Nikolai Gogol

10593 visningar
uppladdat: 2008-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nikolai Gogol

1809-1852

Nikolaj Gogols bok ”Kappan”, är den novell som Fjodor Dostojevskijs kända citat stammar från: ”Alla är vi skakade ur Gogols kappa”.

Gogol föddes 1809 i byn Velyki i den del av det dåvarande ryska imperiet som nu är staten Ukraina. Flyttade som 19-åring till S:t Petersburg. Jobbade som kontorist vid ett departement, vilket förklarar insynen i ämbetsmannavärlden i boken ”Kappan”. Hade svårt att passa in i det sociala livet och fattade aldrig varför ens sociala bakgrund spelade roll i sociala sammanhang. Trots hans ukrainska härkomst och identitet skrev Nikolaj på ryska, och hans verk hör samman med de stora ryska litterära verken.

Debuterade 1831 med novellsamlingen ”Kvällar på en lantgård nära Dikanka”. Den blev mycket populär och skapade en stor läsekrets. 1835 kom det fler novellsamlingar, ”Mirgorod” och ”Arabesker”. 1834 fick Nikolaj arbete som professor vid universitetet i St. Petersburg, där han gjorde stora rubriker genom att föreslå att undervisa eleverna att se saker och ting ur ett mer satiriskt perspektiv för att klara av förtrycket som utövades av makthavarna. När han fick reprimander för detta, slutade han gå till sina föreläsningar, och när han väl visade sig muttrade han osammanhängande och vägrade examinera sina studenter. Han slutade året därpå.

Mellan 1836 och 1848 spenderade Nikolaj Gogol sitt liv i en resväska. Han reste i Tyskland och Schweiz, och spenderade även en tid i Paris där han fraterniserade med ryska exilförfattare och poeter. Till slut hamnade han i Rom. När hans gode vän och inspiratör Alexander Pusjkin dog, gjorde det ett starkt intryck på Gogol. Nu skrev han sitt kanske mest kända verk: ”Döda Själar”. Boken skapade stor debatt och Gogol blev prisad för sin satiriska skildring av det imperialistiska Ryssland.

Nikolaj Gogol fortsatte att resa runt i världen efter framgången med bland annat ”Döda Själar”. Han tog sig så långt ner som till Palestina, där han började forska i sina egna religiösa referenser. Han träffade bland annat en präst, som ifrågasatte synden i att skriva de verk som Gogol åstadkommit. Nikolaj Gogol levde i överdriven askes under en längre tid, vilket också blev hans undergång.

Nikolaj Gogol blev en av 1800-talets stora författare som försökte reda ut Ryssland och hur landet skulle se ut i framtiden. Han är inspiratör till bl. a. Fjodor Dostojevskij, och det märks verkligen. De har samma språk och samma sätt att skildra den avgrund och det glapp som fanns i Ryssland mellan de sociala skikten i mitten av 1800-talet. Gogol var även en av de första att kritisera maktpelarna i Ryssland, följd av Dostojevskij. Trots att Gogol på senare år blev uppgiven och uppmanade det ryska folket att acceptera vanmakten och den totalitära makten, är hans verk fortfarande de mest uppskattade och inspirerande i rysk litteraturhistoria.
<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nikolai Gogol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-06]   Nikolai Gogol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9799 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×