Ska vi tillåta kloning av djur och människor?

3 röster
17718 visningar
uppladdat: 2002-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När man genomför en kloning tar man bort cellkärnan där DNAt är placerat i cellen, ur en äggcell, sedan ersätter man det med DNA/cellkärna från en vuxen cell. Om man lyckas med befruktningen, som istället för en vanlig befruktning sker med hjälp av en elektrisk stöt, kommer det skapas en kopia av det djur som cellen kom från. Klonen blir inte exakt lika som sin förebild på grund av att en del av DNAt inte ligger i cellkärnan RNA som innehåller information angående egenskaper finns utanför cellkärnan i cytoplasman.

Det pågår en het debatt om det etiska kring kloningen, ska vi tillåta kloning av djur, ska vi tillåta kloning av människor eller ska vi få använda klonings forskningen till att odla organ att ha i reserv. Kloning öppnar vägen för många möjligheter, framförallt ur medicinsk synvinkel, men även för livsmedelsmarknaden kan det se annorlunda ut om några år, om kloning inte förbjuds.

Köttproducenter söker efter den perfekta biffen, om de hittar den vill de kunna specialisera sig så att biffen alltid kan smaka så perfekt. Det ända sättet att få köttet precis lika från olika djur är genom kloning, Generna är då hos alla djur ganska exakta och en jämn och god kvalité av köttet kan säljas till konsumenterna, som på det sättet kan känna sig säkra på vad det har betalt för. det är en mycket lång forskningsväg kvar innan det blir verklighet men det behöver inte ta så lång tid, genetik forskning pågår på många ställen runt om på jorden och det kommer ständigt med nya upptäckter.
Men det är än så länge mycket osäkert vad som händer med kloningarna när det växer upp och om det finns några allvarliga risker och det är även mycket svårt att klona däggdjur, i teori är det självklart men i praktiken är det mycket som spelar in om kloningen överlever till födseln och inte har några missbildningar eller andra fel.

Mänsklig kloning är mer omdiskuterat hur vida vi människor har rätt att göra det som vi nu har kunskap till, om det skulle bli en Frankenstein fabrik där kloner inte är individer och saknade mänskliga rättigheter. Vi har kunskapen att klona människor eller klona organ, men är det rätt att utnyttja den? Det är inte många som är för kloning av människor, det finns dock en liten grupp forskare som håller på att klona människor för att hjälpa barnlösa par. Att klona människor är förbjudet i de flesta länder som överhuvudtaget har en lagstiftning på området, men på vissa ställen runt om på jorden försöker forskare klona människor. FN arbetar för att försöka få igenom ett världsomspännande förbud mot kloning av människor.

De flesta forskare jobbar för att kunna få fram livräddande behandlingar på många sjukdomar så som, diabetes, slaganfall, cancer, aids, Parkinsons och Alzheimers sjukdom, det är många människor som har dessa sjukdomar och kan inte förstå hur regeringar runt om i värden en efter en förbjuder kloning och då inte låta forskare rädda deras och miljoner andra människors liv. När man forskar om detta ingår det att klona människor, man använder samma teknik som jag nämnde i inledningen men ägget befruktas inte och blir till en cellklump. Ur denna cellklump ska man kunna få fram s.k. stamceller vilket sen kan utvecklas till vilken annan typ av cell som helst.

Ska vi till...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ska vi tillåta kloning av djur och människor?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-21

    helt ok

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-01]   Ska vi tillåta kloning av djur och människor?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=992 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×