Välkommen på moderjords begravning

2 röster
2273 visningar
uppladdat: 2008-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Essä


Välkommen på Moder Jords begravning!

De globala förändringarna har gjort alltför stor skada på vår jord. Vi tänker bara på oss själva och inte djuren som delar vår jord när vi släpper ut koldioxid och avverkar skogen, deras hem.
Alla måste ta sitt ansvar och börja förändra NU!



Jorden värms successivt upp, då är frågan hur det kommer sig.
I filmen The Planet menar forskare att det är människans fel. Växthuseffekten är ett naturligt system som finns på jorden. Det bygger på att solen lyser på jorden, solstrålarna åker igenom lagren med koldioxid och vattenånga i atmosfären.
Just nu är det för mycket koldioxid i atmosfären så alldeles för mycket värme blir kvar runt jorden som i en långsam takt värms upp. Man kan säga att vi långsamt steker oss själva.
Den extra koldioxiden kommer från människan, vi släpper ut koldioxid och andra giftiga gaser från våra fabriker.
På jorden finns det träd som ska binda en del av den koldioxid som finns på jorden, men det fungerar inte så bra när vi hugger ner och eldar upp våra träd som kunde ha räddat oss.(Häftet)
Konsekvenserna av vårt handlande är förödande. När temperaturen stiger smälter glaciärer och polarisen.
I Asien livnär sig bönder på att odla. Vattnet som får deras grödor att gro kommer från glaciärer och is uppe på bergen. När vattnet smälter rinner det ner och vattnar växterna. Sedan skördar bonden och kanske säljer sin skörd till Sverige. Då måste den skeppas eller flygas hit och det tär något enormt på vår jord.
Men nu när jorden bara blir varmare och varmare smälter isen fort och tar slut. Då blir inte bondens växter vattnade och han/hon har ingen inkomst längre.
Alla bönder säljer inte sin skörd till ett annat land utan till byborna, men när de inte kan köpa grönsaker och olika sädesslag från sin lokala bonde får de ingen mat. Det blir matbrist och byborna kan tvingas flytta till länder där det finns mat att stoppa i magen. De blir ekologiska flyktingar. (The planet)



Nu är det så olyckligt att global uppvärmning inte är vårt enda globala problem, inte nog med att vi värmer upp våran jord, vi utnyttjar henne också. Det jorden kan förse oss med är begränsat, det finns inte hur mycket som helst av allting och när vi tagit slut på det, ja då är det slut. Nu är det så att vi människor nästan nått dit, jag tycker att vi borde ge oss själva en applåd, vi har lyckats förstöra jorden.

Allt vi behövde göra var att leva över våra tillgångar. Vi har ett jordklot att bo på, men vi har använt fem stycken. Vi lever över våra tillgångar, det är som om man lånar pengar, då måste man betala tillbaka pengarna efter ett tag. Det betyder att man inte kan leva hur som helst och slösa pengar. Men det är precis så vi gjort med jordens tillgångar.
Snart finns det ingenting kvar att leva på, och inte nog med det så ökar jordens befolkning så det kommer att finnas ännu mindre resurser kvar. (The planet)
Då är frågan vad vi ska leva på när allt är slut, vad ska vi äta när kylskåpet är tomt?
Kommer vi att äta varandra?
Vi måste stoppa resursförbrukningen, NU!

Har du någon aning om vad som händer på vår planet just nu?
I Etiopien tittar en kvinna ut över sin mark, det hon ser är öken, hennes boskap har ätit upp den sista grönskan på marken och vinden blåser bort jorden. Det finns ingen chans att det kan börja växa där igen. Hon vänder sig om och blickar ut över skogen som hon har huggit ner bit för bit för att få ihop pengar som precis räcker till mat. Snart är skogen borta, hennes möjlighet till överlevnad blåser bort som jorden på hennes åker. (häftet)

Vems fel är det tycker du. Är det hennes fel för att hon borde varit ännu sparsammare. Eller är det vi i västvärlden som levt bra och släppt ut koldioxid i atmosfären som torkat ut hennes åker.

I västvärlden använder vi mer energi än i fattiga länder, vi tror att vi äger världen, vi översittare. Istället för att trycka ner andra länder måste vi sträcka ut en hjälpande hand och hjälpa dem på fötter. Förbruka mindre av naturens resurser och vara en förebild. Men kanske så är det dom, de fattigare länderna som borde vara vår förebild. Dom klarar sig utan att förstöra jorden som vi gör.

För att vi ska ha en hållbar utveckling får varje människa inte utnyttja mer än 1,8 globala hektar per människa. Men som du nog förstår använder vi betydligt mer än så. I genomsnitt använder vi i nuläget 2.2 globala hektar per människa. Det betyder inte att alla använder så mycket, utan några använder mer, och några mindre. En amerikan förbrukar 9,5 globala hektar! Det är helt sjukt, vill vi att det ska vara såhär på vår jord?

I Sverige arbetar vi hela tiden med jämställdhet mellan könen, men nu borde alla hjälpa till så vår resursförbrukan blir lika. I fattiga länder finns det fabriker som släpper ut en massa farliga gaser, då klagar vi i västvärlden på att de släpper ut. Men det gör de bara för att tjäna lite pengar, de vill ha det så bra som vi har det. Är det verkligen rätt att vi slår dem på fingrarna då?

Men nu är frågan hur vi ska minska våra utsläpp. Jag tycker att man borde minska alla utsläpp med cirka 50%. Just nu finns det ett avtal, Kyotoprotokollet och i det står det att alla länder som skrivit under ska minska sina utsläpp med 5%. Jag tycker inte att det är tillräckligt. Sedan har inte USA skrivit under avtalet för dom tycker att det skulle påverka deras ekonomi negativt. Men herregud säger jag, kan det stora landet inte offra något för miljön, för jorden vi delar. De tycker också att det är orättvist att stora ekonomier som Kina och Indien inte behöver delta. Det verkar som USA inte vill att något annat land ska kunna utvecklas och kanske bli starkare än de själva. USA vill styra världen.(häftet)

Men vi bor i Sverige, så vad kan vi göra här och nu? Om staten ger alla lokaltrafikföretag skatteavdrag för att sänka priset på att färdas med kollektivtrafiken borde fler åka tunnelbana och buss. Det skulle påverka oss positivt, eftersom att vi inte köra våra egna bilar lika mycket och på så vis reducerar utsläppen.
Alla människor kan också tänka på att återvinna sina förbrukade förpackningar eller ge sina gamla kläder till exempelvis Frälsningsarmén. Då behöver vi inte köpa så mycket och det resulterar i att företagen slipper tillverka, eftersom processen att tillverka inte är bra för miljön.

Något som är farligt för miljön är efterfrågan. Om det finns efterfrågan på elfenben dödas elefanter i tjuvjakt. Men då kan man vända på det, om ingen vill köpa saker som tillverkats på fabriker som spytt ut giftiga gaser, ja då kanske de slutar tillverka sina varor eftersom det inte finns någon efterfrågan.

Men alla människor tror inte på global uppvärmning och att vi förbrukar alla våra resurser. En av dem...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Välkommen på moderjords begravning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-17]   Välkommen på moderjords begravning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9923 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×