Kriminologi - Ungdomskulturer SKINHEADS

10 röster
17223 visningar
uppladdat: 2008-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Politiska åsikter
Alla skinheads har inte samma politiska åsikter, beroende på vilken sorts skinhead man är så en viss åsikt. Några exempel på olika skinhead med olika politiska åsikter är:
• Oi-skinheads är oftast partipolitiskt oberoende men de är ofta anti-nazister
• Redskins och Herberts är kommunister
• Boneheads är skinheads med nazistiska åsikter
• Fencewalker är en skinhead som umgås i både nazistiska och anti-nazistiska skinheads kretsar.

Förening
Det som förenar skinheads till en subkultur är musiken, klädstilen och åsikterna beroende på vilken sorts skinhead man är.

Musik
Skinheads lyssnar på:
• Oi
• Ska
• Punk
• Reggae.
Det som kännetecknar skinheads är deras klädstil som främst består av hängslen, kängor, bombar-jackor och skjortor. De kan även kännetecknas på att de brukar vara rakade.
Skinheads finns främst i storstäderna och de kommer främst ifrån arbetarklassen.



Historik bakom kulturen
Den första skinheadvågen uppstod i Englands arbetarklass under slutet av1960-talet som en förlängning av modskulturen, som var en tidigare subkultur, och starkt påverkad av jamaicanska invandrare. Massmedia skapade ordet skinheads 1969 och ordet togs av skinnskallarna själva. Under det här året växte antalet skinheads kraftigt, och uttrycket "Spirit of ''''69" har en nostalgisk klang inom kulturen. Den första vågen försvagades 1972 då de sista skinheadsen bara fanns kvar på enstaka ställen under resten av 70-talet.

Den andra skinheadvågen uppstod på slutet av 1970-talet som en del av punken. Denna rörelse var stark enda tills det engelska skinheadbandet Skrewdriver trädde fram i media år 1982 som rasister och utsåg sig till talesmän för alla skinnskallar. Efter det började nynazistiska rörelser ta över skinheadkulturen i större delen av Europa och Nordamerika. Detta ledde till början av subkulturens borttynande, men det ledde också till uppkomsten av SHARP (Skinheads Against Racist Prejudice) i USA år 1987, vilket kommer att utgöra en del av den tredje vågen.

Den tredje skinheadvågen uppstod på 90-talet och försökte återuppliva de tidigare skinheadsvågernas mode och musik, bland annat ska och Oi musiken. Det var under den här tiden som SHARP blev riktigt stort i Europa efter att Roddy Moreno, sångaren i The Oppresed började ge ut SHARP flyers på sina konserter.

Numera finns ett antal olika undergrupperingar inom skinhead-kulturen, som till exempel Oi-skinheads är oftast partipolitiskt oberoende och ofta anti-nazister, Redskins och Herberts är kommunister, Boneheads är nazistiska skinheads och fencewalker är skinheads som umgås i både nazistiska och anti-nazistiska skinheadkretsar. Det finns även en skinheadgrupp som kallar sig R.A.S.H. ("Red and Anarchist Skinheads). Under 2000-talet har en intern kritik vuxit fram mot att sätta en beteckning framför ordet Skinnskalle eller Skinhead eftersom man som Skinhead inte är bunden till någon form av politisk åsikt utan man är fri att tycka precis vad man vill. Här i Sverige kallas skinheads ofta för bulor.



Kvinnliga skinheads
Tjejer som är skinheads kallas oftast för skingirls eller skinettes, och brukar ha en speciell frisyr kallad "Chelsea" som innebär att håret är klippt eller trimmat kortare på hjässan. Detta brukar ofta kombineras med lugg, hår i nacken och hår som hänger ner framför öronen. De har ofta korta kjolar och nätstrumpbyxor eller ett par jeans tillsammans med ett par lågskor och en skjorta eller en piké. Annars klär dem sig i princip som sina manliga kamrater.
Den äldre skinheadsens tjejer var ofta punkare



Egna tankar runt kulturen
Vi tycker att det är väldigt synd att folk har missförstått vad skinheadkulturen innebär och förknippar skinheads med rasism och nazism. Vi tycker att man inte borde döma folk efter vad man tror att de har för åsikter utan istället ta reda på deras åsikter genom att fråga dem så att det slipper bli en massa missförstånd i samhället, för om alla är ovetande och tror att alla skinheads är rasister och nazister så kommer ju de behandlas efter det och det är inte rättvist. Vi tycker även att det är bra att man inte måste ha en särskild politiskt åsikt bara för att man är skinhead utan att det finns grupper inom kulturen enligt vilka åsikter man har vilket gör subkulturen mycket bredare och fler människor kan ta del av den.



Som avslutning vill vi ta med ett...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kriminologi - Ungdomskulturer SKINHEADS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-25]   Kriminologi - Ungdomskulturer SKINHEADS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9718 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×