Aktier

1 röster
12892 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

INNEHÅLLSFÖRTECKNING



Inledning 2

Arbetsgång 2

Slutsats 2

Källförteckning 3

Bilagor

Projekt Simulerad Aktiehandel, Företagsekonomi A 5

Aktiehandel 6

Portfölj: guldkompis 10

Varför satsade vi på dessa aktier? 11






INLEDNING


Uppgiften var att göra ett projekt som vi sedan själva skulle genomföra. Gruppen var intresserad av aktiehandel varför vi valde att göra ett projekt om detta. I projektet skulle ingå att lära sig olika begrepp som används vid handel med aktier och dessutom själva utföra en simulerad aktiehandel på nätet. Som redovisningsform av projektet valde vi i gruppen att den skulle ske i pappersform, men fick sedan anpassa oss till handledaren och redovisa muntligt inför klassen för att dela med oss av vår kunskap.


ARBETSGÅNG


Genast när vi började arbeta med projektet uppstod ett problem. Den simulerade aktiehandel som finns på nätet och erbjuds av NetTrade hade bara några dagar tidigare för stunden lagt ner sin registrering. Vi försökte på flera sätt lösa detta problem. Vi mailade NetTrade för att höra om de hade några förslag på andra sighter som erbjuder denna tjänst. Tyvärr kände de inte till några andra. På NetTrades sida lyckades vi dock hitta en aktieskola som vi sedan använde oss av. Vi delade upp aktieskolan i olika delar och var och en i gruppen fick en varsin. Sedan hade vi i gruppen en genomgång där vi redovisade vad vi fått reda på. Aktieskolan var en bra informationskälla men vi var fortfarande besvikna över att inte ha hittat någon simulerad aktiehandel. Vi bestämde oss för att fortsätta vårt sökande på Internet efter en sådan. Till slut lyckades vi hitta flera sighter där det fanns möjlighet att skaffa sig en aktieportfölj. Vi bestämde oss för att testa en sådan och vi valde att skapa en hos Privata Affärer. Här satt vi sedan tillsammans och granskade några aktier som vi fann intressanta och köpte. Under veckorna fram till redovisningsdatumet har vi sedan varje dag ägnat en tid åt att granska våra resultat – vilka aktier som gått upp, gått ner eller stått stilla.


SLUTSATS


Tack vare aktieskolan på NetTrade har vi lyckats sammanfatta och lära oss några av de svårförståeliga ord och begrepp som används inom aktiehandeln. Vi har fått en djupare bild i vad aktiehandel handlar om och hur det utförs. Vi har dessutom fått reda på lite om vad som krävs av företag för att komma in på börsen och vad som krävs av dem för att sedan få stanna där. Genom problemet som uppstod då den simulerade aktiehandeln inte fanns tillgänglig fick vi tillfälle att öva på vår problemlösningsförmåga. Här fann vi ett alternativ och lyckades lösa problemet. Det känns som att detta var ett viktigt steg i processen eftersom det är vad PBL handlar om; att tillsammans lösa problem och då även sådana som uppstår under ett projekts gång. Vi har även dragit lite slutsatser av den aktiehandel vi utfört på nätet. De större företagen är stabilare på börsen och hoppar inte omkring lika mycket som de små. Om generalindex går upp, går också de större företagen upp, eftersom generalindex styrs av de stora företagen. Däremot kan man inte vara säker på att de mindre företagen går uppåt bara för att generalindex gör det. Det har varit en mycket positiv stämning på stockholmsbörsen på sistone, många aktier har gått uppåt. Vi har bara haft våra aktier i drygt tre veckor och har därför inte kunnat skaffa oss en riktig bild av hur de olika aktierna har rört sig.

Vi känner att vi uppfyllt de mål och syften som vi ställt upp för projektet. Vad vi kunde gjort bättre vore om vi använt oss av fler källor än just bara NetTrades aktieskola. Självklart skulle det också varit bättre om det funnits en riktig simulerad aktiehandel som vi kunde använt oss av, eftersom det då skulle ha varit lite verkligare, då vi nu inte haft någon speciell summa pengar att använda oss av, utan kunnat välja detta själva. Vi skulle även ha kunnat utfört den tävling med klassen som vi först hade tänkt. Men detta var som sagt inte vårt fel och vi hade inget annat alternativ än att använda oss av en aktieportfölj.
KÄLLFÖRTECKNING



Internetsidor

NetTrades aktieskola
http://comproxy.swedbank.sparbanken.se/cgi-bin/Public/school

Privata Affärer
http://www.privataaffarer.se

BILAGOR

Projekt Simulerad Aktiehandel, Företagsekonomi A



Mål/Syfte:
Att lära sig hur aktiehandel fungerar. Att kunna nödvändiga begrepp och termer inom aktiehandeln. Att försöka vinna den simulerade aktietävlingen.


Uppgift:
Ni ska tillsammans i basgruppen utföra en simulerad aktiehandel på nätet. Ni ska där köpa aktier för att försöka tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta är en tävling bland basgrupperna som ni självklart vill vinna. Ni ska också kunna redovisa varför ni satsat på just dessa aktier. För att kunna göra detta behöver ni också ta reda på begrepp och termer som har med aktiehandel att göra. Ni ska även ta reda på hur man går till väga när man vill köpa aktier i verkliga livet.

Redovisning:
Redovisningen ska ske i pappersform. Den ska innehålla: förklaringar till ord och begrepp, beskrivning av hur man går till väga vid riktig aktiehandel samt motivering till varför ni köpt de aktier ni köpt i eran simulerade aktiehandel.

Tid:
Ni kommer att ha fyra veckor på er, med ungefär två timmar per vecka.

AKTIEHANDEL


Vad är en aktie?
En aktie är en ägandedel i ett företag. För företagen själva är aktierna en finansieringskälla.

Aktiemäklare
Handeln på Stockholms Fondbörs sköts av speciellt auktoriserade värdepappersinstitut som också är börsombud. Dessa kallas i dagligt tal för aktiemäklare.

Avräkningsnota
Efter avslutad affär får man en avräkningsnota med posten. På notan ska vissa uppgifter framkomma, som t.ex. datum för affärens genomförande, antal aktier, aktieslag, bolag, pris per styck mm.

Prospekt
För att ett företag ska kunna introduceras på börsen måste ett prospekt upprättas. I prospektet finns information om bolaget och dess affärsidé. Den innehåller dessutom fler saker, som t.ex. beskrivning av verksamheten, framtidsutsikter, historik och ekonomisk redovisning. Ett prospekt ska inte bara upprättas vid introduktion på börsen utan även om företaget ska göra en nyemission, dvs när företaget skapar nya aktier eller om en större förändring sker i verksamheten.

Informationsplikt
För att ett företag ska ha kunnat registreras som marknadsnoterat företag tvingas de gå med på att ge allmänheten utförlig information. Händelser och beslut måste rapporteras till Stockholms Fondbörs, minst en rikstäckande dagstidning och minst en ny hetsbyrå, så att folk kan få en chans att antingen sälja eller köpa aktier inom företaget. Den information marknadsnoterade företag måste dela med sig av skiljer sig från den information som onoterade företag måste ge ut.

Uppflaggning
I informationsplikten ingår även att ge ut information om ägandet i börsbolaget. När aktier har förvärvats eller överlåtits måste detta enligt lag anmälas om det överskrider en viss gräns (gränsen går vid om förvärvet medför att förvärvarens andel av röstetalet för samtliga aktier i bolaget uppnår eller överstiger någon av gränserna 10, 20, 33, 50 eller 66 procent, eller om överlåtelsen medför att någon av gränserna understigs). När detta händer ska uppflaggning ske! Detta görs genom skriftlig anmälan både till det berörda bolaget och till börsen inom sju dagar. Det finns även andra regler för när så kallad uppflaggning ska ske.

Årsredovisningar och delårsrapporter
Tack vare årsredovisningar delar företag med sig information om det gångna verksamhetsåret. Genom dessa årsredovisningar får dessutom företagen en chans att presentera sig för aktieägarna och andra intresserade. Företag som ligger på a-listan måste även lämna in minst en delårsrapport som avser ett halvår. Andra marknadsnoterade bolag måste lämna minst en rapport som avser en period om 6-8 månader. Hälften av alla börsregistrerade bolag lämna ändå frivilligt in en rapport varje kvartval.

Insider
De personer som i ett företag får reda på vad som händer inom företaget innan allmänheten - som t.ex. storägare, styrelsemedlemmar, VD, dotterbolagschefer och revisorer - kallas för insiders. Dessa personer har ingen rätt att utnyttja sin kunskap för egen eller egna bolagets vinning. Det finns ungefär 8000 registrerade insiders i Sverige. Dessa människor måste anmäla eventuella förändringar i sina aktieinnehav till Finansinspektionen. Personer som bryter mot dessa förbjud kan dömas till böter eller fängelse samft få sin vinst förverkad.

Registrering
Ett aktiebolag registreras hos PRV. De personer som har satsat pengar, får aktiebrev som bevis. Bolagen håller reda på sina ägare.
Marknadsbolagen köper tjänsten från värdepapperscentralen, VPC
I VP systemet finns inga aktiebrev, utan varje aktieägare finns registrerade på ett VP-konto. Vid köp eller försäljning skickas ett kontoutdrag, där det står om affären och vad som finns på kontot.

Det nominella värdet är värdet på aktiekapitalet delat på antalet aktier. Ex 100 000 är aktiekapitalet. och fördelas på 1.000 aktier är varje aktie värd 100 kronor. Detta värde stämmer sällan, för vinster och förluster påverkar bolagets verkliga värde.

Rättigheter
En aktieägare har ett antal rättigheter mot företaget. De får ta del av vinsten i form av utdelning, och ökat bolagsvärde, dvs höjd aktiekurs. Går det dåligt sänks istället värdet på aktierna. En aktieägare kan aldrig bli skyldig några pengar. Ansvaret begränsas till det satsade kapitalet. Aktieägaren får delta i bolagsstämman varje år, och delta i beslut hur bolaget ska skötas, och i val av styrelse, och hur vinsten ska fördelas.

Aktieägarna har företrädesrätt till teckning av nya aktier i samband med nyemissioner, rätt att få nya aktier vid fondemissioner och att få ut ett eventuellt överskott om bolaget skulle utskiftas eller likvideras.

Nyemission
Behöver företaget mer pengar kan ge ut nya aktier, nyemission. Aktieägarna får erbjudande om att köpa aktier. Dessa aktier är ofta billigare, men värdet på övriga aktier sänks också.
Villkoren för en nyemission skrivs som förhållandet mellan nya och gamla aktier. En nyemission 1:5 innebär att alla aktieägare erbjuds att köpa en ny aktie för varje femtal gamla aktier de äger. En nyemission 2:1 betyder att aktieägarna erbjuds att köpa två nya aktier på varje gammal.

Fondemmission
Aktiekapitalet ökas. Eftersom man omfördelar tillgångarna i företaget. Varje aktieägare får ett antal gratisaktier, beroende på hur mycket aktier man har från början.

Olika aktieslag
Ibland behöver man mer kapital i ett bolag, men fortfarande vill ha makten. Då kan man införa B aktier A aktier är röststarka. Deras röstvärde får inte överstiga B-aktierna med mer än 10 gånger.

Andra aktieliknande värdepapper
Konvertibla vinstandelsbevis (kvb) aktier utan rösträtt. Något högre utdelning än vanlig aktie. Mellanting mellan aktie och obligation. Förlagslån: man lånar ut pengar till företaget, och får ränta oavsett hur det går för företaget. Båda dessa kan konverteras till aktier via på förhand bestämmda villkor..

Split (aktieuppdelning)
Aktieuppdelning. Sker ofta när aktierna blivit så dyra att de är svåra att handla med.

Hur är Stockholms fondbörs uppbyggd?
Det är höga inträdeskrav till Stockholms fondbörs. Det är inte alla företag som klarar att bli börsnoterade. När man vill notera sig på Stockholms fondbörs måste man klara av vissa krav, som är olika beroende på vilken lista man väljer att söka sig till. Det finns tre olika listor:
 A-listan. Här finns det större företag, vilkas aktier är formellt registrerade vid Stockholms fondbörs. För att kunna kvalificera sig till gruppens mest omsatta aktier måste ett bolag ha ett börsvärde på minst sju miljarder kronor och dess aktier ha omsatts till ett värde av minst två miljarder kronor under den senaste 12-månadersperioden.
 OTC-listan. Det är en förkortning för Over The Counter, vilket betyder handel över disk. Den listan betecknas ofta som småföretagarlistan. Den omfattar mindre och medelstora företag som är noterade men inte registrerade vid Stockholms fondbörs.
 O-listan. O:et kommer från ”onoterade” eftersom dessa aktier tidigare handlades inofficiellt på papperslistor utlagda i börshuset i Gamla stan i Stockholm. Det var innan all handel blev elektronisk i början av 1990-talet.

Inom varje av dessa tre listor kan företagen också bli noterade på en speciell lista, den så kallade OSB-noteringen. Orsaken till att man hamnar där kan till exempel vara att man planerar förändringar i verksamheten eller organisationen inom företaget, att företaget allvarligt har överträffat bestämmelserna i inregistreringskontraktet, att handeln om bilagets aktier går mycket upp och ner för tillfället eller att företagets ekonomiska situation är osäker. Vanligtvis sker OSB-noteringen bara maximalt i tre månader.

Börsutvecklingen
Efter varje dag på börsen publiceras det mycket information om börsutvecklingen, bland annat i de flesta dagstidningar men nu finns det också mer och mer på Internet. Där presenteras bolag för bolag med uppgifter och sista köp- och säljkurs, högst, lägst och senast betalt under dagen, utdelning, uppskattad vinst, antal omsatta aktier, totalt börsvärde med mera samt kommentarer om utvecklingen.

Det finns ett antal ord som beskriver en dag på börsen. Dessa ord används när man ska beskriva den förändringen på generalindex:
 Hausse (uttalas hås). Det betyder att generalindex har varit starkt stigande med stor omsättning.
 Mycket fast. Då har det varit kraftigt stigande kurser.
 Fast. Stigande kurser.
 Hävdad. Svagt höjda kurser.
 Oregelbunden. Då är det ungefär lika många stigande som sjunkande aktier. Generalindex står i stort sätt still.
 Vikande. Svagt sjunkande kurser.
 Svag. Fallande kurser.
 Mycket svag. Starkt fallande kurser.
 Baisse (uttalas bäs). Nu är det mycket kraftigt fallande kurser med stor omsättning.

Omsättning
Det är svårt att bedöma storleken av omsättningen under en dag, då denna ändrats kraftigt under de senaste åren. Börsen började ta riktig fart i början av 1980-talet. Under vissa år på 1970-talet omsatte man lika mycket på ett år som man nu omsätter pär dag på Stockholmsbörsen, 2-2,5 miljarder kronor. Under åren 1985-86 tyckte man att en omsättning på 400 miljoner kronor på en dag var gigantiskt stort. I dag omsätter man samma belopp på en timme.

Resultat
Det är många olika faktorer som påverkar börskursen. Självfallet är det företagets resultat som är den grundläggande faktorn i detta sammanhang. Går ett företag med en vinst, kan vinsten delas ut eller så adderas den till det egna kapitalet och på så sätt kommer aktierna stiga i värde. Urholkas kapitalet sjunker de.

Förväntningar
Olika aktörer tror olika om företags framtid det skapar spekuleringar och förväntningar. De som har höga förväntningar på ett företag och tror att det kommer att gå bra i framtiden köper desssa. Sjunker förväntningarna, sjunker även priset.

Konjunkturen
De flesta företag är beroende av konjukturen som påverkar hela vår marknad. Under en högkonjunktion går det bra för företagen eftersom kunderna har oftast nog med pengar i fickorna och vågar köpa. Investerare ser i sin tur möjligheterna och satsar på olika företag. Lågkonjunkturen försämrar situationen, då kunder inte köper lika många varor och företagen får det svårare. Vissa företag påverkas knappt såsom läkemedelsföretag och livsmedelsföretag.
Detta är en viktig detalj att lägga på minnet då det är lämpligt att köpa aktier under lågkonjunkturen och sälja de då det blir högkonjunktur.

Politiska beslut
Politikerna är också en faktor som kan påverka marknaden väldigt mycket. De kan antingen försvåra situationen för företagen genom att t.ex. höja skatten eller förrändra vissa vilkor. På liknande sätt kan de också hjälpa marknaden. Numera då marknaden är mer och mer globalirerad börjar politikerna att förlora de stora greppet de hade förrut. Utav det ovannämnda kan man lätt fastställa att politiska val påverkar börsen på många sätt.

Ytterligare händelser
Ett domminerande företag/säljare/köpare kan själv påverka börsen på olika sätt, såsom rykten gör det ständigt. Naturkatastrofer, börsras på andra hål i världen är också en påverkande. Det är dessa mer eller mindre förutsägbara händelser som påverkar börsen jämt och ständigt.

En bra analys ger bättre affärer.
När en köpvärd aktie skall hittas på börsen använder sig analytiker av s.k. nyckeltal som de räknar ut. Dessa jämförs med andra företag inom samma branch. På så sätt kan man utverdera det bästa företaget.

P/E-tal
Detta är det vanligaste nyckeltalet. P/e står för price/earning som innerbär att aktiens aktuela pris jämförs med förtagets vinst per aktie. Ju lägre värde desto mer köpvärd, vilket säger sig självt. Det kan dock återspegla placerarnas tro på försämrade framtida vinster. Ett högt p/e-tal kan tyda på förväntningar om kraftiga vinststegringar, exempelvist inom tillväxtföretag.

P/S-tal
Price/sales som talets två akronymer står för och anger företagetsförsäljning per aktie i förhållande till det aktuella aktiepriset. Ju högre tal, dessto högre förväntningar på omsättningsökningen. Talet är specielt intressant om företaget har/kan få en hög vinstmarginal på sin försäljning.

Justera Eget Kapital (JEK)
Det är företagets substansvärde, dvs tillgångarna minus skulderna som blir det egna kapitalet. I analyser justeras det egna kapitalet vanligen för obeskattade reserver samt goodwill. De obeskattade reserverna upptar därmed 70%, resten är den framtida skatten.
Goodwill uppnås då ett företag köper ett annat tll ett pris som överstiger kapitalet.

Lönsamhet
Lönsamheten beräknas genom att ta vinsten dividerat med det justerade egna kapitalet. På så sätt kan man bedömma vilken marknadsmässig avkastning företaget har.

Soliditet
Soliditet mäter företagets betalningförmåga på lång sikt och räknas fram som relation mellan det egna kapitalet och företagets tillgångar. Kravet på soliditet kan variera beroende på branch.

Teknisk analys
Nyckeltalen som nämndes ovan brukar ingå i det som kallas fundamental analys. Det är bättre ett även ta en teknisk analys till sin hjälp innan man agerar på börsen. Nyckeltalen avsläjar inte allt och därför skall man se tillbaks i tiden, studera diagram m.m. Diagrammen återspeglar förhållanderna och därför blir ens egen träffsäkerhet större. Den gör det även enklare att finna den bästa tidpunkten att köpa aktien.

Vad är optioner:
Att handla med opinioner är att handla med en vara. Det finns två olika sorters optioner, köp och sälj. En köp option är en rätt att vid fastställt datum köpa en vara till ett redan bestämt pris. Medan en säljoption ger innehavaren rätt att sälja på samma vilkor som ovan. Det finns fyra olika sätt att handla med optioner. Man kan köpa eller utfärda en köpoption, och man kan köpa eller utfärda en säljoption.


Vad kan man tjäna på optioner?
Man kan ju utfärda köp eller sälj optioner och sälja dom. Eller så kan man köpa en köpoption och det enda du kan förlora är det du betalt för själva optionen. Eftersom att optionen inte kräver att du köper utan bara ger dig möjligheten.


Skatter
Om man har innehaft aktier och sålt dom med vinst måste man skatta 30% på vinsten. Om man har gjort en förlust, får man lägga ihop den med andra aktie säljningar som man har gjort. Om det totalt blir en vinst får man skatta på vinstkapitalet. Men om det sammanlagt blir en förlust behöver du inte skatta alls. Om man har aktier så måste man ta med dom när man deklarerar sin förmögenhet. Aktier på OTC och O listan är skattebefriade. Samt några andra speciella företag vars aktier är skattebefriade.




VARFÖR SATSADE VI PÅ DESSA AKTIER?


Array Printer B
Säljer och utvecklar tryckteknologi. Den här aktien hade gått ner ganska mycket senaste...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aktier

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Aktier
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=99 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×