Eddie Meduza

1 röster
11669 visningar
uppladdat: 2008-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Eddies liv

Errol Leonard Nordstedt föddes den 17 juni 1948 i Varberg Hallands län. Men han kom tidigt att flytta till Småland och Traryd. Errols barndom var svår och de flyttade ständigt och han och hans fyra syskon misshandlades av deras styvfar.
Han mobbades i skolan och var en liten, klen, glasögonorm. När han var tretton år gammal hade han bott på trettio ställen runt om i landet.
När 60-talet kom blev Errol en mycket musik intresserad tonåring och köpte sin första gitarr när han var 15 år gammal för bara 90kr. Han började skriva låtar och spelade andras låtar som han spelade in på sin bandspelare. Under 70-talet jobbade han med andra artister och skrev låtar med dansbands stuk. År 1975 släppte han sin första egna platta Errol och med låten ”13år” som fanns på Lp:n hamnade han på svensktoppen.

Errol började fundera på ett artistnamn, skulle han bli rockstjärna behövde han ett mer rockigare namn tyckte han. En dag satt han i soffan i Åstorp där han bodde och såg på ett naturprogram på tv. Programmet handlade om maneter de kallades för medusa, Nordstedt fick då en smart ide och började kalla sig
för Eddie Meduza. 1978 kom första singeln ”Punkjävlar” med nya
artistnamnet ut. Den blev en liten hit och raggarna spelade låten när punkarna kom gåendes på stan.
Följande år kom den första LP:n ut "Eddie Meduza & The Roaring Cadillacs". Den första skivan sågades av många journalister och kanske mest av Expressens musikjournalist Mats Olsson. Några år senare hämnades Eddie med låtar som var skrivna mot Mats Olsson tex "Rockabilly Rebel" och "Jag Vill Ha En Grammis".

År 1981 kom äntligen Eddie Meduzas stora genombrott med plattan
”Gasen I Botten”. Den plattan kom att säljas i över 50 000 exemplar vilket innebar guldskiva på den tiden. Hans skivkontrakt med skivbolaget CBS gick ut.
Eddie började söka efter en ny samarbetspartner, det bästa kontraktet fick han av Bert Karlsson och Mariann Records.

Eddie åkte ut på sin första turné 1982 och det blev en braksuccé, han spelade på olika platser runt om i hela Sverige. Under turnén började Eddie att dricka mer och mer alkohol och det ledde till en dom för rattfylla. Från och med 1983 upphörde turnéerna tills 80-talet var över. Pengarna som han tjänat köpte han ett hus i Ingelstad i Småland för. Han investerade även i en egen studio som han kallade ”Studio Ronka”, nu kunde han få bra kvalité även på hans heminspelningar.
Precis som många andra artister har även Eddie Meduza blivit osams med
Bert Karlsson och efter bråket 1984 skrev han kontrakt med sitt gamla skivbolag CBS.
Eddies plattor hade hittills innehållit både svenska och engelska spår. Men nu hade han bestämt sig för att göra varannan på svenska och varannan på engelska.
En stor anledning till detta beslut var att han ville bli en ”riktig” rockstjärna och nå framgång inte bara med hans svenska låtar. Den första engelska plattan blev ett stort fiasko efter det gjorde han inga plattor på fem år.

Under de fem år som Eddie inte gjorde några plattor ägnade han tiden till att vara med familjen och spela in kassetter. Samtidigt som han tyvärr även drack mycket alkohol och skötte sin ekonomi dåligt, det ledde till att han fick en stor skatteskuld.

Åren gick och Cd skivorna kom, då släppte Eddie några singlar och han
började bli populär igen. 1990 gick han in i en studio efter CBS önskan om at få släppa en skiva. Men även denna skiva sålde dåligt och istället för att göra skivor åkte Meduza ut på turné igen. Nu gjorde han en turné med ”Svullo”
som de kallade för ”griståget”. Båda två började dricka alltmer alkohol och under en turné 1993 kollapsade Eddie och fick diagnosen förstorat hjärta.
Efter kollapsen sa skivbolaget CBS upp kontraktet med Eddie.

Det tog ett tag innan Eddie återhämtade sig, han hade skaffat sig ny fru och började skriva låtar igen. Plattan Harley Davidsson kom ut 1995 och då samarbetade han åter igen med Bert Karlsson. Plattan lanserades hårt och det var reklam för den överallt. Det blev dock inte den succé som de hoppats på.
Bert började sin lågprissatsning 1997 då alla nya plattor som släpptes skulle kosta under 100kr. Eddie Meduza släppte ”Silver Wheels” och tack vare det
låga priset blev skivan såld i ganska många exemplar.
Men senare samma år blev det en tvist mellan Eddie och Bert. Han bytte då till det nya skivbolaget UT-records i Nyköping och han släppte några
skivor med dem.

Han blev år 2000 nykterist och berättade om sitt liv i både Slitz och Hänt Extra.
Eddie skulle sommaren 2001 göra en live platta i Falköping men eftersom Eddie tyvärr fick återfall i alkoholismen och bytte kompband så fick konseren spelas in på hösten samma år. I februari år 2002 slutade hans hjärta att slå. Han höll då på med att sammanställa videon från konseren.
Errol ”Eddie Meduza” Nordstedt blev 53 år gammal.
Han avled i sitt hus i Nöbbele i Växjö.

Utgivet

Eddie Meduza har givit ut mycket. Fram till sin död skrev Eddie över 900 sketcher visor och låtar, som idag är utspridda på nästan 90 skivor och kasetter.
Han har även kallat sig för många namn bla. E Hitler, Börje Lundin och Efraim Barkbit. Han var en mycket skicklig musiker och kunde behärska många instrument. Här följer de skivor som betytt mest för Eddie Meduza som artist.

LP och Kassett 1975 Errol (första skivan som är utgiven)
LP och Kassett 1981 Gasen i botten (Hans största framgång som sålde guld)
LP och Kassett 1990 You Ai´t My Friend (Floppen som blev sista LP:n)
CD 1989 Röven 1 & 2 (Hans första CD)
CD 1995 Harley Davidsson (Första CD:n efter återhämtningen)
CD 1997 Silver Wheels (Första skivan på länge som inte blev en flopp)
CD 2002 Just Like An Angle (Bert Karlssons hyllnings CD till den avlidna Eddie den kom 3:a på topplistan)
CD/DVD 2003 Live(s) (Utgiven av Bert Karlssons skivbolag till minne av Eddie kom 3:a på DVD topplistan)

Texter

Eddie tillhör musikgenren raggarrock/rock/rock´n´roll.
Låtarna har ofta tema så som sexuell frustration, fylleri och Politikerförakt. Texterna är skrivna främst till raggare men alla typer av människor lyssnar på hans musik än idag. Artister och grupper som idag spelar liknade musik och även spelar hans finns det gott om, exempel på...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eddie Meduza

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-20]   Eddie Meduza
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9952 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×