Industrin är grunden till de moderna krigsteknikerna. Tekniken förvärrar konflikter och utrotar oskyldiga människor och mark till ingen nytta, då man vill visa sitt lands styrka genom det nyaste i vapenvärlden.

Genmanipulerade växter kan ses som någonting bra. Ta majs som exempel. Man ger majsen slitstarkare och kraftigare stjälk. Majskornen i sej får nu chansen att utvecklas på riktigt utan att bli störda av väder och vind. Samtidigt som de även begåvas som näringsrikare föda måste vi se till konsekvenserna.

Vad händer om de slitstarka egenskaperna hos majsgrödan sprider sig till ogräs och andra föraktfulla växter? Ska vi då se på hur dessa ändrar om i ekosystemet? Något sådant har ännu inte hänt i stor skala, men ett enda felsteg kan revolutionera samhället.

Dock är detta nödvändigt för fattigdomen, dock är det denna fattigdom som industrin en gång varit grunden för.

Tekniken leder bara förstorade världskonflikter. Tänk om allt skulle varit som från början. Man bodde i sin hydda i en by i regnskogen eller en iglo på grönland. Även här kom det upp stridigheter och svält. Detta var dock av naturliga orsaker som av dagens vetenskapliga framsteg förvärrar då de återigen uppkommer.

Då den vetenskapliga revolutionen dock har startat nu, är den svår att hindra, och istället se hur den förstör vår värld. Visst kan den reparera skadorna de orsakat, reparera städer från kärnvapenkrig, genmanipulera grödor till de fattiga, men att ersätta vad de en gång skapat kommer kosta ekonomisk, dock är det planeten som får ta värsta smällen. Om vi åter ser tillbaka hur allting var från början, kan vi då inte hur meningslös den teknologiska revolutionen var? Se vart den har lett oss? Se hur människan lider av att alltid behöva vara vackrast, mest begåvad och framgångsrik. Se bara vad idealet gör med oss. Media, TV, internet. Visst dessa tillkommer också med bra saker, men de sprider dock det vetenskapen en gång skapat. Utan stora krig, svält, fattigdom, vad hade då behövts yttras?

Jag anser att vetenskapen tillkommit med mer negativt än positivt. Vi behöver inte den värld vi lever i. Vad händer om kloning slår igenom. Vad blir konsekvenserna?! Vad får klonerna för människo värde? Konflikterna kommer igång som aldrig förr. Då man även kommer kunna ändra deras livsegenskaper får man börja se vad som egentligen är en människa. Är vi inte så speciella som man alltid trott, eller är detta åter ett bevis för guds storhet och makt, eller kommer resultatet bli det motsatta. En värld där milojoner människor inser att de inte behöver gud. Konflikter mot kyrkan uppstår, såsom konflikter ifrån kyrkans håll. Makten att vara störst, mest vetande och strävan för idealet kan vara en bra början till ett nytt samhälle. Istället för de nationalistiska tankarna är det nu en själv som är det enda att lita på, då ett flertal livsfilosofier försvinner med religionen.

Djupare tankar på evolutionen kommer tillbaka, tankar om hur allt skapats. Människor med tidigare stark gudstro börjar fundera på om slumpen kan vara anledningen till allt liv. Med tron om slumpen skulle en guds makt bara överskrida skapandet av en manipulerad cell.

Dock är denna värld för perfekt, för unik för att vara en slump.

Jag ser inte hur evolutionens tankar kan ta en helt ifrån gud. Människor har sett olika ut i olika tider, helt självklart. Detta är beroende på det komplicerade sambandet mellan arv och miljö. Men kan det ta en från gud. Vi vet mycket lite om vad som hände för miljoner år sedan. Bara för att ben och rester från mindre människoliknande varelser blivit funna, finns det inget som säger att det är den enda då levande arten av människoliknande varelser. Inget säger att en liten släkt av homosapiens sapiens har levt under livets gång och nu på senare tid spridits globalt och i storlek. Dock är detta ytterst osannolikt, men tanken på att det är här gud vill ha oss, är stark och övertygande. Kanske var det meningen att människan, skapad till guds avbild, skulle börja sitt liv i en redan färdigskapt värld. Kan inte skapelseberättelsen vara en liknelse på hur människa tillkom senare, då redan djur och växter bebott världen under längre tid. En liknelse på hur människan dock kommer att välja vetenskap och kunskap före gud. Kanske lever vi i en värld, aktuell att kolla tillbaka på vad bibeln har att säga. Dock kan man se hur kyrkan använder metoder, som inte är guds vilja, för att leda mot vetenskapen. Detta är inte bara en kamp om makt. Det är att inte veta hur man ska reagera, då man ser mänskligheten kvävas av någonting mindre meningsfullt, något som inte håller i längden, något som kommer välta världen.

Religion håller, det är mer än fakta som styr beslutet att följa en tro. Fakta är bara en liten del, det är känslan man lever på, lever för. Det är här som på många andra ställen känslan som styr, en stark känsla av övertygelse som för min del inte faller för vetenskap. Tvärtom ser jag fram emot att, som det ser ut i dagen värld, få reda på så mkt som möjligt om världen och dens uppbyggnad, att kunna visa att Gud är störst genom att beundra och sprida vidare kunskap om hans under och framgång.

Jag ska en dag se ett samband mellan Gud och vetenskapen som håller för allt. Att kritisera den andra sidan utan att veta något om...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Religion och vetenskap

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-20]   Religion och vetenskap
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9667 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×