Al Capone

20 röster
10407 visningar
uppladdat: 2008-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag valde Alphonse Capone eftersom jag har fått bilden av att han är mystisk och intressant person.
Jag visste inte så mycket om Al Capone innan jag började med detta, förutom att han var en stor kriminell ledare i 1900-talets tidigare hälft.



Syfte

Syftet med uppsatsen är det samma som med kursen att klarlägga utifrån olika perspektiv, långa linjer i den historiska utvecklingen runt personen ifråga. Påvisa komplexiteten runt densamma. Formulera egna frågor och problem samt söka på egen hand och med tydlig källkritisk hållning relevant information i skilda historiska frågor. Att knyta samman det lokala och regionala med det globala utifrån ett historiskt perspektiv. Klarlägga hur skiftande historia syn och olika förklaringsmodeller kan anläggas på olika texter och företeelser eller händelseförlopp. Att göra historiska jämförelser över tiden mellan olika länder och kulturer samt klarlägger hur skillnader idag har sin historiska förklaring samt anger vilka konsekvenser kan bli för framtiden


Metod

Jag har använt mig av litteratur, artiklar och även andra personers uppsatser.
Jag har även sett två spelfilmer och en dokumentär film om honom.
Utifrån detta har jag bildat en uppfattning, antecknat den fakta jag har valt att ha med i min uppsats. Sedan använt dessa anteckningar till att skriva min uppsats med mina egna ord.


Frågeställning

Vad jag vill ta reda på med min uppsats:

• Självklart, vem var han? (Hur såg hans familj ut? Vart kom han ifrån? Hur var han som person? osv.)
• Hur han kunde nå en sådan framgång?
• Vad var det som satte stop för honom?
• Hur förhöll sig poliskåren gentemot Al Capone?
• Hur förhöll sig vanligt folk gentemot Al Capone?



Uppväxt och familj.

Alphonse Gabby May Capone (1899-1947)

Kärt barn har många namn, redan i tidig ålder ”döpte” Alphonse om sig själv till det mer amerikanska namnet Al som på denna tid var ett mycket vanligt namn.
Han hade även ett par smeknamn dessa var:
• Capo di tutti capi
• The Big Fellow
• Scarface
Smeknamnet Scarface fick han pga. en olämplig kommentar han sade då han jobbade som bartender på restaurangen Harvard Inn (New York)
” Honey, you have a nice ass and I mean that as a compliment.”
(“Sötnos, du har en snygg röv och jag menar det som en komplimang”)
Tjejens bror som satt vid samma bord blev förbannad drog kniv och märkte Al i ansiktet för livet.
Al blev senare tvungen att be brodern om ursäkt för vad han sade.

Hans familj bestod av:
Hans far Gabrielle Capone (1864-1920) född i Castellammare di stabia (nära Neapel, Italien), mor Teresina Raiolna (1867-1952) född i Angri (sydvästra Italien)
Tillsammans fick dem sju söner och två döttrar.

Vin cenzo (1892-1952) var den förstfödde sonen och han föddes i Italien. Fick smeknamnet James.
Raffaele (1894-1974) även han föddes hemma i Italien. Fick smeknamnet Ralph.
Salvatore (1895-1924) den förste sonen som föddes i USA. Fick smeknamnet Frank.
Alphonsoe (1899-1947) Fick smeknamnet Al.
Erminio (1901-?) Fick smeknamnet John eller Mimi
Omberto (1906-1980) Fick smeknamnet Albertjohn
Matthew (1908-1967)
Rose (1910-1910) dog i plötslig spädbarnsdöd.
Mafalda (1912-1988)

Hans far arbetade som barberare i Italien. När familjen emigrerade (1894) till ”det nya landet” (USA) var faderns största dröm att öppna en egen salong. Tack vare att han ovanligt nog inte hade lånat några pengar för flytten kunde han spara undan lite varje månad för att senare kunna förverkliga sin dröm.
Hans mor antog jobb i den mån hon hade tid som sömmerska.
Familjen stod varandra mycket nära, och var laglydiga. Fadern agade aldrig sina barn.

De flyttade in i en nergången lägenhet i den verkliga slummen i Brooklyn, New York. De flesta människorna som bodde i det området var dock inte Italienare, som man kanske annars skulle tro, utan de flesta var Irländare, Tyskar och även en del Svenskar och Kineser.

Al började skolan när han var 5 år på Public School 7, där utbildningen var väldigt dålig på den tiden. Det fanns ingen uppmuntran till vidare studier av varken skolan eller föräldrarna. Föräldrarna ville att Al skulle sluta skolan, så fort han kunde och börja arbeta, vilket var fallet för de flesta av invandrarbarnen. Det gick ändå relativt bra för Al i skolan, men när han började sjätte klass började det att gå utför. En dag i skolan tappade han humöret och hans lärarinna slog Al och han slog tillbaka, därefter blev han avstängd och det var slutet på Als dagar i skolan.


Den brottsliga karriären börjar ta fart.

Nu flyttade även familjen och bosatte sig på en annan adress i Brooklyn inte långt ifrån den ökände Johnny Torrios högkvarter. En av grundarna till den organiserade brottsligenheten i USA. Här gick han med i ungdomsgängen Brooklyn Rippers och 40 Thievs Juniors som var två små kriminella gäng under Johnny Torrios kontroll.
Han arbetade i en godisaffär ett tag och även i en bowlinghall. En del av pengarna han tjänade gick till familjen, vilket förväntades av honom och kanske inte heller var så konstigt, då han fortfarande bodde hemma.
Han byter gäng till Five points gang lett av Frankie Yale som var i särklass mycket mer respekterat än hans tidigare gäng i New York. På Johnny Torrios rekommendation fick han jobb som Bartender och dörrvakt på Frank Yales, Harvard Inn. Under ett år jobbade han som detta och trivdes bra, var omtyckt av både gäster och sin arbetsgivare.
Det var under den här tiden han träffade sin blivande fru Mae Coughlin, som var två år äldre och var av Irländsk påbrå. Hennes familj ville först inte acceptera Al och det var först efter att Albert Francis Capone deras son föddes, som de gifte sig (dec 1918).
Nu tog han sin fadersroll på allvar och blev en laglydig man. Han bröt med den kriminella världen och började arbeta på ett byggnadsföretag. Det gick riktigt bra, men hans lagliga karriär fick ett absurt slut, då hans far dog av en hjärtsjukdom, knappt 2 år senare.


Al kommer till Chicago

Al återvände till den kriminella världen för att fortsatta att arbeta för Torrio som i tur hade fått upp ögonen för Chicago. Konkurrensen där var inte lika hård som i New York. Torrio jobbade tillsammans med den största Maffiabossen i Chicago Big Jim Colosimo, han hjälpte honom att utvidga sitt imperium.
1920 följer Al efter och bosätter sig i Chicago. Han fick ansvar för nattklubben Four Deuces och han hade hand om alkoholen och prostitutionen inom organisationen. Under denna tid i USA rådde det alkoholförbud även kallat för (the Prohibition) Under 1920-1933 var tillverkning, transport, import, export och försäljning av alkoholhaltiga drycker förbjuden i USA, som ledde till en enorm svartmarknad. Colosimo var motsträvig med att ge sig in på denna marknad, detta ledde till hans död 11 maj 1920. Han blev mördad utanför sin egen nattklubb. Frankie Yale var misstänkt för mordet, men blev aldrig dömd, då det inte fanns några bevis.
Johnny Torrio tog över makten och Al var vid hans sida som hans partner. Al köpte ett hus i ett bättre område i södra delen av staden där hans fru, barn och även mor flyttade in. Åren går och den olagliga verksamheten går relativt smidigt ända fram tills politikern William E. Dever lyckas få stopp på stor del av den utbredda korrumption som rådde inom myndigheterna runt om i staden. Detta ledde till att Torrio och Al beslutade sig för att flytta en del av sina verksamheter till förorten Cicero, där var mutor fortfarande välkomna bland statens ämbetsmän. De öppnade nya spelhålor och bordeller i liten skala. Al fick även kontrollen Hawthorne Race Track, som var en hästkapplöpningsbana.
Vid den här tidpunkten beslutade sig Johnny Torrio att dra sig tillbaka, efter att han blivit utsatt för ett mordförsök. Han lämnade livet i Chicago tillsammans med sin mor och flyttade tillbaka till Italien.



Al tar över och organisationen växer

Al var nu ensam ledare över organisationen men kulmen på hans makt var ännu inte nådd. 1923 förlorade republikanerna makten i Chicago, nu blev de rädda för att det var förändringar på gång och lokalpolitikerna ute i Cicero bad Al om hjälp. Valdagen året därpå blev en blodig dag. Al och hans män kidnappade misshandlade och hotade de som inte röstade republikanskt.
Polisen hamnade i gatustrider med Als män, över 40 personer skadades och 4 personer dog den dagen, varav en av dem var Als bror Frank (Salvatore) Capone. Efter denna dag blev Als inflytande enormt. Han öppnade ett flertal nya bordeller och spelhålor vilket drog in flera nya miljoner dollar per år. När Torrio lämnade Chicago, blev det oroligt i staden och gäng som förut varit allierade med Torrio och Als organisation bröt sig ur. Detta ledda till ett gängkrig som varade fram till 1929 (med undantag för tre månaders vapenvila hösten 1926).
Al var ändå fortfarande störst av dem alla och han nådde en kändisstatus som ingen annan gangster någonsin har gjort innan. Han höll sig väl med pressen och gav många intervjuer, där berättade att han såg sig själv som en man som tjänar folket och att våldet var endast till för självförsvar. Han gick på opera, sportarrangemang och olika tillställningar samt satte upp soppkök under den dåvarande depressionen, allt för att synas och vinna popularitet.
Högkvarteret flyttades från Cicero till Metropol Hotel inne i staden. Hans svit där kostade honom 1500$ per dag. Al var misstänkt i flera mordutredningar under åren, som han ständigt mutade sig fri ifrån.
Han hade ett stort inflytande i politiken och hade ärenden till stadshuset var och varannan dag.



Våldet trappas upp

Alla i staden var trötta på våldet, folk var trötta på att läsa om gäng, våldet i tidningarna, de ständiga uppgörelserna och morden. Al bestämde sig för att hålla en fredskongress mellan gängen. En stor händelse i staden och självklart var pressen där och rapporterade. Gängen enades om vapenvila som skulle hålla i 3 månader. Det var mordet på ”Tony the Greek” som bröt vapenvilan, han var en av Als allra närmaste män. Al bjöd in pressen på middag och berättade att han tänkte dra sig tillbaka pga att han själv var rädd för att stryka med, bara 28 år gammal.
Han köpte ett hus i Florida som blev hans tillflyktsort. Då polisen i Chicago ständigt bevakande honom och gjorde allt i sin makt för att göra det så otrevligt som möjligt för honom att vistas i Chicago. Capone höll i och blev bara större och större. Han bytte nu högkvarter från Metropol Hotel till det högt ansedda Lexington Hotel, där hyrde han en tvåvåningssvit med 6 rum. Han installerade lönngångar, så att han skulle kunna smita iväg obemärkt om han så ville.

På alla hjärtans dag utfördes en massaker utan dess like i amerikansk kriminal historia. En smugglare vid namn Bugs Moran var den sista riktiga konkurrenten kvar i Chicago. Al ville få bort honom och lyckades med att lura honom. Morans skulle få köpa en stor mängd whiskey till ett attraktivt pris. Morans män kom till mötesplatsen och Al män tyckte att de skymtade Moran bland dem. Als män var utklädda till poliser och haffade smugglarna på bar gärning. De sa åt de 7 männen att ställa sig in till väggen, de gjorde som de blev tillsagda. Als män sköt dem allihop. Alla dog och mördarna åkte iväg i polisbilen helt obemärkta. Allt hade gått som enligt planerna förutom det att Moran hade sett polisbilen och stuckit därifrån i rädsla av att bli haffad av polisen. Det blev en stor uppståndelse runt massakern. Al var i Florida och de som låg bakom stöten hade hållbara alibin. Det skrevs i tidningarna om Al i hela landet det pratades om honom på radion det gavs till och med ut en del böcker om honom.


Hans fall

Nu blev till och med presidenten (Herbert Hoover) arrangerad i Al, En kommission blev utsedd, led av Elliot Ness en agent från Skatteverket. Kommissionen arbetade tillsammans med Chicagos korrupta poliskår . Genom en ny lag som blev det skatteplikt på alla olika sorters kriminella intäkter som skurkarna hade. Genom att denna lagen fanns, lyckades Elliot Ness och hans män sätta dit Al för skattesmitning. Men det var först efter flera räder man lyckades få fast Als revisor, som gick med på att vittna mot Al. Revisorn och en av Elliots medarbetare mördades i polishusets hiss, på väg till domstolen av en av Als män utklädd till polis. Målet läggs ner men kampen fortsätter och när allt verkar vara hopplöst för Elliot och hans män, lyckas de få nys om vart Als nya revisor befinner sig och griper honom.
Al blev åtalad på 22 punkter för skattebrott vilket kunde ge honom 34 år bakom lås och bom.
Det förhandlades fram och tillbaka men starka krafter var emot honom, så till slut blev det inget avtal och trotts att Al satte 50 000$ som pris på hans revisors huvud, blev det rättegång, Al hade mutat juryn men den blev utbytt i sista stund och sent en lördag kväll i oktober 1931 dömdes Al Capone till 11 års fängelse och 50 000$ i böter och 30 000$ i rättengångskostnader. Han blev nekad borgen och satt på det ökända säkerhetsfängelset Alcatraz utanför San Fransisco. Han blev frisläppt 1939 pga. sjukdom. Han hade syfilis och tillbringade sina sista år i livet tillsammans med sin trogna fru i sitt hus i Florida. Verksamheten i Chicago fanns inte kvar, (alkoholen blev laglig 2 år efter han blev dömd) och han dog en stillsam död 25 januari 1947.



Slutsats
Det finns en hel del skrivit om Al Capone men jag tycker egentligen inte att vi vet så värst mycket om honom. Självklart är allt relativt men om man jämför med hur mycket som har skrivits om honom och vilken offentlig person han viss mån var. Vi vet inte så mycket om hans liv, vad han tyckte och tänkte om saker. Mycket är nog bara en bild som journalisterna i dåvarande Chicago målade upp om honom. Al och hans kumpaner hade ju inget intresse tror jag i att dokumentera sina liv.
Nu till frågorna jag skrev i början av uppsatsen, har jag besvarat dem i fakta delen?
Jo det tycker jag att jag har gjort.

På första frågan. Vem var han?
Svar: Han var en egen man, en man som hade moral, heder, vett, etikett och lärde sig hur man ska hantera olika situationer för att få de konsekvenser som han ville ha. Han tog hand om sin familj och när han flyttade till Chicago, tog han med sig sin mor, vilket jag tycker var väldigt omtänksamt. Något som är en påminnelse av hans ursprung och den kultur och förhållningssätt som man hade i dåvarande Italien. Han kunde även vara brutal och hänsynslös. Han brydde sig inte om det var människor runt, när han utförde mord och var inte sen att sätta exempel genom offentliga avrättningar, som det faktiskt var i vissa fall.

Andra frågan. Hur kunde han nå en sådan framgång?
Genom att vara målinriktad, iskall och ha en enorm social kompetens. Folk var rädda för honom och vågade inte gå emot honom, därav lyckades han hålla upp sitt imperium i så många år. Hur den organiserade kriminaliteten kunde bli så stor som den blev, tror jag inte heller det är en slump. Hela landet led av den stora depressionen vilket gjorde att poliser och andra statliga ämbetsmän, som hade fått sina löner sänkta, var mycket mottagliga för mutor, då man gjorde allt för att få lite extra pengar i hushållskassan. Några tekniska landvinningar kom även så som kulsprutan,som passade mycket bra i händerna på gangsterns i USA och även bilen blev allt mer tillgänglig till det vanliga folket t.ex. T-Forden .

Tredje frågan. Vad var det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Al Capone

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-04-06

    Pretty Good! A lot of facts. Hope you didn't take them from the movie. LF

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-13]   Al Capone
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9741 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×