Alexandria

5019 visningar
uppladdat: 2008-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
År 311 före Kristus grundade Alexander den store staden Alexandria. Han grundade staden 200 km nordväst om Kairo. Innan Alexander kom vad stadens namn Rakotis. Staden tillhörde då inte Egypten men någon gång mellan 305 och 283 före Kristus blev staden Egyptisk och landets huvudstad. Tidigare var staden Memphis huvudstad. Invånarantalet steg och var vid den romerska erövringen över en halv miljon.

I staden låg även alexandrinska biblioteket som ingick i en del av forskningsanstalten Museion från 200 talet före Kristus. Den innehöll mycket grekisk litteratur. Det uppskattades vara 700 000 rullar inne då det började brinna på order av Caesar. Biblioteket har även plundrats ett flertal gånger. Troligen så finns delar av biblioteket bevarade i Vatikanens samling antika skrifter som endast Påven har tillträde till. Förstörelsen av biblioteket i Alexandria anses vara den största kulturhistoriska katastrofen någonsin.

Staden dyrkades av egypterna den första tiden. En stor del av befolkningen var grekiskspråkiga judar. Kristendomen kom först hit efter 400 år då en kristen kyrka byggdes. Alexandrias nya religion blev grekisk och urbansk kristendom. Vid 300-talet hade Alexandria blivit ett kristet centrum. Alexandrias biskop kallades patriark eller påve. Det var också biskopen som intog vid kyrkomötet i Nicaea 325. Biskopen var den som hade högst rang efter biskopen i Rom. Idag är det koptiska patriarkatet störst som religion och omfattar i dag 2 miljoner människor och är en mycket vital kyrka.

Stadens betydelse minskade efter arabernas erövring 642. Staden erövrades av turkarna 1498. Staden ägdes av Storbritannien 1801 till 1882.
Alexandria var även under andra världskriget en av baserna för den brittiska flottan.

Innan 1952 var Alexandria Egyptens ekonomiska och finansiella centrum men senare flyttades de mesta till Kairo. Egyptens börs ligger idag i Alexandria. Stadens universitet öppnades 1942. Alexandria är idag en stor turistort.
År 2002 öppnades ”Nya Alexandrinska Biblioteket” som har till syfte att vara ett centrum för kultur, utbildning och vetenskap. Biblioteket ligger på ungefär på samma plats som föregångaren som byggdes 290 före Kristus. Det nya biblioteket är ritad av den norska arkitektbyrån Snøhetta.

Källor:
Almgren, H & Bergström,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alexandria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-11]   Alexandria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9839 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×