Genustema

3219 visningar
uppladdat: 2008-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur framstås igentligen männen respektive kvinnorna i olika texter? Jag har tagit reda på det genom att läsa tre stycken romaner och sedan svarat på några frågor utifrån genusperspektiv som vi fått på svenskan.

Jag har läst romanen när Jason mötte Sophie som handlar om den arbetslösa Sophie som får ett arbete hos en känd kändis advokat som hans assistent. Hon har lite problem på jobbet då alla verkar störa sig på hennes eldröda hår istället för att se hur hon är som person.
Sophie åker med Jason till den Tahitiska ön Bora Bora för att försöka förhindra en skilsmässa mellan två kända skådespelare och det blir inte riktigt som de tänkt sig men Sophie hittar en lösning och fixar tvisten.

Kvinnorna i boken framställs som mycket starka i sig själva, snygga, rädda för rivalitet och fördomsfulla. Männen framställs som väldigt maskulina, intelligenta och fördomsfulla.
Likheterna mellan männen och kvinnorna är att båda grupperna verkar vara väldigt fördomsfulla eftersom de dömmer folk efter deras utseende och bakgrund. Skillnaderna är att kvinnorna är rädda för att andra kvinnor ser bättre ut och drar till sig männens intresse mer medans männen inte alls verkar bry sig om något sådant. Männen framstås som intelligenta men ingen sådan egenskap visas så många kvinnor, huvudpersonen i romanen verkar vara den enda kvinnan som är intelligent och snabbtänkt.
Det finns två sätt som kvinnorna i boken är mot varandra, antingen så är de bästa vänner eller så avskyr de varandra på grund av rivaliteten om männens uppmärksamhet. Männen i romanen framställs bara som goda vänner mot varandra, där existerar inte någon rivalitet eller avsky. Mot männen är kvinnorna väldigt hatiska och krävande, även detta på två olika sätt, antingen kräver de uppmärksamheten på grund av att de tycker om mannen eller så kräver de uppmärksamheten för att de vill göra andra avundsjuka och sårade. Mot kvinnorna är männen föraktningsfulla, kärleksfulla eller hatiska. De är föraktningsfulla på grund av att de dömmer kvinnorna efter deras utseende och verkar tro att kvinnor inte har någon hjärna eller några känslor då de ser kvinnorna som en lekplats, skapad för deras njutning. De är kärleksfulla mot de kvinnor som de håller av och hatiska mot de kvinnor som de inte längre har några känslor för och de vill skada dem känslomässigt så mycket som de bara kan. Både männen och kvinnorna vill skada de som de säger att de inte har några känslor kvar för, men jag tror att de gör det för att dölja att de fortfarande finns känslor kvar så att de slipper bli sårade.
Jag tolkar det som att romanen har påverkats av att en kvinna skrivigt den för om de hade varigt en man som skrivigt den kanske det hade varigt advokaten Jason som löst tvisten mellan skådespelarna. Sen kanske inte en man hade skrivigt att en man anser att han är mäktigt och oemotståndlig kung och en kvinnas kropp som en lekplats som är skapad för hans njutning, det låter inte lika troligt som att en kvinna skulle skriva det. Sen kanske inte en man hade lagt så mycket story med att visa vilka fördomar det finns mot kvinnor bara för att de ser bra ut och sticker ut från mängden med sitt utseende.
Jag tror att tiden romanen är skriven påverkar innehållet gällande genus väldigt mycket. De fördomarna som beskrivs är inte lika vanliga idag då man faktiskt förstår att kvinnor kan vara väldigt intelligenta. Men jag tror att själva historien skulle vara densamma även om den skulle skrivas idag. Jag tror att kvinnornas och männens karaktärer skulle beskrivas annorlunda idag, jag tror inte att det skulle vara så stor skillnad mellan männens och kvinnornas ställning eftersom jämställdheten har kommit framåt i verksamheten idag än vad den hade gjort när romanen skrevs.



Jag har läst romanen tusen röda rosor som handlar om Perdita som är en brottardotter som har ärvt ett hus i New Hampshire men som hon inte har råd att bo kvar i och måste sälja. Ben Squires, en rik man från Boston är villig att köpa huset om hon bara ordnar upp några problem angående huset först, undertiden han väntar på att köpet ska gå igenom så vill han hyra huset. Perdita är fattig som en kyrkråtta och har inte råd att fixa problemen angående huset eller flytta heller för den delen. Det slutar med att hon blir inneboende med Ben i sitt hus. Till en början hatar de varandra och han verkar tro att hon finns där för nöja till honom, men efter ett tag börjar känslorna spraka mellan dem.

Kvinnorna framställs som starka då de alltid måste skydda männen från alla motgångar här i livet. De framstås även som en kämpar eftersom de måste slåss för det de vill uppnå i sitt liv, de är ytliga som dömmer folk efter deras utseende och bakgrund, de framstås som självsäkra men egentligen så är de ganska blyga och osäkra men gömmer det bakom en tuff fasad som består av mycket smink, attityd och självsäkra och utmanande kläder. Ju osäkrare de känner sig desto mer smink har de, desto djärvare kläder sätter de på sig och attityden är alltid tuff. Denna fasad har kvinnorna eller rättare sagt kvinnan i boken byggt upp för att kunna försvara och skydda sig, på så sätt bli hon inte lika lätt sårad och attackerad av dömande människor i hennes närhet, hon är väldigt föraktfull mot andra människor och kan uppfattas som arrogant men det bottnar bara i hennes egen osäkerhet som hon döljer skickligt. Hon kan också uppfattas som väldigt känslokall då hon inte visar sina känslor utan gör om dem till dramatiska scener istället, detta gör hon för att hon tror att om man visar att man är ledsen så kan man uppfattas som svag och det vill hon inte.
Männen framstås som intelligenta då de har en fin utbildning och ett bra jobb som de tjänar bra med pengar på, de är väldigt självsäkra och tror att de är mycket bättre än människor som har det mycket sämre ställt ekonomiskt än vad de har och dömer folk efter deras utseende och bakgrund, de tror att alla kvinnor är lättfotade och försöker dra fördel av det, men trots allt är de inte lyckliga trots deras pengar som de tycks samla på hög, det finns något som saknas i deras liv men de har inte riktig förstått vad det är. Männen framstås som starka då de är väldigt maskulina och har en välbyggd muskulös kropp, de är föraktfulla mot människor som de inte känner eller tycker särskilt mycket om men väldigt kärleksfulla när de verkligen tycker om någon.
Likheterna på framställningen av männen och kvinnorna är att båda parterna är väldigt dömande efter folks utseende och bakgrund, båda framstås som självsäkra utåt fast de kanske inte är det på insidan men självsäkerheten får folk att låta dem vara, de är båda föraktfulla mot människor som de inte hyser några varmare känslor för, deras fientlighet gör att man undrar om de är rädda för att ha kontakt med andra medmänniskor. Båda parterna verkar ganska olyckliga då de båda förlorat någon eller några som de har hållit kärt vilket kan vara en anledning till att de inte vill visa sina känslor för omvärlden. När de väl tycker om någon så är de väldigt kärleksfulla mot den personen vilket också är något som de båda parter ha gemensamt.
Skillnaderna mellan männen och kvinnorna är att kvinnorna låter utseendet visa att de är väldigt självsäkra medans männen bara har attityden och tron att de är överlägsna alla andra. Kvinnorna verkar vara ganska svaga och kompletterar detta med en djärv utstyrsel, mycket mascara och en tuff attityd medans männen verkar vara ganska starka då de har en muskulös kropp och en hård attityd. En annan skillnad är att männen har mycket pengar medans kvinnorna är fattiga, även fast det finns lite missuppfattningar om den frågan i boken.
Mot varandra är kvinnorna rättfram och rakt på sak, de kan prata om allt och finns alltid där för varandra, så länge de är vid liv så att säga. De ger varandra tips om hur de ska klara den tuffa vardagen och stöttar varandra när de har det svårt.
Mot varandra är männen väldigt affärsmässiga då de deras relation till varandra är arbete. De lägger fram vad de vill ha för resultat och förväntar sig det inom en snar framtid och när det inte går som det tänkt sig straffar de sin omgivning genom att vara ytters otrevliga.
Mot männen är kvinnorna antingen föraktfulla, kärleksfulla eller artiga, det beror helt på relationen mellan dem. De är föraktfulla mot de män som inte behandlar dem med respekt eller om de bara inte har några varma känslor för dem, de är väldigt kärleksfulla och skulle göra vad som helst för de män som de håller av och rentav älskar och de är artiga mot de män som de arbetar med eller inte känner så bra, så länge männen är trevliga mot dem annars blir de genast föraktfulla mot dem.
Mot kvinnorna är männen väldigt dömande, de drar alla kvinnorna över en kam då de tror att alla kvinnor är lättfotade, vilket inte alls stämmer. Männen dömer kvinnorna efter deras utseende och bakgrund och behandlar dem efter sin uppfattning om dem därefter vilket inte alltid stämmer då skenet kan bedra, vilket man kan säga att det gör i den här romanen. Om männen har känslor för kvinnorna är de väldigt beskyddande och kärleksfulla, de gör vad som helst för att kvinnan ska må bra och ha allt hon önskar sig, men om mannen inte alls tycker om kvinnan är han väldigt föraktfull mot henne, han behandlar henne som om hon inte klarar av någonting själv och inte är lika mycket värd som honom. Han tar hand om kvinnan på ett sett som är förnedrande mot hennes intelligens och styrka, de hjälper henne med minsta lilla sak och när hon inte klarar av en grej så är de väldigt spydiga mot henne när de förklarar hur man ska gå tillväga.
Både kvinnorna och männen dömer varandra vid första anblicken och gör sedan en tolkning av personen av vad de sett sen behandlar de personen efter sin tolkning och de verkar ha svårt att förstå att deras tolkning av den andra personen inte alltid stämmer, vilket skapar konflikter och problem, de blir ofta osams eller sårade. Båda parterna är väldigt föraktfulla mot den andra parten om de inte hyser några varmare känslor för denne men om den har känslor för den andra parten visar de sina känslor genom att göra allt de kan för att få den andra personen att må så bra som möjligt och uppnå sina behov.
Jag tycker inte att de finns några större skillnader av hur de olika genusgrupperna är mot varandra respektive den andra genusgruppen, de är ganska lika.
Jag tolkar det inte som om romanen har påverkats av att den skrivits av en kvinna, jag tror att den skulle vara skriven på ungefär samma sätt om det hade varigt en man som skrivigt den eftersom författaren inte har tagit någon ställning till någon speciell genusgrupp.
Jag tror att romanens innehåll har påverkats av tiden den skrevs då språket ibland känns lite gammalmodigt och de är så stor skillnad mellan männen och kvinnorna. Jag tror inte att det skulle vara lika stor könsroller om romanen hade skrivigts idag, annars tror jag att den skulle vara i princip likadan bara att språket skulle vara lite modernare.



Sen har jag även läst romanen Utan återvändo som handlar om modellen Becky som träffar en gammal bekant från sin barndom på ett flygplan från New York och det är ingen bekantskap som hon gärna tar upp igen då denne man, Stirling Robard, orsakat henne mycket smärta i hennes ungdom. Hon avböjer en pratstund med honom då hon inte vill ha någon kontakt alls med Stirling. Några dagar senare träffas de igen på en fest i Schweiz hos hennes väninnas föräldrar som firar sin 25:e bröllopsdag. Hon försöker vara artig och han bjuder ut henne på lunch som hon är tvungen att tacka ja till för att inte vara otrevlig. De lär känna varandra på nytt och hon märker hur fel hon haft om honom, hon märker även vilken personkemi de har och hon dras till honom mot sin vilja.

Kvinnorna i romanen framställs som mycket vackra då de är fotomodeller, de är väldigt dömande då de dömer folk efter deras utseende och deras bakgrund, de är väldigt känsliga och blir väldigt lätt sårade eller så är de väldigt självsäkra och tar för givet att de kan få vilken man de vill, de är lite tillbakadragna och säger inte allt de tänker vilket gör att folk ofta missuppfattar dem, de är väldigt osäkra i sig själva och vad de tycker om vissa personer i deras omgivning, de vet inte om de ska släppa fram sina känslor eller hålla dem inne eftersom de är rädda för det nya och okända. En del av kvinnorna hoppar från man till man med lätthet medans vissa kvinnor inte ens kan tänka tanken att göra något sådant. När de väl har hittat någon de tycker om vänner, familj eller partner så är de väldigt kärleksfulla mot dem och visar verkligen vad de känner för dem och de gör allt de kan för att hålla den de håller av till lags.
Männen i romanen framställs som snygga och muskulösa vilket ger en skyddande bild. De är alla väldigt framgångsrika och tjänar bra med pengar och eftersom de är väldigt framgångsrika så kan de uppfattas som intelligenta. De är väldigt självsäkra och tar för givet att kvinnor är attraherade av dem och vissa av dem vet att de ser bra ut och försöker utnyttja detta för att charma kvinnor, vilket inte allt alltid fungerar eftersom kvinnorna är ute efter mer än utseende det vill ha en fin insida också. Männen är väldigt artiga mot andra människor och säger inte saker som kan uppfattas som oartigt. De är väldigt dömande då de dömer människor efter deras utseende och deras bakgrund plus att de verkar tro att alla kvinnor är extremt lättfotade. De kan vara en aning föraktfulla mot de människor som de inte tycker om men annars är de mycket artiga och när de väl tycker om någon så är de väldigt kärleksfulla och hjälpsamma, de vill inte se någon slösa bort eller förstöra sitt liv.
Likheterna mellan de olika genusgrupperna är att både männen och kvinnorna dömer folk efter deras utseende och deras bakgrund, de flesta av dem är väldigt självsäkra och tar för givet att många ur den andra genusgruppen är attraherade av dem. De har alla gott om pengar och lever ett rätt så glamoröst liv. De är väldigt kärleksfulla mot dem de tycker om och artiga mot de som de inte tycker om men inte har några negativa känslor för.
Skillnaderna mellan de olika genusgrupperna i romanen är att männen verkligen visar vad de känner och säger vad de tycker medans kvinnorna håller tillbaka då de är osäkra på det nya och okända, de vill inte bli sårade i onödan. Männen framstås som mycket maskulina med sina muskler medans kvinnorna framstås som mycket vackra då de är fotomodeller.
Mot varandra är kvinnorna mycket vänliga och de kan prata om allt mellan himmel och jord, de ger varandra tips hur de ska sköta sina relationer och hur de ska handskas för att behålla sina relationer.
Mot varandra är männen mycket affärsmässiga och artiga, de pratar väldigt mycket om affärer.
Mot männen är kvinnorna trevliga, retfulla och kanske rentav kärleksfulla om de hyser några känslor för dem. De är väldigt flirtiga och vet för det mesta vad de vill men säger inte allt de tänker och tycker till männen vilket kan göra att männen missuppfattar dem, de tror att de vill en sak fast de vill en annan vilket lätt kan skapa konflikter mellan dem.
Mot kvinnorna är männen flirtiga och de visar vad de känner för dem. De är väldig kärleksfulla mot de kvinnor de tycker om och gör allt de kan för att vara hjälpsamma och visa hur de känner. Mot de kvinnor som de inte har några starkare känslor för är de väldigt artiga. Männen är väldigt uppriktiga och säger vad de tycker och tänker till kvinnorna och om kvinnorna vilket kan göra att kvinnorna blir bortskrämda
Jag tror inte att texten har påverkats så mycket av att författaren är en kvinna, det märks bara lite då och då, tillexmpel när hon beskriver hur Becky mådde i tonåren och hur dåligt Stirling fick henne att må, då författaren tar ställning till hur Becky känner sig men inte varför Stirling var som han var mot henne. Sen får man veta väldigt mycket vad Becky tycker och känner om Stirling och deras förhållande men man får inte veta så mycket om vad Stirling tycker och tänker om Becky och deras förhållande mer än det han säger till henne. Jag tror att man skulle få veta lite mer om vad Stirling tycker och tänker om Becky och deras förhållande om det hade varit en man som skrivigt romanen, sen kanske inte en manlig författare hade fokuserat så mycket på de kvinnliga problemen i vardagen som författaren till romanen har gjort och det kan ju bero på att hon är en kvinna.
Jag tror att textens innehåll har påverkats av den tid den är skriven. Vardagen i romanen är väldigt lik vardagen idag och jag tror att man kanske lever som de gör i romanen om man har de pengarna och karriärer som de har. Det som jag tror skulle beskrivas annorlunda idag är nog att mobiltelefoner skulle finnas med i romanen, i dagsläget verkar det som mobiltelefoner inte existerar och men får inte tag på den man vill om denne inte är hemma och kan svara i sin hemtelefon. Om romanen hade varit skriven idag tror jag att människorna i romanen skulle ha haft mobiltelefoner så att de är lite mer anträffbara än bara hemma, annars tror jag att romanen skulle vara i stort sätt likadan.



Likheter mellan de tre olika romanerna är att alla tre romanerna har en kvinna som huvudperson vilket jag tror kan bero på att det är kvinnor som förlaget riktar sig främst till. Kvinnorna i romanerna verkar ha fallit för ”fel” man, men denna man visar sig sen i slutet vara helt rätt man för dem. Alla romanerna slutar lyckligt med att kvinnan får den man hon älskar, de förlovar sig och ska gifta sig så snabbt de går.
I övrigt så tycker jag att nästan alla människorna i romanerna är väldigt ytliga och dömer folk efter deras utseende. De flesta personerna är osäkra till grunden och bygger upp en skyddande fasad av attityd för att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genustema

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-25]   Genustema
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9716 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×