Nanoteknologi

7 röster
3576 visningar
uppladdat: 2008-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Genom nanopartiklar kan man ändra ett materials förmågor på olika sätt, man går in och ändrar på atomnivå. Nano betyder miljarddel så en nanometer är en miljarddels meter, samma som en miljondels millimeter. En typisk atom har ungefär en diameter på 0,2 Nm så då kan man tänka sig i vilken storlek man behöver gå in och ändra i. Man kan få fram massa olika saker med hjälp av denna forskning, man kan tillexempel ta fram kläder som inte blir smutsiga, ytor som inte går att repa eller målarfärg som håller mycket bättre. Nanopartiklar är relativt nya inom forskningen så att man inte riktigt förstår hur de funkar än.

Nanoforskning
Sedan 2003 har en civilingengörskurs i nanovetenskap funnits på lunds tekniska högskola. Nanoforskning är någonting väldigt nytt så forskningen har inte hunnit gå så långt, forskarna vet därför inte helt vad nanopartiklar kan ha för inverkan på oss människor. En del forskare har sett att nanokolarör har samlats på råttor i tester, nanopartiklar kan vara farliga för kroppen eftersom de är så små och därför kan de komma igenom kroppens vanliga skydd, t ex huden och lungornas filter. De kan komma in i kroppen och man vet inte vad som kan hända då. Men det finns inte bara risker, det finns möjligheter med. Det sker forskning inom nanomedicin men det har ännu inte kommit så långt att det börjats ge till människor.

Nanomedicin
Det är inte bara negativt att nanopartiklarna kan ta sig i kroppen, de kan nämligen användas inom medicinen. Forskare i USA har med hjälp av nanotekniken tagit fram något som sägs kunna bota cancer. Innan har man sprutat in cellgift i kroppen för att förstöra cancerceller, men de har också förstört många vanliga celler. Därför har de kommit på målsökande cancerläkemedel, de går till så att de kapslar in cellgifter i nanopartiklar. Utanpå den här kapseln sätter de sedan molekyler som gör att den fastnar på cancerceller och lurar cancercellen att ta upp giftet. På det här sättet kan man bota spridd cancer lättare eftersom att man inte behöver döda alls lika många friska celler. En annan medicin gör att man kan återbilda blodkärl som har försvagats och försvunnit efter till exempel en hjärtinfarkt. Man gör så att man sprutar in molekyler i kroppen och när de kommer in i kroppen bildar de en lång nanofiber. På ytan av de här fibrerna har forskarna gjort att heparin fastnar. Heparin stimulerar tillverkningen av blodkärl. Än så länge har inte någon av dessa metoder provats på människor men de har haft mycket positiva resultat på möss och grisar.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nanoteknologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-12

    det kommer mera...

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-09]   Nanoteknologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9820 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×