Bokrecension: Huckleberry Finns Äventyr av Mark Twain

45 röster
42400 visningar
uppladdat: 2008-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

I den här rapporten ska jag analysera boken Huckleberry Finn.
Jag läste den här boken för att det var en uppgift i skolan. Vi fick välja en bok i grupper och jag valde den här boken för att det var den som tilltalade mig mest för den lät mest intressant och spännande.
Jag hade endast hört talas om boken men inte vad den handlade om. Innan jag öppnade boken trodde jag att hela handlingen var tvärt om än den är.
En fråga jag ställde mig var Vad är det för mening med boken, varför ska jag läsa den här boken?
En annan sak jag undrade var vad som var så speciellt med den här boken, varför hade den blivit en sådan succé?



Avhandling
Sammanfattning av boken
Boken handlar om en pojke som heter Huckleberry Finn som aldrig behövt följa några regler utan har för det mesta varit utomhus och levt ett vilt liv. Han har bara gjort det som han tyckt varit kul men när han senare blir omhändertagen av en kvinna och hennes syster så förändras allt. Regler att följa och att göra som andra säger.
Han går i skolan om dagarna och får lära sig saker precis som andra barn, inte vara ute och driva och ha kul om dagarna.
En dag kommer hans supande far tillbaka när fadern fått reda på att sonen har pengar men när han inte ger sin far några pengar kidnappar han sin son.
Väl med sin far slipper han alla regler men han blir istället slagen och fadern är elak emot honom. Huckleberry orkar inte med detta och bestämmer sig för att rymma. Han iscensätter sin egen död och drar iväg på flykt, till friheten.
På vägen träffar han negern Jim som rymt ifrån sin ägare, samma kvinna som tagit hand om Huckleberry. Detta var starten på ett fantastiskt och spännande äventyr tillsammans. Deras vänskap blir starkare ju längre de kommer. Resan sker, på en flotte som de byggt själv, på den stora Mississippi-floden i Amerika. Hela tiden får de uppleva nya äventyr. Så småningom träffar de på två stora bedragare, Kungen och Hertigen, som de kallade sig. De luras och gör att de får problem.
Till sist blir Jim kidnappad och Kungen och Hertigen blir gripna för sina förräderier och Huckleberry gör allt för att fria Jim, vilket blir lättare sagt en gjort.


Personer och annat
Huvudpersonen i boken är Huckleberry Finn. Hela boken berättas och är skriven ur hans synvinkel.
Huckleberry är en ungefär 14 år gammal en pojke som gillar att busa och är mycket godhjärtad och mycket pålitlig. Han vill helst slippa allt vad regler heter och gör ofta det som faller honom in. Han trivs bäst ute i naturen där han kan göra vad han vill.
Huckleberry är den person som förändras mest. Från början var han en enkel pojke som inte brydde sig om särskilt mycket om någon eller något. Under handlingens gång, framförallt när han träffar Jim så får han känslan av kärlek inte skadar. Han öppnar upp sitt hjärta lite grann då och då och visar upp ett medlidande för de som har det tufft. Jag tror att han hade detta från början men visade inte det då. Han ville att de som gjort något orätt skulle få sitt straff och han stal aldrig något, han kallade det att låna. För det var inget elakt.
Negern Jim har en mycket stor och betydande roll i handlingen. Han hade ett mycket stort hjärta och satte andras behov före sina egna, han satte sig frivilligt och vaktade på flotten utan att väcka Huckleberry för att han skulle få sova klart. Han hade fru och barn men de var sålda till andra gårdar i närheten. Han var runt 40 års åldern och var mycket skrockfull och trodde på spöken och andar.
Änkan Douglas och hennes syster fröken Watson, har också en roll i denna bok. Det är dom som tar hand om Huckleberry innan hans far kommer. Änkan Douglas ägde negern Jim tills han rymde. De var två mycket gamla damer. Dom var mycket olika, Änkan var en harmonisk person som mest satt i sin stol och såg glad ut. Fröken Watson var mycket sträng och bestämde det mesta i det huset.
Huckleberrys far, var en mycket elak och egoistisk person. Han brydde sig mer om sin sprit än om sin son. Så länge han fick sprit i sig så var han nöjd. Han struntade i hur han såg ut, vad andra sa om honom eller vad han gjorde, så länge han fick sprit. Han kom och gick precis som han ville. Ibland träffades inte han och Huckleberry på upp till ett år.
Kungen och Hertigen, som de kallade sig, var inget mer än två bedragare. De kunde göra vad som helst bara de fick pengar. Kungen var i 60 års åldern och kraftig. Hertigen var runt 40 år och tanig. De var mycket elaka, känslokalla, opålitliga och oärliga. De lurade sörjande människor på pengar och påstod att de var deras släktingar för att få tag i pengar.
Tom Sawyer var en mycket äventyrslysten pojke. Allt han gjorde skulle bli så äventyrligt det bara gick. Hade han sagt att han skulle göra något, gjorde han det också. Han var inte den mest pålitliga personen men han var som sagt ärlig.
Han hade ett mycket starkt inflytande på Huckleberry. Han ville göra allt lika spännande som Tom själv hade gjort.

Den största delen av boken utspelar sig på Mississippi-floden då de färdas på en flotte. Under hela berättelsen är det sommar. Ibland är det förstås stormigt och regnigt eller dimmigt men till största delen är det soligt och varmt. Det visar sig genom att de bara behöver ett par enkla byxor och tröja och en hatt.
På dagarna lägger de till vid små öar eller holmar i floden för att gömma sig så ingen upptäcker dom. Där ligger de och äter, röker och drar sig i gräset i väntan på mörkret då de kan driva vidare. På nätterna driver de med floden söderut.

Bokens tema är vänskap, humor och samhällskritik. Motivet är at underhålla. Jim och Huckleberry utvecklar en ”förbjuden” vänskap då en svart och en vit rymmer tillsammans. Huckleberry skyddar negern vilket bevisar vilket starkt vänskapsband det finns mellan dom.
Vänskapen visar att det spelar ingen roll vilken hudfärg man har, vilken religion eller något annat för att en vänskap ska utvecklas.
Det finns även vissa tecken på humor. De roar sig själva med att göra roliga saker, som att busa med varann osv. utan den skulle de lätt bli uttråkade och bli osams.
Man får också veta vad olika personer tycker om samhället t.ex. slavhandeln. Vissa tycker det är bra, andra inte. Vissa tycker de räddar sina slavar genom att ge dom arbete hos dom istället.

Man får lära sig en tydlig sak ifrån boken. Det är det jag nämnde ovan. Vänskapen mellan två olika personer beroende på hudfärg eller religion eller liknande. Alla har samma rätt att bli behandlade lika och ha rätt till livet och frihet. Man ska inte bli olika behandlad för att man ser ut på ett annat sätt.
Pengar är också en viktig sak. Huckleberry och Jim bevisar att pengar inte är allt. Om man jämför Huck och Jim och Kungen och Hertigen så ser man tydligt vad pengar har för inverkan. Huck och Jim är två ärliga personer som inte behöver pengar men är mycket lyckligare än de andra två som bara har ett mål, att bli rika. Huck och Jim står varandra också mycket närmare.

I boken står det, på första sidorna, att ”Den som söker en mening i den här boken, kommer att åtalas; den som söker sensmoral i den, kommer att bannlysas; den som söker en handling i den, kommer att skjutas”.


Mark Twain
Mark Twain hette egentligen Samuel Langhorne Clemens och föddes den 30 november 1835 och kommer ifrån nybyggarsamhället Hannibal i Missouri, USA.
Han var det sjätte av sju barn i familjen Clemens. Hans föräldrar hette John och Jane.
Han tog namnet Mark Twain när han började skriva för en liten tidning i Virginia City vid 26 års ålder.
Samuel växte upp i ett slavsamhälle då både hans far och farbror hade negerslavar. Samuel och de andra syskonen sprang runt i slavkvarteren och lyssnade på negrernas historier om spöken och andar.
Han bodde också när den stora Mississippi-floden. Han satt ofta och tittade på de stora ångfartygen som åkte förbi honom. Han drömde om att också en dag få bli en sjöman på ett av de fartygen. En dröm som skulle gå i uppfyllelse.
När Samuel var 11 år gammal dog hans far och året därpå gick han ut skolan, endast efter år 5, 1847. Efter att han slutat tog han en plats som lärling hos en lokal tidningstryckare. Där fick han läsa mycket tidningar och fick veta vad som hände ute i landet. Detta gick bra och vid 18 års ålder flyttade han till New York där han blev en mycket framgångsrik som journalist, vilket bevisades av hans texter.
Hans dröm om att bli sjöman på ett ångfartyg gick i uppfyllelse vid 21 års ålder. Han hade flyttat tillbaka till Missouri och tagit värvning på ett av fartygen. På grund av det Amerikanska inbördeskriget upphörde trafiken på floden och Samuel fick sluta.
Han flyttade då till Nevada, då han fått en inbjudan av sin bror Orion eftersom han hade blivit minister av Nevada-territoriet. Det var en silverrush som lockade.
Men efter ett misslyckande som silverbrytare tog han anställning på tidningen i Virginia City. Det var där han tog namnet Mark Twain.
Efter att ha slagit igenom med novellen Jim Smiley och hans hoppande groda 1867 fick han anställning på mängder av tidningar. Han fick betalt för att åka ut och resa och göra reportage.
När han fick anställning hos tidningen Alta California kom han till New York och anmälde sig på en resa till Europa och Bibliska Palestina. Han skrev mycket omtyckta böcker om dessa resor och blev mycket populär.
Under dessa resor träffade han Charles Langdon. Han var bror till Olivia Langdon som skulle gifta sig med Samuel. De gifte sig 1870. i Buffalo som de flyttade till födde Olivia deras första barn, Langdon Clemens.
Året därpå flyttade de till Hartford i Connecticut. Där hyrde de ett hus där många stora skribenter och journalister bodde. Där föddes, året därpå, deras dotter Susy. Tyvärr dog deras son samma år i en halssjukdom.
1874 blev deras nya hus färdigbyggt. De bodde där mellan 1974-1891. Det var under den tiden som hans mest kända verk blev skrivna.
Toms Sawyers Äventyr och Mississippi var de böcker som beskrev hans barndom runt floden.
Hans nästan mest kända verk, Huckleberry Finn’s Äventyr kom ut 1884. Det var den första boken som kom ut från hans egna förlag Charles L. Clemens Company. Han gav ut andra stora böcker som drog in pengar.

Samuel hade gott om pengar men när han hade satsat dom i värdelösa uppfinningar blev han bankrutt. Han var tvungen att ge sig ut på en föreläsningsturné runt hela världen. Då hade familjen flyttat till Europa i hopp om att få en balans i ekonomin men det fanns inget annat att göra än att ge sig ut på turnén.
Vid 24 års ålder dog dottern Susy 1898 i hjänhinneinflammantion i hemmet i Hartford. Föräldrarna hade inte råd att åka hem till hennes dödsplats vilket gjorde att de aldrig återvände.
Under sina resor byggdes det ett hat upp emot de imperialistiska regeringarna i kampen om land. Han riktade in sig och attackerade USA:s regering. Han sa att han var en anti-imperialist.
Till slut flyttade Sam och Olivia till Italien men där blev hon sjuk och dog. Han flyttade tillbaka till New York innan han flyttade vidare till sitt sista hem i Ridding, Connecticut. Sams yngsta syster dog av ett epilepsianfall 1909. 4 månader senare, dog Samuel L. Clemens, den 21 april vid en ålder av 74 år.
En känd författare, Ernest Hemingway, sa en gång: ”All amerikansk litteratur kommer från en enda bok av Mark Twain som heter Huckleberry Finn’s Äventyr”.



Sammanfattning

Den här boken var en överraskning för mig. Jag trodde inte den skulle vara så spännande att man ville läsa vidare. Om man tittar på omslaget ser den inte alls lockande ut, nästan motsatsen. Men när man kommit in i boken vill man nästan inte sluta läsa. Det händer något nytt hela tiden.
Jag frågade i inledningen vad meningen med boken var och jag kom inte fram till någon mening. Inte heller något som sa att just jag skulle läsa den här boken. Jag tror författaren, Mark Twain, endast skrev den som en humorristisk baktanke. Han ville bara att läsarna skulle njuta av boken. Som jag skrev så står det i boken att man inte ska hitta någon mening, handling eller sensmoral i den.
Han hade redan skrivit två böcker om sitt liv runt Mississippi. Denna bok är bara en äventyr som han ”hittade på”. Allt är skrivet ifrån egna erfarenheter men ändå har han inte varit med om det.
Jag hittade inte heller något som sa att just JAG skulle läsa boken. Den är skriven för alla. Spelar ingen roll vem du är. Barn och ungdomar kommer läsa den som ett äventyr, vuxna kommer läsa boken och förhoppningsvis förstå hur det är att vara barn, hur man blir bemött osv.
Det speciella med den här boken var att den är skriver ur ett barns perspektiv. Man får ta del av Huckleberrys känslor och tankar. Det var inte lika vanligt att skriva böcker på ett sådant sett som Mark gjorde. Varför den blev en sådan succé är nog för att den är skriven som den är, så att alla kan förstå den, jag kan inte tänka mig att det skulle vara något annat.

En sak som jag tänkte när jag läste om när Huckleberry blev slagen av sin supande och elaka far är att det finns barn som tyvärr har det så än idag. Hur hemskt och nedvärderande det måste vara att få så lite, om ens någon kärlek i så unga år. Jag har verkligen turen att slippa det eländet. Jag uppskattar livet lite extra. När jag har det som tyngst så drömmer kanske de barnen som får smällar av sina föräldrar om att få ha det så istället. Det är en hemskt, men förmodligen en sann tanke.
När jag läste boken blev jag nästan lite avundsjuk på att bara få ligga och lata sig om dagarna, ta dagen som den kommer. Inte ha några be...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Huckleberry Finns Äventyr av Mark Twain

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-05-07

    bra jobbat med recension ,, jag fick ett stort hjälp från den tack

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-18]   Bokrecension: Huckleberry Finns Äventyr av Mark Twain
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9931 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×