Om människans psyke - Tvångstankar

7748 visningar
uppladdat: 2008-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tvångstankar Björn Söderman, Nv1


Sammanfattning

När man lider av tvångstankar så innebär det att man har tankar som tvångsmässigt uppkommer i hjärnan. Tvångstankar beskrivs som otroligt påträngande och obehagliga tills de är uppfyllda. Ofta kan tvångstankarna handla om rörelsemönster eller ”magiska ritualer” som måste utföras. Bakterieskräck medföljer ofta tvångstankar. Den drabbade kan ha problem med hygienen på så vis att den t ex måste tvätta händerna hela tiden. Ett kännetecken för detta är röda och nariga händer. Om man har tvångstankar så kan man ha den psykiska sjukdomen OCD . OCD är en typisk tvångsmässig beteende sjukdom. Då tvångstankarna har en tendens till att ”fastna” och ”gå rundgång” i huvudet. Detta kan bero på en brist av det viktiga signalämnet serotonin I hjärnan. Många människor har tvångstankar men mycket små sådana. Om man har tvångstankar har små tvångstankar så ska man inte bli orolig. För att få diagnosen OCD så måste tvångstankarna pågå runt ca en timme per dag. Personer som har OCD har oftast mycket svårt i sitt vardagsliv.
Länge har jag sett en man gå runt i vårt lilla kvarter alldeles nära Alviks tunnelbanestation. Jag har länge gått och funderat på varför han gör som han gör. Jag har sett att han står ute i regn ibland upp till fyra hela timmar bara för att rita upp mönster i marken och för att ta på handtagen till trappan. Han gör nog detta för att han är rädd för att nåt otrevligt ska hända. (Många med OCD utför magiska ritualer för att inga hemska olyckor ska inträffa). Jag har fått Changs att prata med honom.

-Hur länge har du lidit av OCD?
- Det började nog när jag var runt 28.
Påverkar detta ditt vardagsliv mycket?
-Ja, det gör det. Jag bor vid fridhemsplan men jag måste ändå hit för att utföra mitt arbete. Det finns ju ingen annan här som gör det förutom jag.
-Ditt arbete?
Jonny säger att han inte vill gå in i detaljer på denna fråga. Han förklarar det som att det är mycket svårt att uttala sig om den saken och att han snarare går vidare med nästa fråga.
-Många personer med OCD lider även av bacillskräck. Har du haft något problem med det? Att du t ex måste tvätta dig många gånger för att känna dig ren?
-Jag vill helst inte diskutera den här frågan heller, men jag kan säga så mycket som att jag har problem med den här delen även.
Jag sneglar ned på Jonnys händer. De är röda och irriterande.
-Sista frågan nu. Jag har läst att det kan hjälpa en hel del om man går på kognitiv beteendeterapi eller medicinering. Är det något som du har provat?
-Jag har mycket stora problem med min OCD. Jag har prövat olika metoder. Vissa har hjälpt och andra inte.

Vi lämnar Jonny nu och hoppas att han finner lugn och ett sätt att bota sin sjukdom på.

Mitt Möte Med Jonny

Jag som person upplevde Jonny som en väldigt osäker och orolig person. Jag såg hur mycket detta påverkande honom och hans vardagsliv. Många tror säkert att personer som lider av tvångstankar inte kan klara av ett krävande yrke. Faktum är att Jonny har ett välbetalt jobb som han tydligen utför alldeles utmärkt. Kanske just för att han vill utföra allt så perfekt som möjligt. Jag tror att många ser på personer som Jonny på ett väldigt orättvist sätt. De tänker kanske att han verkar helt rubbad och att han antagligen inte har några vänner eller familj. Faktum är att OCD är bara en sjukdom som vilken annan sjukdom som helst, bara det att den är mycket svår att leva med. När man pratar med Jonny så är det väldigt vikti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Om människans psyke - Tvångstankar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-11

    jätte bra tycker jag :) otroli

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-05]   Om människans psyke - Tvångstankar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9788 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×