HUR USA SRYRS

13 röster
14674 visningar
uppladdat: 2008-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Presidenten i USA väljs vart 4:e år och kan omväljas en gång. När en president väljs, utser han/hon vilka som ska sitta i regeringen.
I USA har presidenten den verkställande makten, och kongressen lagstiftande och den beskattade makten. Men presidenten kan också inlägga veto mot beslut i kongressen. Det menas med att presidenten får vara med och bestämma när beslut tas i kongressen.
Kongressen är en tvåkammarparlament, som består av 100 platser. 49 av platserna består av Republikanska partiet, och 49 av Demokratiska partiet. De två platser som återstår är oberoende.
Kongressen styrs av senaten, två från varje delstat. De väljs på sex år. I representanthuset, i kongressen sitter 435 valda representanter. Det är olika många från varje delstat, beroende på folkmängden i staterna. Kalifornien har 53 platser, och de stater med få invånare, har endast en var. Som tillexempel, North och South Dakota. Varje representant kommer från en valvalkrets, vinnarna i varje krets blir sedan representanter för delstaten.
Den amerikanska plitiken domineras totalt av två partier. Demokratiska och Republikanska parti.
USA är en federal republik. För att USA:s 50 delstater, ingår i en federation . det menas med att delstaterna har ett eget styre och bestämmer över många områden, på egen hand. De har egna lagstiftningar, inom skolan och sjukvården.
USA:s makt delning vilar på en tredelning, mellan presidenten, kongressen och högsta domstolen. Detta finns för att ingen ska kunna missbruka makten. Och för att det ska finnas en balans mellan olika maktcentra. Ett exempel på det är att presidenten inte kan starta ett krig, utan kongressens godkännande.
Presidenten bor i Vita huset, i huvudstaden Washington. Från sin ämbetsbostad, styr presidenten landet. Men eftersom USA är ett demokratiskt land, så kan en människa aldrig ensam besluta vad som ska göras. Därför är presidenten omgiven av politiska rådgivare och experter. De ska hjälpa presidenten att fatta beslut, och hjälpa honom att forma den politik som han ska försöka driva igenom.
Om presidenten skulle råka ut för något och avlida, finns en vicepresident som kan ta över honom.

De två största partier
Demokratiska partiet grundades efter valet år 1828. Demokratiska partiet är ett av de två största partierna i USA.
Socialliberalism är demokraternas politiska ideologi. Socialliberalismen är en gren av liberalismen som utgår från en positiv frihetsdefinition. Med detta menas att alla individer ska ha lika möjligheter och tillgångar till rättigheter, som ska garnteras av staten. Så som utbildning och sjuk vård.
Republikanska partiet är den andra stora partiet, som grundades år 1854. Partiet förespråkar generellt låga skatter. Och de är mer skeptiska till omfattande offentliga välfärdssystem än demokraterna.
Det republikanska partiet är för på ett starkt militärt försvar, och kriget mot terrorismen.
Partiets politiska ideologi är konservatismen, det menas med att partiet vill bevara en del av politiken sen förr.


Den 11 september
Den 11 september 2001, blev USA utsatt för en terrorattack. Vilket gjorde att den nuvarande presidenten George W Bush, förklarade ett krig mot terrorismen.


Slaveriet i USA
De svarta kom till USA som slavar från Afrika. De kom till USA genom triangelhandeln. Vilket innebar att slavarna tillfångatogs, såldes vidare till de engelska kusten och fördes till den amerikanska kusten.
Slavarna utnyttjades på ett mycket omänskligt sätt, de behandlades som djur. När de såldes fick de oftast jobba på någon bomulls- eller sockerrörsplantage.<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: HUR USA SRYRS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-21]   HUR USA SRYRS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9671 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×