Mot genmanipulering!

5 röster
8564 visningar
uppladdat: 2008-05-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Genmanipulering och genmodifiering är olika ord med samma betydelse. Varför säger många genmanipulering istället för genmodifiering? Visst låter genmodifiering mycket snällare, , men de som är emot genmodifiering säger genmanipulering? De kanske har förstått hur hemska det är när människor leker Gud! Vad kommer att hända om vi låter genmanipulering fortsätta? Kommer man i framtiden tacka oss eller hata oss? Kommer människan att utplåna allt levande på jorden bara för att vi inte gjorde något? Är inte du nöjd med de barn du får? Måste du genmanipulera dem? Kan du gilla ditt barn även om det inte är ”perfekt”? Kan du lita på läkaren som ska manipulera ditt barn? Vad händer om genmanipulationen misslyckas, blir du nöjd ändå? Maten du äter är inte den tillräckligt god? Tycker du man ska riskera allt som är naturligt bara för att du vill ha ett perfekt barn eller äta extra näringsrik mat? Vad händer med alla ”naturliga” djur som utrotas av ”perfekta” djur? Kan du stå för att det är rätt att utplåna djur som har levt i flera tusen år, bara för att du vill ha mer mjölk från korna? Så tycker du inte man ska sluta med genmanipulering innan man har ändrat och förstört hela världen? Vet du vad som kommer att hända om du inte slutar med genmanipulering?
Så varför inte nöja dig med det du har och inte tänka på det du kanske kan få!

Tycker du vi ska riskera att utplåna alla ”naturliga” varelser?
När vi manipulerar djur, för att t.ex. producera mer mjölk eller kött blir det ”perfekta” djur. Men vad ska då hända med dem som inte är ”perfekta” utan ”naturliga”. De kommer att utrotas och snart har vi bara manipulerade djur kvar. Många tycker det är bra att man producerar mer mjölk eller kött för att man kan hjälpa personer som svälter. Det är bra, men finns det inte bättre sätt som t.ex. att inte köpa mer mat än vad man konsumerar.

Skulle du velat manipulera ditt barn?
Vill du ta bort negativa gener och sätta in anlag för intelligens. Då kan du bestämma vilket kön ditt barn ska ha. Vill du ha ett ”perfekt” barn som du har planerat in i minsta detalj? Ditt barn kommer då att vara manipulerat. Du kan då inte kolla tillbaka i generationerna, och se varifrån man har ärvt olika egenskaper. För om du manipulerar ditt barn försvinner arvet, som t.ex. är bruna ögon. För att du ville att ditt barn skulle ha blåa ögon. Då har familjen inget gemensamt, tack vare dig.
Vad händer om någonting blir fel vid manipulationen? Kommer då ditt barn att bli utstött för att det inte är ”perfekt”? Kommer du sedan att ångra utseendet på ditt barn? Varför tog vi inte lite mörkare hy eller mindre/större fötter? Kommer du känna dig tvingade att göra genmodifiering på ditt barn så att det inte blir ”normalt”. Alla kommer inte ha råd med att genmodifiera sitt barn, utan det kommer att bli en lyxvara, och då kommer barnet att drabbas när alla andra är smartare, snyggare, vackrare. Då har samhället blivit mycket mer rasistiskt än innan. De som är ”normala” kommer att ha det svårare att få arbete för arbetsgivaren vill ha de som är smartast.
Jag tycker att man ska följa ordspråket i frågan om genmodifiering ”if it ain’t broke there is no need to fix it” = ” om det inte är trasigt så behövs det inte lagas”. Om man har en ärftlig sjukdom som man kan ta bort genom genmodifiering då tycker jag att det är okej, men aldrig för att göra ditt barn ”perfekt”.
Om du är kristen kan du tänka på vad präster brukar säga i Svenska kyrkan, ”alla är lika mycket värda”, även om de är sjuka, annorlunda eller ”normala”, har de också rätt till ett liv.



Vad finns det för några risker med genmanipulering?
I Australien hösten 2005 kunde man tydligt se en risk med genmodifiering. Man hade genmanipulerat ärtor med en gen från bönor som producerar ämnet som skyddar mot skadeinsekten ärtsmyg. När man sedan lät en råtta äta de manipulerade ärtorna orsakade dessa en allergisk reaktion. Men de bönor som innehåller ämnet naturligt orsakade ingen allergisk reaktion. Forskarna kan inte förklara händelsen utan bara gissa.
Tycker du det är rätt att råttan ska uthärda våra experiment?

Man har också genom studier fått fram olika hälsoproblem, som kan drabba djur och människor. Det är bland annat sämre tillväxt, organutveckling och immunförsvar, avvikelser i blodceller, leverceller och lungvävnad, samt sterilitetsproblem.

Flera *Bt- gener som man använder i t.ex. genmodifierad majs och bomull kan ge allergiska effekter, och det finns också rapporter om Bt- utfodrade djur som har oförklarliga dödsfall. USA försöks odlar **GMO- växter som fortfarande är i forskningsstadiet. Är inte det en risk att redan börja odla majs och bomull utan att veta riskerna?

Vad händer om GMO sprids?
Det är omöjligt att odla GMO – grödor utan att det sprids till ”naturliga” grödor. Så varför ska man då odla GMO - grödor om man inte kan kontrollera det? I Mexico har man redan stött på GMO – föroreningar på vilda majssläktingar. De flest grödor är resistent mot växtgiftet ***Roundup. Vad händer om det sprids till ogräs så att de också blir resistenta?



Så hädanefter kommer du att köpa GMO mat? Eller kommer du att tycka att konsekvenserna inte kommer förrän du har dött? Vad kommer att hända med dina barn då, de som är genmodifierade och helt ”perfekta”? Kommer inte de att drabbas av ditt val att förstöra världen? Så tänk på dem som blir åsidosatta bara för att du vill ha ett ”perfekt” barn. De åsidosattas barn kommer att få det jobbigt i skolan och sedan att skaffa jobb i med att de inte är ”perfekta” utan ”normala” precis som du! Så varför kan inte världen fortsätta att utvecklas i den takt som den har gjort i flera miljarder år? Tycker du det är rätta att du ska fördärva världen, bara för att din mat ska vara mer näringsrik eller att ditt barn ska vara ”perfekt”?
Så därför tycker jag att du ska ta dig samman, tänka över konsekvenserna. Tycker du det är rätt att inga efter dig ska få leva ett ”normalt” liv, bara för att dit barn ska vara ”perfekt”. D...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mot genmanipulering!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-06

    "I Australien hösten 2005 kunde man tydligt se en risk med genmodifiering. Man hade genmanipulerat ärtor med en gen från bönor som producerar ämnet som skyddar mot skadeinsekten ärtsmyg. När man sedan lät en råtta äta de manipulerade ärtorna orsakade dessa en allergisk reaktion. Men de bönor som innehåller ämnet naturligt orsakade ingen allergisk reaktion. Forskarna kan inte förklara händelsen." Var hittade du det? Vilken källa? :)

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-01]   Mot genmanipulering!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9769 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×