Judendom/kristendom

14 röster
20722 visningar
uppladdat: 2008-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är Religion? Det är en fråga som går att vrida och vända på i det oändliga. Att besvara helt objektivt är svårt, för då finns det inget egentligt svar. Subjektivt skulle jag svara att religion är den livsstil man valt att följa och hedra i största möjliga mån, och att den är helt klart nödvändig för fortsatt hälsa. Men jag väljer att fortsätta att se på det hela från ett objektivt perspektiv.

Ser man på oss idag förklaras människans beteende och vår utveckling många gånger med hur religionen har påverkat våra förfäders liv, eftersom religioner i största allmänhet alltid har varit en ofrånkomlig del i vår tillvaro. Du behöver bara kasta en snabb blick i almanackan för att se att de allra flesta av våra röda dagar har en kristen innebörd, dessutom bygger våra svenska lagar på 10 guds bud.

Men låt oss spekulera om hur det var från allra första början, låt oss säga för hundratusentals år sedan, när människor fortfarande levde ett primitivt liv, berättade man för varandra om solen, vinden, jorden och allt det övriga naturen ger för att det förundrar oss, och människor som vi är behöver vi alltid en förklaring till allt nytt vi ser, och för hundratusen år sedan var gudar och gudinnor kanske den bästa förklaring man kunde få till varför vi finns, varför gräset växer, varför solen skiner och varför regnet faller. Man kanske också tänkte sig att allting hade någon större makt hängande över sig. Så som vi styrde över viltkreaturens liv, var också någon tvungen styra över våra. Självklart har utbudet av religioner ökat och de har alla utvecklats på olika håll, både på gott och ont.

I och med att jag skriver den här uppsatsen hoppas jag kunna få större kunskap om religionernas skillnader samt likheter och hur de ser ut i vårt samhälle idag. Jag kommer att inrikta mig främst på Judendomen och kristendomen.

 Hur ser vardagslivet ut i den judiska, respektive kristna familjen?
 Vilka räknas som religiösa?
 Varför firas det en massa högtider?



Världen och dess religioner.
Religion: ”Vördnad för det heliga gudsdyrkan, ett ord av omdiskuterat ursprung. En kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generell accepterad heltäckande definition.” (Nationalencyklopedin 1994 s.488)

Själva ordet religion kommer från latinska ordet ”religo” och det betyder att vara noggrann, samvetsgrann, ta något på allvar. 2008) Många tror också att ordet kommer från termen ”religare” vilket betyder att knyta samman.

Det finns över 165 religioner i världen, men det talas oftast om de fem världsreligionerna, Islam, Judendomen, Kristendomen, Buddismen och Hinduismen.


Kristendomen 2 miljarder

Islam: 1,3 miljarder

Hinduismen:900 miljoner

Buddismen: 360 miljoner

Judendomen: 14 miljoner


Det här är statistiken för de fem största religionerna samt de som inte anser sig troende. till skillnad från Hinduismen som har ett miljontal gudar, är kristendomen, judendomen och islam är religioner man kallar ”monotypiska” D.v.s. att de tror på en enda Gud. Dessa tre monotypiska religioner bygger på samma grund.

Bakgrund Judendomen
Judendomen är den äldsta av världsreligionerna. Den grundades ca 2000 år f. Kr när Gud valde ut en man, Abraham för att bli stamfader till ett stort folk. Detta folk var Guds utvalda folk, och de skulle bli grunden till dagens judar. Judarna var länge slavar i Egypten, men lyckades bli fria med hjälp av Mose, en judisk pojke som blev uppfostrad av Faraons dotter. Mose var de judiska folkets ledare under uttåget och vandringen som pågick under 40 år. Mose dog innan de hittade det förlovade landet, Kanaans land, som skulle till att bli Israel. Jerusalem utsågs till huvudstad och ett tempel byggdes. Men 79 e.kr blev de besegrade av babylonierna som rev ner templet i Jerusalem och tvingade judarna att lämna sitt land.


Dessa utdrivningar gör judendomen till en mycket utspridd religion. Man kan tydligt se hur judarna utvandrat och flyttat omkring, eftersom judar aldrig försöker omvända människor till deras tro.

Omskärelsen
”Och detta är det förbund mellan Mig och er och era barn efter er, som ni skall hålla: allt mankön bland er skall omskäras; på er förhud skall ni omskäras, och detta skall vara förbundet mellan Mig och er. Släkte efter släkte skall varje gossebarn bland er omskäras, när det är åtta dagar gammal” (1 mos 17:10-12)

Omskärelsen kallas av judarna ”Brit mila” det står för ”omskärelsens förbund” Ritualen sker oftast i hemmet, men ibland också i synagogan.

Mat
Enligt Kashrutföreskrifterna får judarna endast äta vissa sorters djur, och det beror också på hur djuret är slaktat. Maten som judarna får äta kallas Kosher. Kosher betyder lämpligt, passande.

Skälet till att den finns är för att skilja människan från djuret. Människan är utrustad med ett intellekt och detta är till för att användas. Människan är annorlunda, därför har hon ett särskilt ansvar. Människan kan behärska sin relation till mat, något man inte kan begära av djuren.

Djur som idisslar eller de med helkluvna klövar är tillåtna, så som kor, älg, hjort och får. Även höns fisk är tillåtet. Men dessa djur måste också slaktas på rätt sätt för att få ätas. Blod är förbjudet att äta, därför måste djuret tappas på allt blod. Avlivningen ska ske så smärtfritt som möjligt. Enligt deras heliga skrift, Torah får man t.ex. inte slakta en kalv i närheten av dess mor.

Mejeriprodukter och kött får aldrig blandas, därför har judarna två uppsättningar porslin och bestick. En uppsättning för kött och en för mjölk. Detta har inget med hälsan att göra, det är helt och hållet heligt.

” du skall inte koka en killing i dess moders mjölk ”(2 Mos 23:19)
Därför ställer man inte heller fram smör på bordet om man ätit kött, serverar inget grädde till kaffet efter en sådan måltid. Men man kan dock efter att man ätit mjölkmat, skölja munnen med vatten, äta något neutralt som bröd och sedan fortsätta med köttmat.

För att laga mat i ett icke-judiskt kök måste alla redskap kashras, dvs att de ska renas. Det finns två metoder: Att lägga redskapen (till exempel kärl eller kniv) i kokande vatten eller att värma redskapen tills de är glödande heta.


Heliga skrifter
De judiska skrifterna är väldigt viktiga för judarna och därför blir de ibland kallade för ”bokens folk”. Det viktigaste i den judiska tron är Toran, ”lagen eller läran” Toran är de första fem böckerna i Bibeln, Moseböckerna

Toran gavs till Mose på berget Sinai under färden till Kaanan. En troende som följer Toran anser sig följa Guds direkta vägledning.

Tora-rullen är alltid skriven för hand, och inget ord har någonsin ändrats. I Toran lär Gud ut om sig själv, vilka syften han har och hur han vill att vi människor ska lyda honom. I de fem moseböckerna finns det 613 bud som handlar om hur Judarna ska be till Gud och hur de ska leva. Tio Guds bud är de viktigaste buden, och de kan man hitta i de allra flesta synagogor.



Judiska högtider
De judiska månaderna sträcker sig från nymåne till nymåne. Det resulterar i att det judiska året endast är 354 dagar. För att det ska stämma ihop med solåret måste man därför lägga till en extra månad sju gånger under nitton år.

Nyårsdagen

Nyårsdagen kallas av judarna för Rosh-Hashana , och firas i september. Detta är en vilodag och man äter äpplen doppade i honung i förhoppning att det kommande året ska bli lyckligt och smaka sött som honung.

Lövhyddohögtiden

Kallas för Sukot och den firas sju till åtta dagar i september eller oktober. Den firas till minne av den förtioåriga vandringen ut ur Egypten. Den går till så att familjerna bygger sig en lövhydda ute i vildmarken som de sedan bor i under en vecka. På den åttonde dagen firar man glädjefest över Toran.

Ljushögtiden

Denna högtid kallas för Chanuka och firas under åtta dagar i december. Chanuka firar de för att minnas Mackabéernas återupptagande av gudstjänsten i templet som tidigare blivit förstört av avgudadyrkare. När man firar Chanuka tänder man ett nytt ljus för varje kväll som går.

Påsk

Judarna kallar påsken för Pésach och det här är den viktigaste högtiden för judarna. Pésach firar man sju eller åtta dagar i mars, och den firas för att komma ihåg befrielsen från slaveriet. Ingen mat som innehåller surdeg får ätas under dessa dagar. Under den första och den sista kvällen äter man påskmiddag, berättar berättelser och sjunger sånger.


Förintelsedagen.

Detta är en relativt ny högtid. Den firas för att komma ihåg alla de 6 miljoner judar som blev offer för nazisternas koncentrationsläger. Denna högtid är viktigast för nordamerikanska och europeiska judar. Judarna samlas för att minnas, sörja och stödja varandra

Män och kvinnor
Kvinnan och mannen har samma ställning inom judendomen. Mannen kan lika gärna som kvinnan laga maten eller sköta om barnen. Dock har de olika uppgifter när olika högtider firas. Som ett exempel så brukar kvinnan tända ljusen på sabbaten medan mannen välsignar brödet.

Preventivmedel
Kondomen har varit förbjuden, eftersom inget får hindra mannens säd. Alltså är P-piller tillåtet . En aspekt är att spridningen av AIDS ska minska, och därför har de nu överseende med kondomer.

Abort
Om moderns hälsa riskeras tillåts aborter i vissa fall. Man måste också se till fostrets livsduglighet. Abort får aldrig användas som ett sent preventivmedel.

Homosexualitet
Homusexualitet är förbjudet enligt skrifterna. Men eftersom homusexualitet existerar har man blivit tvungen att tolerera det. Konservativa och liberala judar har mer förståelse än vad ortodoxa judar har.

Självmord
Självmord är också förbjudet, men existerar. Därför tolereras det, och man blir numera begravd på vanligt vis



Kristendomen

När människorna syndade kom de längre från Gud. Guds ande tog då mänsklig gestalt och blev Jesus. Jesus föddes av en Jungfru, Maria. (Bibel 2000, matt 1:18-25)

Jesus första under skedde under bröllopet i kana, då han förvandlade vatten till vin(Bibel 2000 Joh. 2:1-12) Han reste omkring i hela Galileen och predikade i synagogorna, berättade för folket om budskapet om himmelriket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket. Ryktet om honom spred sig i hela landet , och människor kom till honom med de som led av sjukdomar och plågor, de som var besatta, och förlamade, och han gjorde dem friska. (Bibel 2000, Matt 23-24)

På påskhögtiden greps han och avrättades för att han kallat sig själv för Guds son.

När Gud i Jesus gestalt korfästs tar han på sig alla människors skuld, för att människorna ska komma nära Gud igen, och på så sätt komma till himlen. Därför brukar Jesus ibland kallas för Guds lamm, eftersom han offrade sig själv för människorna

Några dagar efter hans död berättas det om hur han har återuppstått. Jesus lärjungar och vänner, som visste vilka under han uträttat, började då att sprida den kristna läran. Till en början var det helt lovligt. Men när allt fler människor började gå över till den kristna tron förbjöds den helt och hållet. De kristna fick gå under jorden, men kom ändå fram till en symbol som skulle gälla för alla kristna, bilden av en fisk. (På grekiska blir fisk Ichtus, och det är en förkortning av Jesus Kristus Guds son Frälsare.) Där de såg den symbolen visste de att de kunde finna andra kristna. Kristna tror att Jesus är Guds son, och att han blev sänd för att ta på sig människornas synder.

År 313 e.Kr. blev kristendomen en erkänd religion i romarriket, och år 338 blev det stadsreligion.


Heliga skrifter

De kristnas heliga skrift består av en samling böcker och brev som sammanställdes och blev Bibeln. Bibeln är sedan uppdelad i två delar. Gamla testamentet och nya testamentet. Nya testamentet är den viktigaste delen för kristna eftersom den handlar om Jesus.

De kristnas bibel har blivit översatt några gånger. Den senaste översättningen kom ut 1999 och kallas för Bibel 2000.

Vem är kristen?

”Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad” (Bibel 2000 Rom 10:9)

Högtider

Påsk

Kristna firar påsk under fem dagar i mars eller april, och de firar den för att minnas Jesus korsfästelse.

Skärtorsdagen är starten på påsken. Skär betyder ”ren”, och det syftar tillbaka till den sista måltiden då Jesus tvättade fötterna på hans lärjungar. Efter skärtorsdagen följer Långfredagen, dagen då Jesus korsfästes. Sedan kommer påskdagen, och det är den dagen då Jesus återuppstod.

Pingst

Firas femtio dagar efter påsken, och den firas till minne av hur Guds heliga ande uppfyllde lärjungarna och gav dem tungotalet (när man börjar tala ett språk man inte kan) femtio dagar efter Jesus uppståndelse.

Kristi himmelsfärd

Inträffar i maj eller juni och den firar man till minne av den dag då Jesus gjorde sin himmelsfärd och gick upp till Gud
Julen

Firas 24-26 december för att minnas Jesus födelse. I många länder firas julen den 25 december, medan man i Sverige firar den 24. Det för att kunna vila på juldagen och vara närvarande på julottan på annandag jul. Oftast läser man ur julevangeliet, där berättelsen om Jesus födelse finns.

De olika grenarna

Katolska kyrkan.

Det är den största gruppen kristna. Jesus bildade katolska kyrkan genom hans lärjunge Petrus. Ungefär en miljard människor i världen är katoliker.

Den katolska kyrkan har endast manliga präster. Eftersom Jesus endast prästvigde hans manliga lärjungar Påven är katolikernas överhuvud.

Äktenskapet är oupplösligt, makar får flytta ifrån varandra men det är mycket ovanligt med skilsmässor. Att födas med homosexuell läggning ses inte som synd. Att leva i ett homosexuellt partnerskap är däremot att synda. Enligt den katolska tron ska homosexuella leva i celibat.

Ortodoxa kyrkan

Det finns ungefär 170 miljoner ortodoxa kristna i världen. Den ortodoxa kyrkan kom till i samband med att Rom splittrades år 395. Ortodox betyder renläriga, och de håller fast vid läran och traditionerna från apostlarnas tid.
Bara män får vara präster, och prästerna får vara gifta, men bara om de gift sig före de prästvigdes. Äktenskapet är oupplösligt.

Den ortodoxa kyrkan har inget överhuvud.

Protestantiska kyrkan

Martin Luther tillhörde den katolska kyrkan och ville förbättra den. Det slutade med att han bröt sig ur och bildade en egen kyrka. Den har idag ungefär 55 miljoner anhängare.

I den protestantiska kyrkan kan både män och kvinnor bli präster. I den svenska lutherska kyrkan anpassar man sig efter reglerna i samhället. Så både skilsmässa och aborter är tillåtna, även om de menar att varje människa är en avbild av gud, och att varje människa då har en glans av Honom.

Protestanter har inget överhuvud.

Slutdiskussion

En sak jag funderat över medan jag skrivit är att i kristendomen räknas alla som är döpta som kristna. Dock lever nog inte ens hälften ut en kristen tro. Frågan är om detta är en sådan sak som tas med i beräkningarna när de för statistik över religionernas storlek. För om varje människa som döpts tas med i statistiken blir siffrorna felaktiga. Vilket på så vis också blir orättvist.

Detta är dock bara spekulationer från min sida.
Religion är, precis som jag nämnde ovan, ett mycket omdiskuterat begrepp. Vissa anser att religion är när det finns en tro på en eller flera gudar medan andra tycker att känslan av en högre makt räcker för att kallas religion. Jag tror att alla bär på en individuell religion. Det finns alltid något man tror på.

Hur som kan man inte undvika religionerna, i alla fall om vi tänker på kristendomen, spåren av den hopar sig i samhället. Julen, påsken, midsommar är högtider som vi tar för givna. B...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendom/kristendom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-27]   Judendom/kristendom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9732 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×