White Trash

2 röster
8017 visningar
uppladdat: 2008-04-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
White Trash är ett nedvärderande ord för folk med låg status. En beskrivning på en människa som tillhör white trash är en person som har dålig ekonomi, ingen social status, är ouppfostrad utan moral, har vanligen ingen eller dålig utbildning och bor oftast i husvagn för att de inte har råd med annat. Uttrycket började användas i Baltimore och Washington DC i början av 1820-talet när många fattiga irländska arbetare emigrerade till USA och slogs om samma jobb som de svarta. De hade inga jobb, ingenstans att bo och de var de enda vita i USA utan slavar. Detta gjorde att de hade nästan lika få mänskliga rättigheter som de svarta.

White trash har nästan alltid använts som rasistisk term men nuförtiden syftar man mer på ordet ”Trash”, dvs. att man är värdelös, skräp med andra ord. Det har alltid varit en skam och förnedring att bli kallad white trash, men nu har det plötsligt vänt och många bär det med stolthet.

Vad kommer att hända i framtiden? Kommer den gamla meningen av white trash att dö ut?
Kommer det i framtiden bara vara en egen stil inom mode- och musikbranschen? Eller kommer white trash helt försvinna ur vårt ordförråd?

Nästan alla tror att uttrycket ”white trash” kommer ifrån Mississippi och Alabama i mitten av 1900-talet. Men bakgrunden till white trash sträcker sig längre tillbaka än så. Redan på 1820-talet började uttrycket white trash att användas. Det var då den så kallade ”byggnads boomen” var i USA, många svarta flyttade till Baltimore och Washington DC för att få jobb och många irländska arbetare emigrerade till USA. Dessa två samhällsgrupper var alltid konkurrerande, de tävlade om samma jobb, samma möjligheter och ibland t.o.m. samma partners. Slavar som fria, nästan alla svarta började använda uttrycket för att förnedra de vita. Att bli kallad white trash visade på att man hade väldigt dålig ekonomi och låg social status. Men inte nog med det, det var också oftast bevis på att du hade en dålig uppfostran och utbildning och det var inte helt ovanligt att folk ansåg att du inte hade någon som helst moral. Uttrycket white trash kommer från början ifrån uttrycket trailer trash eftersom att med den dåliga ekonomin hade många inte råd att skaffa hus och bodde därför oftast tillsammans med många andra familjer i samma situation i utkanten av de stora städerna i husvagnar då de var det billigaste sättet att bo. Uttrycket började alltså som afroamerikansk slang men allt eftersom det blev vanligare började den vita medelklassen också att använda det. Genom att kalla de mindre lyckligt lottade white trash fick de sig själva att verka mycket gynnsammare och av högre status än de egentligen var.

White trash begreppet spred sig snabbt i hela USA. I Harriet Beecher Stowe bok Onkel Toms stuga ifrån 1852 döpte hon till och med ett helt kapitel till ”Poor White Trash” och där beskrev hon de fattiga farmare som levde i södra delen av Amerika. Hon säger att slaveriet inte bara leder till förtryckta, olyckliga slavar utan också de fattiga vita som är ännu mer förtryckta och olyckliga. De tvingades in i odlingsbranschen för att klara sig överhuvudtaget. Innan white trash begreppet började användas kallades de för lerätare. Lerätarna hade fått sitt namn från ryktet att de levde på lera. Efter det att de rika familjerna tagit den näringsrika mark de ville ha för att odla på fick lerätarna helt enkelt ta den överblivna leran att bosätta och livnära sig på. White trash i söder var riktigt fattiga vita som inte hade råd att äga slavar. De var helt utanför samhället, det fanns få skolor och kyrkor vilket bidrog till att de var så obildade. Historien säger till och med att de svarta tyckte synd om dem.

I början av 1900-talet startade en politisk kampanj som gick ut på att man ville sterilisera alla white trash människor på grund av deras dåliga gener och ”förstörda blod”. Man ansåg att de var både psykiskt och fysiskt sjuka och att de inte förtjänade att leva. Ett skäl till deras dumhet och dylikt sa man var att de flesta white trash män utnyttjade sina döttrar och att man ägnade sig åt inavel. Otroligt nog gick kampanjen igenom. Det gick till och med så långt att år 1921 hade 15 stater i USA infört lag på att man skulle steriliseras om man var rankad som white trash. Nu efteråt har man räknat ut att över 8000 män och kvinnor tvångsteriliserades. År 2002 bad Alabama och fyra andra stater officiellt om ursäkt till de drabbade och deras familjer och nära. Det är otroligt att det tog dem så lång tid att inse att det de gjort, inte var rätt.

Något som inte så många vet är att många av nazismens idéer och tankar är hämtade ifrån den här perioden. Både nazismen och steriliseringen gick ut på att förnedra en viss folkgrupp, för att man inte tyckte att de förtjänade att leva. Nazismens hat ligger djupare och det var större skala och mycket hemskare. Med andra ord är det helt omöjligt att jämför de olika brotten.

Nuförtiden kallas alla vita människor som beter sig ovärdigt för white trash. Många tycker att de har sig själva att skylla att de inte har lyckats bättre och att de därför inte förtjänar någon sympati.

De är fortfarande människor av låg status osv. som kallas för white trash. Nuförtiden finns det däremot väldigt många förutfattade meningar angående begreppet, t.ex. som: du har hunden på framsidan av huset och inte baksidan, du fixar med bilen utomhus istället för i garaget, du har soparna ute och bränner dem när du får för mycket istället för att åka till soptippen eller att du tuggar tuggummi bara för att det är kul att irritera folk med smackande ljud.
White trash män karaktäriseras oftast grova och ska vara intresserade av typiska manliga och macho saker så som sport, tatueringar, jakt, motorer, vapen, cigaretter, snus, alkohol- främst öl, och sex. De håller sig gärna så långt borta från allt som är feminint t.ex. konst, dans, eller t.o.m. finare mat.
White trash kvinnor karaktäriseras som ofina med tatueringar och kroppspiercingar, de sägs också vara olydiga eller aggressiva i deras sociala beteende.

Hollywood white trash är en term som används mycket på kändisar som festar för mycket, t.ex. om Lindsay Lohan hittas sovande på gatan utanför en nattklubb står det genast att hon är white trash i skvallerpressen. Britney Spears alla förhållanden och hennes mentala instabilitet har gjort att hon blivit klassad som white trash i det amerikanska samhället. Att en av Amerikas rikaste arvtagerskor, Paris Hilton, kallas white trash är ett bra exempel på att uttrycket förlorat sin gamla mening. När tidningarna skrev att Paris blivit arresterad och skulle spendera tre månader i fängelse för rattfylleri sa de flesta ”Hon är puckad och white trash, hon förtjänar det”.

Det sägs att white trash är det enda rasistiska uttryck som fortfarande är okej använda i dagens samhälle. Därför har uttrycket blivit ett samlingsnamn för mycket klassförakt i det amerikanska samhället och många har börjat använda uttrycket i helt andra sammanhang. Uttrycket har blivit ett sätt för många vita som fortfarande känner ett förakt mot de svarta att på ett tillåtet sätt uttrycka sin vrede och sitt hat till fattiga vita istället. Det får dem att känna att det fortfarande finns en underklass i samhället som inte förtjänar bättre.

Samtidigt har det blivit lite av en trend att vara white trash. Många artister kallar sin stil för white trash och många mode kollektioner säger att de fått inspiration från white trash kulturen. Man tror detta kommer från att white trash kulturen är associerad med förtryck och det har blivit rebelliskt och ”äkta” att våga vara white trash och visa på att man vågar vara den man är och inte faller för grupptryck, det visar respekt och styrka hos en människa. Många privilegierande personer som vill ha en egen stil väljer därför ofta white trash kulturen.

En av de först kändisar som kallade sig själv white trash var komikern Roseanne Barr i hennes egna sit-com ”Roseanne”. Och den som satte white trash på mode kartan först var Ashton Kutcher när han började använda truckerkepsar, nätlinnen och trasiga jeans. Efter det har flera andra kändisar såsom Hillary Swank som växte upp i en husvagn, George Clooney med sin halvt irländska halvt amerikanska bakgrund börjat kalla sig själv white trash.

Det är också vanligt att man i media visar mycket stereotypiska serier med white trash familjer som är lata, outbildade, vulgära och som inte visar någon respekt till auktoriteter eller sociala gränser. Några exempel på tv-serier med white trash familjer eller karaktärer i centrum är ”The Simpsons”, ”Våra värsta år”, ”Skål” och ”The Drew Carey show”.

Jag tycker att det är hemskt att människan alltid vill ha någon att se ner på. Att man alltid måste vara bättre än någon annan. Att man alltid behöver bekräftelse. White trash begreppet har en mycket gammal och tråkig historia. 8000 män och kvinnor har blivit tvångssteriliserade på grund av att de klassats som white trash. White trash har gett grundläggande idéer till nazismen och är därmed också att klandra för det gigantiska folkmordet under andra världskriget. Själva begreppets ursprung är bara idiotiskt. Det visar bara på hur tävlingsinriktade vi människor är. Hade vi inte varit tvungna att alltid visa oss bättre än andra hade uttrycket white trash aldrig börjat användas. Om människan bara kunde nöja sig med att alla är olika och lever sitt liv på sitt sätt och inte alltid behöver vara precis som alla andra skulle rasistiska och nertryckande uttryck som white trash aldrig behövas finnas. Oturligt nog är vi inte uppbyggda så, utan vi ska alltid vara snäppet bättre än någon annan och vill alltid ha bekräftelse för allt vi gör.

Det folk inte tänker på är att fastän du mår bättre av att se ner och mobba någon har den personen också känslor som blir sårade på grund av dig. Som tur är så finns det få människor som faktiskt är så okänsliga att de fysiskt slår och skadar personer bara för att de inte tycker om dem. Men psykisk mobbning kan vara minst lika elakt om ibland ännu värre. Men när ett uttryck som white trash börjar användas av någon enstaka person är det nog väldigt lätt att många andra hänger på. Uttrycket kan ha börjat som ett skämt, med jag tror att det växer successivt och tillslut är det svårt för den drabbade att inte ta åt sig i alla fall. Och helt plötsligt har det lilla skämtet som var från början helt ändrat mening och blivit en självklar förnedring.

Det kommer alltid att finnas kvar förnedrande och kränkande uttryck, med tanke på att det ligger i människan natur. Detsamma gäller white trash. Även fast white trash har väldigt många fler och olika meningar idag än vad det hade förr kommer uttrycket alltid att vara ett nedlåtande och kränkande begrepp för de som blir utsatta. Och historien bakom kommer heller aldrig glömmas bort så även om det idag ibland har positiva meningar kommer det alltid att finnas folk som påminner oss om vad som egentligen menas när du kallar någon white trash.
Just därför tycker jag att det är fel att uttrycket idag har så många dubbelmeningar. Hollywood white trash till exempel är ett bevis på hur odugliga vita människor kan vara fastän de har all potential att lyckas. Att bli kallad Hollywood white trash är en stor skam och det ska mycket till innan du sjunker så lågt att det amerikanska samhället är ense om att du inte förtjänar den rikedom och lycka de anser ligger i att vara känd. Samtidigt finns det personer i Hollywood som gärna kallar sig white trash. För att de tycker att det är gediget och äkta att förknippas med en bakgrund av förtryck och förnedrelse. De bär titeln med stolthet och gillar att inte vara precis som alla andra.

Å andra sidan är det kul att white trash på en nivå har blivit pånyttfött. Nuförtiden är det väldigt trendigt inom nästan all kultur, däribland mode musik, tv och litteratur. Väldigt många modekollektioner säger sig vara inspirerande av white trash kulturen och detsamma gäller i musikbranschen.

Dock är det så att de personer i samhället som faktiskt tillhör kategorin white trash aldrig själva skulle ha råd att köpa kläder ifrån en trendig kläddesigner. Därför tycker jag att det känns fel att så många kändisar faktiskt associerar sig själv med white trash kulturen.
Om jag bodde i USA och var white trash skulle jag bli jätte irriterad på alla de rika och lyckade människor som står på röda mattan inför Oscarsgalan och säger att de är white trash.
Hela deras liv är så icke white trash det kan bli. Om man har växt upp i ett husvagns område så kan det vara okej att påpeka att man kommer från en white trash bakgrund, men du kan inte påstå att du fortfarande är det när du står där inför alla tusen paparazzifotografer och ler.
Jag antar att de kallar sig white trash för att visa att de har för att bli framgångsrika. Om man växer upp i ett husvagns område kräver det mycket hårt arbete och talang för att klättra så pass högt på den sociala stegen i USA. De vill antagligen visa att de inte har fått någonting gratis utan att de förtjänar allt det de lyckats tjäna sig till. De kallas sig white trash för att de är stolta över att de lyckats trots sinn bakgrund och för att få folk att inse att de har talang och inte bara en känd släkting som det är i många fall.

Det är inte många som faktiskt kan kalla sig white trash utan att skämmas, det är i princip bara kändisarna. Om du faktiskt är white trash tror jag inte att du gärna skryter om din dåliga uppfostran och låga status. Du måste vara överdrivet lyckat för att folk inte ska börja ifrågasätta din uppväxt om du kallar dig själv white trash. Som kändis däremot vet alla vem du är och om du kommer från en white trash bakgrund måste du ha lyckats för att i första hand bli känd. När du väl har ett igenkänt ansikte och erkänner dig själv som white trash, eller i alla fall att du kommer ifrån en white trash bakgrund är det ingen som kan klaga på att du är misslyckad och dum i huvudet. Om man ser det från den vinkeln är det väldigt av starkt av kändisarna att stå för sina white trash bakgrunder. Men jag tror att det också kan sätta press på en del människor inom white trashen som gärna vill ha lyckats men som skyller sin dåliga karriär på sin uppväxt. När de då ser de få white trash kändisar med sina lyckade karriärer har det inget att skylla på längre och känner sig troligtvis ännu mer misslyckade än innan.

Uttrycket white trash tror jag alltid kommer att finnas kvar. Det kommer kanske inte alltid ha exakt samma betydelse som innan. Antagligen kommer det att få en massa nya betydelser som vi aldrig skulle kunna gissa oss fram till, på samma sätt som att jag tror att man förr i tiden aldrig skulle kunna sagt att man idag skulle ha skapat ett flertal framgångsrika tv-serier innehållande white trash familjer.

Däremot tror jag att den egentliga och första betydelsen aldrig kommer att försvinna. Däremot kommer kanske inte alla detaljer att kvarstå. Att man måste bo i husvagn t.ex. från början var det en självklarhet eftersom att uttrycket man använde då var trailer trash och inte white trash. Men nuförtiden är det många som kallas white trash fastän man aldrig varit i närheten av en husvagn. Inom mode och musik kommer white trash stilen att bli opopulär och ute precis som med alla andra stilar och därmed försvinna ett tag men sen tror jag att modet kan komma tillbaka och då kommer det fortfarande att kallas för white trash och inte för något nytt.

Det började som ett kränkande skällsord för fattiga vita arbetare som bodde i husvagn i Amerika i början av 1800-talet. Det spred sig sedan söder ut och de gamla lerätarna fick ett nytt ökennamn. Detta ledde till en politisk kampanj mot att white trash människor inte förtjänade att skaffade barn och därför skulle steriliseras. År 1921 hade en lag på att white trash män och kvinnor var tvungna att sterilisera sig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: White Trash

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-24]   White Trash
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9695 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×