Christofer Columbus och hans upptäckter

22 röster
17406 visningar
uppladdat: 2008-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Christofer Columbus har ni säkert hört talats om, det var han som ”upptäckte” Amerika, men visste ni att han egentligen heter han Cristoforo Colombo. Inte? Hur som helst föddes Columbus 1451 och dog 1506. Han kom från Italien i Genua. Enligt en av mina källor var troligen hans pappa jude. Hans pappa var vävare och då Columbus var i tonåren började han arbeta till sjöss. 1476 besökte han Lissabon för första gången för att söka lyckan som hans bror Bartolomé hade hittat som kartritare. Han hade även två andra bröder och en syster. Hans pappa och mamma heter Domenico Colombo och Suzanna Fontanarossa.
1478 gifte han sig och flyttade nära Madeira. Därifrån besökte han bland annat Guldkusten som var då den sydligaste platsen man kommit till.

Vid 1480-talet besökte han åter Lissabon för att studera inom geografi. Han läste där bland annat om idéer som handlade om att jorden var rund, Columbus forskade fram att Västindien ligger cirka 600 mil väster om Kanarieöarna. 1484 försökte han få pengar till en expedition, bland annat hos den portugisiske kungen. Orsaken att Columbus ville hitta en ny väg till Indien var att dom bland annat hade exklusiva textilier och mat som han kunde sälja dyrt. 1486 fick han stöd hos greve de Medina Celi som bodde i Spanien. Men på villkoret att Ferdinand av Aragonien och Isabella av Kastilien skulle godkända expeditionen. Efter fyra år avströks förslaget. Orsaken var att det ansågs vara för riskabelt och att Columbus var för självsäker. Men han gav inte upp.

Han fick tag i två munkar i Frankrike och Martín Alonso Pinzón som tillsammans försökte få kungahuset att ändras sig, men de fick avslag, men 1492 ändrade kungahuset sig och beslöt att resan fick avgå. 3 augusti 1492 åkte tre skepp vid namnen Santa María, Pinta och Niña. Santa María leddes av Columbus själv. Besättning ombord på båtarna var sammanlagt 120 man. De flesta ombord var judar och Columbus planerade därför att få kontakt med Japans kejsare, Khanen som var Judar. Man avreste först söderut till Kanarieöarna för att avgå därifrån 6 september. Vädret varierade mycket från sol till stört regn. Från vindstilla till storm. 12 oktober såg man land igen, det området kallar vi idag för Bahamasöarna som döptes av Columbus till San Salvador.

25 december bosattes sig ungefär 40 besättningsmän i området Villa de la Navidad, invånarna dog av indianerna. När båtarna åkte hem hade de med sig flera indianer men bara 7 överlevde av dessa. Indierna var i början fredliga och vänskapliga. Dom åkte från Västindien den 16 januari 1493 Norrut och kom hem till Portugal 4 mars. Två skepp återvände och dom kom tillbaka med några dagars intervall. Columbus kom tillbaka välbehållen.

Samma år i september avgick 17 skepp med 1 500 män. Orsaken var att befolka ”Amerika”. Dom grundade bland annat staden Puerto Rico då. Dom som inte löd Columbus order fick hängas. Columbus var inte så omtyckt under den andra resan som den tidigare. Hans bror Bartolomé fick bli guvernör över ”Indien”.

1498 åkte han för tredje gången då kom han från Kap Verdeöarna. När han såg Amazonflodens trodde han att han såg en av paradisets fyra floder. När han kom i land kom han i bråk med urbefolkningen. I augusti 1500 kom guvernören Francisco de Bobadilla på order från Kungahuset till Amerika, där han tog befälet och satte Columbus och hans bror i fängelse. Francisco beslutade att skicka Columbus tillbaka till Europa men där befriades han av kungahuset och fick sin första lön på 2 000 dukater.

Columbus tog tillbaka modet snabbt och reste återigen till Amerika 1502. Columbus hade övertygats att Spanien var utsett till att befria Jerusalem och han tänkte åka via ”Amerika”. Många vetenskapsmän började ana att man inte hittat vägen till Indien, men Columbus sa bestämt att han hittat vägen. Den första som sa att Amerika var en ny kontinent var Amerigo Vspucci, det var han som gav namn till Amerika. Detta kunde bekräftas 1513 då man träffade Stilla Havet. Nu var det Nicolás de Ovando som var guvernör i Amerika.

Han var med om flera stormar och färdades vid Centralamerikas kust men han trodde han var nära Kina, han lyckades inte hitta staden och var svårt sjuk och åkte hem igen. När han kom tillbaka hade Kungahusets drottning dött och han hoppades bli belönad. Men det blev han inte. Columbus drabbades av åderförkalkning och dog i Valladolid, han efterlämnade sig en son som heter Fernando Colons.

Sydamerika befolkades en gång genom att en båt kom ur kurs och hamnade i Brasilien. År 1519 seglade 5 fartyg för att kunna åka jorden runt. Den leddes av Magellan som dog. 1522 kom dom tillbaka. På 1600-talet började utvandringen till Amerika äga rum. De flesta kom från England och Eftersom den nya befolkningen var kristna blev även Amerika ett stort kristet land. Från Amerika började man skicka potatis, tobak och kakao till Europa. Från Afrika skick...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Christofer Columbus och hans upptäckter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-29]   Christofer Columbus och hans upptäckter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9750 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×