Vuxna borde också använda cykelhjälm

6 röster
5535 visningar
uppladdat: 2008-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varje år skadas ca 30 000 svenskar i cykelolyckor, ett 50-tal av dessa dör på grund av sina skador och ca 5 000 kräver sjukvård. En cykelhjälm kan minska risken för dödliga eller allvarliga skador med 50 %, så varför använder inte alla cykelhjälm? Nu för tiden finns det hur snygga cykelhjälmar som helst, och de är inte heller speciellt dyra. Om man tänker på att hjälmen i många fall kan vara livsavgörande finns det ju ingen som kan säga att det inte är värt det, eller? Men frågan står då fortfarande kvar, varför använder inte alla hjälm?

Det finns en lag som säger att alla under 15 år ska använda hjälm när de cyklar, men varför bara de under 15 år? Alla behöver väl skydda sitt huvud, inte bara de under 15 år, eller? Man kan tycka att staten inte borde lägga sig i om man använder cykelhjälm eller inte. Man kan tycka att när man är vuxen borde man få bestämma själv. Vi människor sägs vara så kloka, men inte kloka nog att förstå att man borde använda cykelhjälm. Just därför tror jag att staten faktiskt måste lägga sig i ibland, för vi är inte kloka nog att ta alla beslut själv. En bra fråga är till exempel om vi skulle använda bilbälte jämt när vi åkte bil om det inte fanns en lag på att vi måste göra det. För att använda hjälm när man cyklar känns lika självklart som att använda bilbälte när man åker bil, båda sakerna kan rädda ens liv någon gång.

Sedan har vi det här med dubbelmoralen. Exempel: En mamma säger till sitt barn att han måste ha hjälm när han cyklar, men hon använder inte cykelhjälm själv. Det tycker jag blir helt fel, föräldrarna ska ju vara sina barns förebilder och föregå med gott exempel. Det är klart att barnen inte vill använda hjälm om inte de vuxna, de stora, gör det.

Hur bra man än är på att cykla kan man alltid råka sladda till på en isfläck som inte syns. Och hur försiktig man än är finns alltid risken att man blir påkörd. Man kan då också ställa sig frågan om man inte behöver ha hjälm när man går också? Till den frågan kan jag säga nej med motiveringen att det faktiskt finns trottoarer att gå på. Man får ju inte cykla på trottoarerna, utan man måste cykla på vägen där alla bilar kör, så risken är därför betydligt större att bli påkörd när man cyklar.

Jag cyklar till skolan varenda dag men jag använder inte cykelhjälm. Egentligen önskar jag att jag gjorde det, för jag kan faktiskt inte komma på en enda riktigt bra anledning till varför jag inte skulle göra det. Den största anledningen till varför jag inte använder hjälm när jag cyklar är nog p.g.a. att det anses vara töntigt. Det tror jag är också är huvudorsaken till varför de flesta av dagens ungdomar inte använder cykelhjälm. Men om man tänker efter, om alla skulle använda hjälm,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vuxna borde också använda cykelhjälm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-18

    Bra arbete. Men snälla anv

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-17]   Vuxna borde också använda cykelhjälm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9903 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×