Miljölivsstil - Människans inverkan på miljö och djurliv

6207 visningar
uppladdat: 2008-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppdrag: Miljölivsstil
Björn Söderman, Didaktus. Nv1.
24 oktober 2007.

Något håller på att hända med världen.
Översvämningar dyker upp, skogsbränder breder ut sig och polarisarna smälter.
Allt detta tror man beror på en förökad växthuseffekt som människan i grunden åstadkommit.

Växthuseffekten

Det fenomen som håller kvar värmen på jorden kallas växthuseffekt.Växthuseffekt heter det för att det fungerar på exakt samma sätt som ett växthus fungerar. Varm solstrålning strömmar in genom atmosfären, reflekteras mot jordens yta och studsar tillbaka ut i rymden.
Det är vissa ämnen i jordens atmosfär som håller kvar värmen. Luftfuktigheten i atmosfären motsvarar ca 80 procent av växthuseffekten. Koldioxidhalten i atmosfären spelar också roll för växthuseffekten men dock inte lika stor roll som luftfuktigheten. Man tror att människans koldioxidutsläpp påverkar koldioxidhalten i atmosfären och att det leder till en ökad växthuseffekt.
Varför media väljer att ta upp våra koldioxidutsläpp i tv är alltså för att det är det enda som vi människor kan påverka angående jordens klimat.

Så vad leder denna förökade växthuseffekt till? Eftersom koldioxidhalten ökar så ökar också jordens medeltemperatur. Sedan 1800-talet beräknas medeltemperaturen ha ökat med ca 0,6 procent. Detta leder till torka på jordens varmaste platser. Vilket i sin tur leder till att stora skogsbränder bryter ut och att skördar totalförstörs. De arktiska isarna har minskat med 40 procent de senaste årtiondena. Pga. detta ökar också vattennivån världen över.

Så hur kan vi människor bidra till ett bättre klimat? Det man är inne på just nu är att vi människor ska sluta använda diesel- och bensindrivna bilar och börja använda bilar som drivs på naturvänligare ämnen som t.ex. etanol, metangas eller metanol. Det forskas också ständigt i hur vi kan förbättra våra energikällor så att de blir mer miljövänligare. Bättre lösningar på flygplansmotorer skulle också vara ett stort plus för miljön. Att flyga bidrar med en massa koldioxid.


Havet

Fraktfartyg lastat med flera ton olja är inget att leka med. Många fraktfartyg som åker över Östersjön och Västerhavet kan lasta upp till 150 000 ton olja åt gången! Det händer att sådana fartyg går på grund och det innebär mycket allvarliga konsekvenser för framförallt djurlivet i havet.
Vissa fartyg släpper medvetet ut oljerester under färdens gång. Detta är olagligt i Nordsjön och Östersjön.

Djurlivet är det som påverkas mest i havet.
Framför allt är fåglarna utsatta. På vintern vistas mer än ca 90 procent av Nordeuropas alfåglar och svärta i Östersjön vid stora farleder.
Om ett mindre oljeutsläpp sker vid ett känsligt tillfälle kan det slå allvarligare mot djurlivet än om ett större oljeutsläpp sker vid ett mindre känsligt säkrare tillfälle.
I Östersjön går nedbrytningen av olja väldigt långsamt. Men om oljan hinner nå bottnen innan den bryts ned kan den förstöra för bottendjur som försöker kolonisera området.


Föroreningar

Luftföroreningar påverkar människor och djur negativt på så sätt att t ex. livslängden förkortas. Även miljön påverkas negativt, växtskador, övergödning, försurning och klimatförändringar förekommer mer och mer runt om i världen.
I innestäder är det i regel mer luftföroreningar pga. biltrafiken som är mer omfattande där än ute på landsbygden.
Luftföroreningarna transporteras också via luftströmmar över till andra länder. Därför krävs det att vi samarbetar internationellt. Luftkvaliteten har förbättrats de senaste årtiondena tack vare överenskommelser mellan länder om lagar och regler.
I Sverige försöker vi minska på utsläpp av luftföroreningar. Men det är svårt eftersom föroreningskällorna är många.
Luftkonventionen är en konvention för Europa samt USA och Kanada om att försöka minska utsläppen av luftföroreningar.


Sammanfattning:

Människans inverkan på klimatet är allvarligt och måste inom en snar framtid stoppas. Eftersom vi människor inte är de enda som lever på denna jord, utan också djuren och växterna, så måste vi tänka mer på konsekvenserna innan vi fattar vissa drastiska beslut. Vi kan se med glädje att samtliga miljöfarliga faktorer faktiskt har minskat den senaste tiden. Men det finns också många a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Miljölivsstil - Människans inverkan på miljö och djurliv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-05]   Miljölivsstil - Människans inverkan på miljö och djurliv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9787 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×