Kränkningar

4797 visningar
uppladdat: 2008-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kränkningar

Kränkning - förödmjuka, skymfa, såra, vanhedra, smäda, förtal, mobba.

En kränkning är när någon nervärderar en annan människa med ord eller handling. Att behandla någon nedsättande genom att angripa den personliga hedern. Det kan ske endast med kroppsspråket eller med ord. Mobbning och kränkning förekommer när en eller flera personer utsätter en eller flera människor, vilka befinner sig i någon form av underläge, för fysiska, psykiska och
socialt kränkande särbehandlingar regelbundet och med en överdriven avsikt att skada, aktivt eller passivt. Skillnaden mellan mobbing och kränkning är att kränkning sker vid enstaka tillfällen medan mobbning sker regelbundet.
Kränkning är även att befinna sig på ett område där man inte har rätt att befinna sig. Det kan vara att man står extremt nära en främmande människa i t.ex. kollektivtrafiken när så inte behövs.

Några exempel på kränkning kan vara att t.ex. utföra en Hitlerhälsning mot någon med judisk härkomst eller att som icke-muslim klä sig i burka.

I skolan:
I vår vardag är det väldigt vanligt med öknamn. Det har till och med blivit så vanligt att nästan ingen längre reagerar. Vi snackar skit, retas, slåss, sprakas, knuffas m.m. utan att det spelar någon roll, det händer bara sådär lite grann i förbifarten. Det finns många fördomar om var kränkningar och liknande beteende är vanligast, många hävdar att det är vanligast i förorten. Enligt mig är detta mycket felaktigt, det är minst lika vanligt här inne i stan.

Lagar och straff:
Att kränka något är olagligt och bestraffas med böter eller fängelse. Personer under 15år med socialtjänst m.m. Att däremot någon gång ibland bete sig illa emot någon är ej straffbart. Den som pekar ut någon som brottslig eller klandervärd för att andra ska tycka illa om personen döms till förtal och böter. Beroende på en rad olika faktorer kan personen även dömas till grovt förtal och då även till fängelse i högst två år.

Anmälan:
Att kränkningsbrott som begås i skolan anmäls är allt för ovanligt. Ofta beror det på ovishet hos offret, man vet alltså inte att man blir utsatt för ett brott. Det kan också bero på rädsla, att få det värre. Lyckligtvis så har antalet anmälda kränkningsbrott ökat och 2001 anmäldes över 1600 kränkningsbrott i Sverige.

Varför sker kränkningar?:
Varför kränkning sker har olika orsaker från fall till fall. Jag anser att det har mycket att göra med osäkerhet, man stärker sig själv och sin status genom att nervärdera någon annan. Detta är fel och någonting vi måste göra vårt yttersta för att förhindra. Skolan har ett stort ansvar men h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kränkningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-05-01

    Jag och mina kompisar blir kränkta i skolan, vi är 15-16 år. Vi blir kallade horor, äckliga osv och får blickar hela tiden. Vi har blivit internettrakasserade också. På min privatablogg som jag verkligen inte visste att någon från klassen läste, där skrev jag att några i klassen var bitchar. Då fick jag en anonym kommentar om att det var vi som var bitchar, att vi var äckligt dryga slynor och jävla töntar. Det är rätt säkert att det är dom från klassen som skrev det. Jag och min vän har ett konto på ask.fm där man får fråga nästan vad som helst. Där är det några som skrivit att vi har någon diagnos, att klassen kräks när vi går in i klassrummet och dom skrev någonting om min väns hy och hennes små bröst... Vi har inte gjort något sånt mot dom och nu börjar vi lessna. Förlåt det är kanske inte här jag borde skriva sånt här men tror du att man kan anmäla sånt här och att någonting faktiskt kan hända. Vi vill ha rättvisa och mobbningteamet på skolan gör absolut ingenting.

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-29]   Kränkningar
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=9758 [2018-06-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook