Cypern - fredsbevarande operation

4040 visningar
uppladdat: 2008-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Exempel på en fredsbevarande operation

Två av FN:s viktigaste uppgifter har varit, under hela sin existens att fungera som fredsframtvingande och fredsbevarande organisation. Man skickar till exempel ut militära observatörsstyrkor, för att övervaka en vapenvila. Suezkriget i mellanöstern var första gången FN sände en militär trupp med uppgift att ställa sig mellan de stridande parterna. Den äldsta av de fredsbevarande operationerna är den på Cypern, UNICYP, vilket står för United Nations Peacekeeping Forces In CYPrus, FN skickade dit en styrka redan 1964.

Cypernexemplet
Sedan 1960 var Cypern en självständig stat, detta skulle dock inte vara länge. Den 21 december 1963 inträffade konfrontationer som skulle gå till FN:s historia, de grekcypriotiska och de turkcypriotiska befolkningsgrupperna hamnade i luven på varandra.
FN ville återställa det lugn som en gång rådde på ön och återställa invånarnas normala förhållanden. Man sände då in UNFICYP den 27 mars 1964. Ungefär tio år senare genomförde grek- och turkcypriotiska styrkor en statskupp, vilket ledde till att Turkiet fick ingripa militärt och tog över öns norra delar. En månad efter invasionen rådde det tillslut eldupphör, operationsgruppen fick efter detta i uppdrag att eldupphöret skulle fortsätta råda.

Än idag, 30 år senare är FN:s styrkor fortfarande kvar på Cypern, styrkorna fungerar nu som fredsbevarande organisation. Ön bevakas genom vaktposter, flygövervakning och fotpatrullering längs den 18 mil långa taggtrådsförsedda muren som fungerar som eldupphörlinje. I och med att det inte finns något officiellt eldupphör- eller stilleståndsavtal kompliceras styrkans uppgifter. Cyperns huvudstad Nicosia den enda i världen som är delad på mitten, där den ena sidan tillhör turkcyprioterna och den andra grekcyprioterna. Styrkan bestod 2006 av 851 militärer, 65 poliser och 35 civila från den internationella kontingenten samt 109 lokalanställda cyprioter. På polisernas agenda står det lagupprätthållning och att hjälpa till med att underlätt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cypern - fredsbevarande operation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-13]   Cypern - fredsbevarande operation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9877 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×